Petrol Ofisi kimin? Petrol Ofisi Türk şirketi mi?

Türkiye'nin enerji sektöründe öne çıkan Petrol Ofisi, ülkedeki birçok kişinin ve işletmenin enerji ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Peki, Petrol Ofisi kimin? Petrol Ofisi Türk şirketi mi? Petrol Ofisi ne zaman kuruldu?

Haber Giriş Tarihi: 19.08.55850 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.55850 15:40

Türkiye'nin enerji sektöründeki dev markalardan biri olan Petrol Ofisi, yıllardır benzin istasyonları ve enerji ürünleriyle biliniyor. Ancak, bu dev şirketin sahibi ve Türk bir şirketi olup olmadığı konusundaki belirsizlik, pek çok kişinin merakını cezbetmekte. Bu haberimizde, Petrol Ofisi kimin? Petrol Ofisi Türk şirketi mi? Petrol Ofisi ne zaman kuruldu? gibi merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik…

PETROL OFİSİ KİMİN?

Petrol Ofisi A.Ş., faaliyetlerini Türkiye genelinde sürdüren, petrol ve petrol ürünleri ticareti konusunda Vitol Group tarafından yönetilen bir anonim şirkettir.

PETROL OFİSİ NE ZAMAN KURULDU?

Petrol Ofisi'nin kuruluşu, 18 Şubat 1941 tarihine dayanmakta olup, şirket, petrol ürünlerinin ithalatından depolanmasına, arıtılmasından dağıtımına kadar geniş bir yelpazede devlet şirketi olarak faaliyet göstermek üzere kuruldu. Şirket, 1983 yılına kadar TÜPRAŞ ve BOTAŞ ile aynı çatı altında bulunuyordu; ancak bu tarihten itibaren anonim şirkete dönüştü ve 1990 yılında özelleştirme sürecine alındı.

24 Temmuz 2000 tarihinde gerçekleştirilen özelleştirmede, Petrol Ofisi'nin hisselerinin ilk aşamada %51'i İŞ-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.’ye devredildi. Ardından, Ağustos 2005'te Doğan Holding, Türkiye İş Bankası hisselerini devraldı. 13 Mart 2006'da Avusturya merkezli petrol şirketi OMV, Petrol Ofisi'nin %34'lük hissesini 1.054 milyar $ karşılığında satın aldı. Bu anlaşma sonrasında, Doğan Grubu'nun ortaklık payı %86,7'den %52,7'ye düştü.

2010 yılında OMV, şirketin kalan hisselerinin %54,17'sini Doğan Holding'den 1 milyar € karşılığında satın alarak toplam payını %95,75'e yükseltti. Şirketin Borsa İstanbul'daki PTOFS kısaltmasıyla işlem gören hisseleri, 29 Nisan 2015 tarihinde işleme kapatılarak borsa endekslerinden çıkarıldı.

2016 yılında OMV CEO’su Rainer Seele, "Türkiye’deki durumun sürdürülebilir olmadığı ve kârlılığın azaldığı" açıklamasında bulundu. Bunun ardından, şubat 2016'da Reuters, Avusturyalı OMV şirketinin Petrol Ofisi'nin tamamını satışa çıkardığını duyurdu.

3 Mart 2017'de Cenevre merkezli Vitol şirketi, OMV'nin Petrol Ofisi'ndeki tüm hisselerini 1,368 milyar € karşılığında satın alacağını açıkladı. Satın alma işlemi, Vitol'ün Türkiye'deki şirketi VIP Turkey Enerji A.Ş. aracılığıyla 13 Haziran 2017'de tamamlandı. Petrol Ofisi'nin el değiştirmesinden sonra, CEO'luğa Selim Şiper getirildi. Şiper, 1 Eylül 2022 tarihi itibarıyla icra dışı göreve geçti ve Genel Müdürlük görevini yürüten Mehmet Abbasoğlu, yeni Genel Müdür olarak atandı.

PETROL OFİSİ CEO'SU KİM?

Petrol Ofisi Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Abbasoğlu'dur.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türk Hava Yolları iletişim numarası: Türk Hava Yolları özel mi devletin mi?