KEMAL ÖZKURT
Tüm İslam Alemi'nin heyecanla beklediği Kurban Bayramı geldi çattı. Dini ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar kurbanlıklarını aldı, hazırlıklarını tamamladı. Kurban Bayramı'nda en çok merak edilen konulardan bazıları ise, kurban kesilirken nelere dikkat edilir? Hangi dualar okunur ve kimler kurban kesebilir soruları oluyor. İslam kurallarında kesilmek için hazırlanan kurbanlara hiçbir şekikde eziyet edilmemeli, kurallar tam olarak uygulanmalı ve ibadet doğru bir şekilde yerine getirilmelidir.
KURBAN KESİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinde yer alan bilgilere göre kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;
Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur. Kurbanlığın tamamen canı çıkmadan başının gövdeden ayrılmaması gerekir. Kurbanlıklara özellike acı ve eziyet çektirlmemeye özen gösterilmelidir, bu yüzden ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Kurban kesilmeden önce çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır ve hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.
KURBAN KESİLİRKEN HANGİ DUALAR OKUNUR?
Kurbanlıkların İslam usullerine göre yerine getirilebilmesi için hayvan kurban edilmeden önce bazı duaların okunması gerekir. Diyanet'in sitesinde bulunan bilgilere göre bir kurbanı kesmeden önce üç kez “Bismillahi Allahü ekber” denilmesi gerekir. Sonrasında kurban sahibi veya vekili tarafından "İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn (el-En'âm, 79)" duası okunur.
Okunuşu: "İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn."
Anlamı:"Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim."
Okunduktan sonra hemen arkasından "İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn (el-En'âm, 162)" denilir. Ardından; Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd şeklinde tekbir getirilir ve Bismillahi Allahü Ekber denildikten sonra kurban kesilebilir.
Okunuşu: "İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn."
Anlamı: "Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir."
Bu ayetlerden sonra, Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd şeklinde tekbir getirillir ve Bismillahi Allahü Ekber denilerek hazırlanan keskin bıçak hayvanın boynuna çalınır. Damar ve borular tamamen kesilerek kan iyice akıtılır.
KİMLER KURBAN KESEBİLİR?
Kurban kesmek mal ile yapılan ibadetler arasında yer almaktadır. Akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik çağına girmiş olan kişilerin eğer dinen zengin sayılacak kadar mal varlığı bulunuyorsa kurban kesmesi gerekmektedir. Kişinin kurban kesmesi için temel ihtiyaçları ve borçları dışında 80.18 gr altın veya değerinde bir eşyaya sahip olması gerekmektedir. Sahip olunan bir eşya, para veya altın olabilir. Dinen bu şartlara uygun olan kişilerin kurban kesmeleri gerekir.