Subhan Guliyev kimdir?

Subhan Guliyev kimdir gerçek adı? Subhan Quliyev suçu nedir? Subhan Guliyev neden hapiste? Subhan Quliyev kaç yaşında, aslen nereli, evli mi? gibi soruların cevapları haberimizde

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 19:58
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 19:58

8 Eylül'de Kiev'de, İkinci Karabağ Savaşı gazisi Misir Gasimly'nin davasının bir duruşması daha yapıldı. Gasimly'nin davası bir buçuk yıldır Kiev'de devam ediyor ve dava, Ukrayna Temyiz Mahkemesi'nde görülüyor. Azerbaycan vatandaşı Misir Gasimly ve arkadaşı Subhan Guliyev, adam kaçırma, şiddet ve silah bulundurma suçlamalarıyla karşı karşıya. Savcılığın bu suçlamalarla ilgili hiçbir kanıtı olmadığını belirten avukat Valery Dobranitsa, durumu Turan'a anlattı.

İddialara göre Gasimly ve Guliyev tarafından dövüldüğü iddia edilen İspanyol vatandaş, hiçbir duruşmaya katılmadı ve avukat Dobranitsa bu kişiyi hiç görmedi. İspanyol, avukatlarını dört kez değiştirdi, bu da avukatların umutsuz bir davaya girmek istemediğini gösteriyor. Mahkeme, Azerbaycan Savaş Gazileri Örgütü'nün sanıkların ev hapsine alınması talebini dikkate almıyor, Gasimly'nin 2020'de Karabağ'daki Vatanseverlik Savaşı'nda savaştığı askeri birliğin olumlu özelliklerini göz ardı ediyor. Aynı zamanda, Ukrayna'daki Azerbaycan diasporasının, bu ülke için kahramanca savaşan genç temsilcilerinin çağrılarını da görmezden geliyor. Ukraynalı Azerbaycanlıların Birleşik Diaspora temsilcisi, duruşmada sanıkların kefaletle serbest bırakılmasını talep etti, ancak yargıç bu talebi reddetti. Vatanseverlik Savaşı gazileri, Bakü'deki Ukrayna Büyükelçiliği önünde protesto düzenledi.

Turan'a konuşan avukat Dobranitsa, davanın gidişatına üçüncü bir gücün baskı yaptığını düşündüren sebepler sıraladı. Misir Gasimly, gönüllü olarak Azerbaycan'ı savunmuş ve Karabağ'daki Vatanseverlik Savaşı hakkında bilgi yaymıştı. Çok sayıda kanıt, Ukrayna'daki Ermeni toplumunun Gasimly'nin uzun süre hapis cezasına çarptırılması için mahkemeye baskı yaptığını gösteriyor.

Savcı mahkemede, sanığın Karabağ'da savaştığı için serbest bırakılmaması gerektiğini belirtti. Bu talebe benzer bir şekilde, savcının Rusya'nın işgalci güçlerine karşı savaşan Ukraynalıların serbest kalmasını da imkansız bulduğunu söyleyebiliriz, dedi avukat.

Misir Gasimly'nin kız kardeşi, Ermenilerin davaya müdahalesi nedeniyle duruşmanın bir yıl sürdüğünü belirtti. Kardeşinin Vatanseverlik Savaşı sırasında çektiği video görüntülerin Ermeniler arasında hoşnutsuzluk yarattığını söyledi.

Avukatın, Misir'in mahkum edilmesini isteyen üçüncü bir tarafın varlığına dair sözleri, olanların Ukrayna ile ilgili olmadığını ima eder gibiydi.

Avukata göre, yargıç, duruşmaya gelen Azerbaycan büyükelçiliği temsilcilerini mahkeme salonundan çıkardı. Yargıç, savunma taleplerini dikkate almıyor ve yasanın belirlediği süreleri geçiyor. Savcılığın tüm versiyonu varsayımlara dayanıyor, Gasimly'nin suça katılımını doğrudan kanıtlayan tek bir gerçek yok, buna rağmen savcılık Ukrayna yasalarını ihlal ediyor. Son olarak, 8 Eylül'deki duruşmada savunma, yargıca belgeler sundu ve bunlardan biri Ermeni Galustyan tarafından Ukraynaca'ya çevrilmişti.