Somuncu Baba türbesi nerede? Somuncu Baba türbesine nasıl gidilir?

Osmanlı döneminde yaşamış ünlü âlim ve mutasavvıf Somuncu Baba, Bayramiye tarikatının kurucusu Hacı Bayram Veli Hazretlerinin hocasıdır. Peki, Somuncu Baba türbesi nerede? Somuncu Baba türbesine nasıl gidilir? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2024 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2024 15:26

Somuncu Baba, dini ilimle ilgili onay alarak hak yolunu göstermek amacıyla Anadolu'ya gider ve Bursa'ya yerleşir. Çilehanesinin yanına bir ekmek fırını yaptırır. Burada somun pişirerek sokak sokak dolaşır ve "Somunlar, müminler" diyerek insanlara ekmek dağıtır. Peki, Somuncu Baba türbesi nerede? Somuncu Baba türbesine nasıl gidilir? Detaylar haberimizin devamında...

SOMUNCU BABA KİMDİR?

Somuncu Baba, 1331 yılında Kayseri'nin Akçakaya köyünde doğmuştur. Anadolu'nun İslamlaştırılması için Horasan Erenleri'nden biri olan Şemseddin Musa Kayseri'nin oğludur ve 24. kuşaktan İslam peygamberi Muhammed'e dayandığı iddia edilen bir seyyiddir. İlk eğitimini babası Şeyh Şemseddin Musa Kayseri'den almış, ardından ilim çalışmalarını Şam, Tebriz ve Erdebil'de sürdürmüştür. Safevîlik eğitimini Erdebil'de tamamlamış ve Bayezid-i Bistami'nin manevi terbiye ve ruhaniyetinden faydalanmıştır. Safevîyye Tarikâtı'nın Anadolu'ya yayılması, Şeyh Hâmid-i Veli'nin döneminde Hoca Alâ ad-Dîn Ali Erdebilî aracılığıyla gerçekleşmiştir.

Dini ve dünyevi ilimlerle ilgili onay alarak hak yolunu göstermek amacıyla Anadolu'ya dönmüş ve Bursa'ya yerleşmiştir. Bursa'da çilehanesinin yanına yaptırdığı ekmek fırınında somun pişirip sokaklarda dolaşarak "somunlar, müminler" diyerek insanlara ekmek dağıtmıştır. Bu sebeple "Somuncu Baba" ve "Ekmekçi Koca" olarak tanınmıştır. Yıldırım Beyazıd, Niğbolu zaferini kazandıktan sonra "Allah'a şükür nişanesi" olarak Bursa Ulu Camii'ni yaptırmış ve açılış hutbesini Şeyh Hâmid-i Veli okumuştur. Hutbede Fatiha Suresi'ni yedi farklı şekilde yorumlayan Şeyh Hâmid-i Veli, padişah ve cemaat üzerinde derin bir etki bırakmıştır. Şöhretten çekindiği için talebeleriyle birlikte Bursa'dan ayrılarak Aksaray'a gitmiştir. Abdurrahman el-Askerî, Somuncu Baba'nın Bursa'dan ayrıldıktan sonra Ceyhan Nehri kenarındaki Kozan (Sis) Kalesi yakınlarındaki bir köyde yerleştiğini ve Hacı Bayram-ı Veli'nin burayı ziyaret ettiğini belirtmiştir. Bir süre burada kaldıktan sonra önce Şam’a gitmiş, oradan Mekke'ye hacca gitmiş ve hac dönüşü Aksaray'a yerleşmiştir. Aksaray'da Hacı Bayram-ı Veli'yi ilimlerde eğitmiş ve onu irşad vazifesi için Ankara'ya göndermiştir.

SOMUNCU BABA NASIL ÖLDÜ?

Somuncu Baba, 20 Eylül 1412 yılında vefat etmiş ve Aksaray'da Hacı Bayram-ı Veli tarafından cenaze namazı kıldırıldıktan sonra bugünkü türbesinin bulunduğu yere defnedilmiştir. Somuncu Baba'nın Yusuf Hâkikî ve Hâlil Taybî adında iki oğlu olduğu bilinmektedir. Yusuf Hâkikî, Aksaray’da kalıp burada ölmüştür. Diğer oğlu Hâlil Taybî ise Darende'ye yerleşmiş olup, bazı görüşlere göre Darende'nin Hıdırlık bölgesinde oğlu Halil Taybî ile birlikte gömülüdür.

SOMUNCU BABA TÜRBESİ NEREDE?

Malatya'nın Darende ilçesine bağlı Zaviye Mahallesi'nde bulunan Somuncu Baba Türbesi'nin 1686 yılında yapıldığı düşünülmektedir. Türbe, caminin ortasında yer almakta olup, balıklı gölle birlikte görülebilmektedir. Cumhuriyet döneminin ahşap işçiliğinin güzel örneklerinden biri olan sanduka, Şeyh Hamid-i Veli'nin zaviyesinin camisi yıkılınca yerine taş ve ahşap malzemeden inşa edilen bugünkü camide muhafaza edilmiştir. Türbe içerisinde taş işçiliğiyle yapılan kabirler bulunmaktadır. Caminin güneyinde bir kütüphane yer almakta olup, bodrum katında ise Somuncu Baba Müzesi bulunmaktadır.

SOMUNCU BABA TÜRBESİNE NASIL GİDİLİR?

Somuncu Baba Türbesi’ne ulaşmak için Malatya il merkezinden Darende ilçesine gitmeniz gerekecektir. Darende'ye vardıktan sonra Zaviye Mahallesi'nde yer alan Hulusi Efendi Caddesi üzerinde bulunan türbeye kolayca ulaşabilirsiniz. Yolu tariflerken Darende merkezden türbeye yönlendiren tabelaları takip etmek faydalı olacaktır.

SOMUNCU BABA TÜRBESİ ZİYARET SAATLERİ

Türbe ve hazire bölümü başta olmak üzere; ek cami, yeni cami, kütüphane, müze, balıklı havuz ve avlusu ile birlikte Külliye, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve huzur dolu vakitler geçirebilecekleri sosyal alanlar da mevcuttur. Somuncu Baba Türbesi'ne ziyaret saatlerinde herhangi bir sınırlama bulunmadığı için, dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.