Mimar Sinan kimdir? Mimar Sinan’ın eserleri nelerdir?

Osmanlı mimarisinin en önemli mimarlarından Mimar Sinan hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. İşte Mimar Sinan hakkında tüm merak edilenler...

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2024 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2024 13:38

Osmanlı mimarisinde önemli bir yeri olan ve en güzel eserlerin sahibi Mimar Sinan’ın hayatı merak ediliyor. Biz de sizin için Mimar Sinan hakkında merak edilenleri derledik. Peki Mimar Sinan kimdir? İşte detaylar...

Mimar Sinan kimdir?

Mimar Sinan, 29 Mayıs 1489 tarihinde Kayseri'nin Ağırnas köyünde doğdu. 22 yaşında, orduya asker yetiştiren Acemi Oğlanlar Ocağı'na alındı. Burada dülgerlik mesleğini öğrendi ve yapı işlerinde görev aldı. Ayrıca bu dönemde çağının önde gelen mimarlarının yanında çalışma fırsatını da yakaladı.

1514'te Çaldıran Savaşı'na katıldı ve 1516 ile 1520 yılları arasında gerçekleşen Mısır seferlerine iştirak etti. İstanbul'a dönüşünden sonra, Yeniçeri Ocağı'na alındı ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1521'de Belgrad'a, 1522'de ise Rodos'a yapılan seferlere katıldı. Bu süreçte subaylık rütbesine yükseldi.

1526 yılında Mohaç seferine yayabaşı olarak katılan Mimar Sinan, bu seferin ardından cephane sorumlusu olarak atandı. 1529'da Viyana, 1529-1532 arasında Almanya ve 1532-1535 arasında Irak'a düzenlenen Bağdat ve Tebriz seferlerine katıldı.

Son Bağdat seferinde, Van Gölü üzerinden üç geminin yapımını başarıyla tamamlaması, Sinan'a "haseki" unvanını kazandırdı. Bu rütbeyle, Korfu, Pulya ve Moldavya seferlerine de katıldı.

1538'deki Karaboğdan Seferi'nde, ordunun Prut Nehri'ni geçmesi için köprü kurulması gerekmekteydi. Ancak bataklık alanda günlerce uğraşılmasına rağmen köprü kurulamadı. Bu durum üzerine Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Damat Çelebi Lütfi Paşa'nın emriyle Mimar Sinan'a köprü inşa görevi verildi.

1539'da Mimar Acem Ali'nin vefatı üzerine Saray Başmimarı olan Mimar Sinan, daha sonra ordunun çeşitli yapı ihtiyaçlarına yönelik görevler üstlendi. Sefere gittiği yerlerde farklı mimari yapıları inceleyerek kendisini geliştiren Sinan, Osmanlı İmparatorluğu'nun en güçlü dönemlerinde yaşadı. Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat gibi üç padişaha mimarbaşı olarak hizmet etti.

Sinan, İstanbul'da 17 Temmuz 1588 tarihinde vefat ettiğinde, yüzlerce mimari eser bıraktı. Türbesi, Haliç duvarının önündeki Süleymaniye Külliyesi'nde bulunmaktadır.

Mimar Sinan’ın Eserleri

Mimar Sinan 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamam olmak üzere 375 eser inşa etmiştir. Edirne'de yaptığı Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesindedir.

Mimar Sinan'ın mimarbaşı olduktan sonra inşa ettiği Şehzadebaşı Camii ve Külliyesi ile Süleymaniye ve Selimiye Camileri en dikkat çekici yapıları arasında yer alır. Süleymaniye Camii, İstanbul'daki en muhteşem eserlerden biridir. Ancak Mimar Sinan'ın en muhteşem ve ustalık eseri olarak kabul edilen yapı, Selimiye Camii'dir.