Şükrü Saraçoğlu kimdir? Şükrü Saraçoğlu hangi partiden başbakan oldu?

Siyasetçi Şükrü Şaraçoğlu hakkında bilgiler merak ediliyor. Peki Şükrü Saraçoğlu kimdir ve kaç yaşında vefat etti? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2024 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2024 13:32

Siyasetçi Şükrü Saraçoğlu’nun hayatı merak konusu oldu ve sıklıkla araştırılıyor. Peki Şükrü Saraçoğlu kimdir ve siyasi hayatı nasıl gelişmiştir? İşte tüm detaylar…

Şükrü Saraçoğlu kimdir?

Babası, Trabzon'un Akçaabat ilçesinden göç ederek Ödemiş'e yerleşen Saraç Mehmet Tevfik Usta, annesi ise ev hanımı Şerife Hanım'dır. Mehmed Şükrü Bey, ailesinin ilk çocuğudur. İlköğrenimini Ödemiş İptidaisi'nde tamamladıktan sonra ortaöğrenimini 1899’da kaydolduğu Ödemiş Rüşdiyesi'nde sürdürdü. Daha sonra 1901 yılında İzmir İdadisi’ne girdi. İzmir İdadisi'ni birincilikle bitirerek, yine aynı yıl açılan imtihanları kazanarak, İstanbul'da Mekteb-i Mülkiye’ye kabul edildi. 1909 yılında Mekteb-i Mülkiye’den mezun olarak İzmir Valiliği Maiyet Memurluğu’na atandı. İzmir Sultanisi'nde matematik öğretmenliği yapan Saracoğlu, 1911 yılında İttihat ve Terakki Ticaret Mektebi müdürlüğü görevine getirildi.

Memur olarak çalıştığı 1914 yılının Ocak ayında açılan bir imtihanı kazanarak, devlet bursu alarak Belçika'ya öğrenime gönderildi. Ancak burada 5 ay kaldıktan sonra Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı‘na giriş haberini alınca İzmir’e geri döndü. 1915 Mayıs'ında devlet tarafından Cenevre Siyasi İlimler Akademisi’nde okumak üzere İsviçre’ye gönderildi. Mehmed Şükrü Bey, burada dört yıl boyunca eğitim aldı ve 1918’de bu fakülteyi çok iyi dereceyle bitirdi.

Mondros Mütarekesi’nden sonra Cenevre’de, yakın arkadaşı Mahmut Esat Bozkurt ile birlikte Türk Yurdu Cemiyeti’nin Cenevre şubesini kuran Saracoğlu, bu cemiyet adına Fransızca bir derginin yayınlanmasını üstlendi. Aynı zamanda Avrupa kamuoyunda Mondros şartlarının olumsuzluğuna tepki yaratmak için çaba göstererek Osmanlı Devleti’nin haklarını savundu.

İzmir'in işgal edilmesiyle birlikte 15 Mayıs 1919'da, Mahmut Esat Bozkurt'la birlikte Türkiye’ye gitmek üzere bir İtalyan gemisine kaçak binip yurda döndü. Millî Mücadele'ye katılmak amacıyla Anadolu'ya varışlarında, ittihatçı olduklarından şüphelenen Demirci Mehmet Efe tarafından önce gözaltına alındılar, ardından hapsedildiler. Bu durumdan, İttihat ve Terakki Ticaret Mekteb-i Müdürlüğü'nden tanıdığı Celal Bayar tarafından kurtarıldılar. Kuşadası, Nazilli ve Aydın yörelerinde kurulan Kuvâ-yi Milliye hareketlerinin örgütlenmesine katkı sağladı. Ocak 1920'de toplanan son Osmanlı Meclis-i Mebusanı’na İzmir milletvekili olarak seçilmesine rağmen, İstanbul'un İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesi nedeniyle meclise katılamadan Kuşadası'na geri döndü.

Şükrü Saraçoğlu, Türk siyasetine uzun yıllar hizmet etmiş önemli bir isimdir. 1924 ile 1938 arasında çeşitli hükûmetlerde millî eğitim, maliye ve adalet bakanlıkları gibi önemli görevlerde bulunmuştur. Daha sonra, 1938 ile 1942 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır. Ardından, 1942 ile 1946 yılları arasında başbakanlık görevini üstlenmiştir. 1948 ile 1950 arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı olarak da görev yapmıştır.

Saracoğlu, özellikle II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'yi savaşın dışında tutan politikalara yön veren önemli bir figürdür. İsmet İnönü ile birlikte Türkiye'nin tarafsızlığını korumak için çalışmışlardır.

Ayrıca, Saracoğlu'nun 1934 ile 1950 arasında Fenerbahçe Spor Kulübü başkanlığını yapmış olması, onun sadece siyasette değil, aynı zamanda spor alanında da etkili bir figür olduğunu göstermektedir.

Şükrü Saraçoğlu hangi partiden başbakan oldu?

Şükrü Saracoğlu CHP bünyesinde başbakan oldu.

Şükrü Saraçoğlu kaç yaşında vefat etti?

Şükrü Saraçoğlu 67 yaşında vefat etti.