Migros daha temiz bir dünya için TURMEPA ile el ele verdi

Migros, Uluslararası Kıyı Temizleme Kampanyası kapsamında DenizTemiz Derneği/ TURMEPA tarafından Moda Sahili’nde gerçekleştirilen kıyı temizliği etkinliğine gönüllü çalışanları ile destek verdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 14:29

Migros, Uluslararası Kıyı Temizleme Kampanyası (International Coastal Cleanup – ICC) kapsamında gönüllü çalışanları ile birlikte DenizTemiz Derneği/ TURMEPA tarafından 21 Eylül’de Moda Sahili’nde gerçekleştirilen kıyı temizleme etkinliğine katılarak çevreye olan duyarlılığını bir kez daha ortaya koydu.

Uluslararası Kıyı Temizleme Kampanyası çerçevesinde gerçekleştirilen kıyı temizliğinde toplam 130 kg atık toplanarak denizlerimizden uzaklaştırıldı.

Migros 2023 yılında 368 bin litre deniz suyunun temiz kalmasına katkı sağladı

İyi Gelecek Planı doğrultusunda su kaynakları, denizler ve biyoçeşitliliğin korunması alanında da sorumluluk alan Migros operasyonlarında doğan ve müşterilerinin bitkisel atık yağlarını toplayarak yetkilendirilmiş kuruluşlara ulaştırıyor, böylece bitkisel atık yağların su veya toprağa karışıp kirletmesinin önüne geçiyor. Bu bitkisel atık yağlar biyodizel üretiminde kullanılarak geri kazanılıyor. Migros, 2023 yılında müşterilerinden topladığı bitkisel atık yağları geri dönüşüme kazandırarak TURMEPA'nın denizleri koruma operasyonlarına bağışladı. Bu sayede yaz sezonunda 46 bin litre atık su toplamasına destek vererek 368 bin litre deniz suyunun temiz kalması sağlandı.

Migros müşterileri, bitkisel atık yağlarını MM, MMM, 5M Migros, Macrocenter ve Migros Toptan mağazalarına veya Sanalmarket görevlilerine teslim ederek yetkilendirilmiş kuruluşlara ulaştırılarak uygun şekilde bertaraf edilmesini sağlayabiliyor.

Deniz kirliliğinin yüzde 80’i karasal atıklardan kaynaklanıyor

Dünyanın en önemli doğal karbon yutakları olan denizler ve okyanuslar, gezegenin ekosistem dengesinin korunmasında hayati bir rol oynuyor. İhtiyaç duyulan oksijenin yüzde 50 ile 70’ini üreten denizler, aynı zamanda yaşamın sürdürülebilirliği için vazgeçilmez. Deniz kirliliğinin yüzde 80’inin sebebi olan karasal atıklar, deniz ekosistemini tehdit ediyor. Örneğin, 1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirleterek oksijen geçişini engelliyor ve deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkiliyor. ‘Atık değil kaynak’ anlayışıyla hem çevre kirliliğinin azaltılması hem de geri dönüşümle döngüsel ekonominin desteklenmesi mümkün.