Türkiye ve dünyada 17 Temmuz tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
17 TEMMUZ TARİHTE BUGÜN NE OLDU?1963 yılı, Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik gelişiminde bir dönüm noktası oldu. 17 Temmuz 1963’te Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) kuruldu. TÜBİTAK, Türkiye'nin bilimsel araştırmalarını desteklemek ve bilim politikalarını geliştirmek amacıyla kurulan, ülkenin önde gelen araştırma ve geliştirme kuruluşudur.
Miray Akay ya da doğum adıyla Miraslava Kostyeva, 17 Temmuz 2000 tarihinde Ukrayna'da dünyaya geldi. Türk bir baba ve Ukraynalı bir annenin kızı olan Akay, ilk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi'nde eğitim aldı. Oyunculuğa henüz üç yaşında çeşitli reklam ve kliplerde rol alarak başlayan Akay, kısa sürede yeteneğiyle dikkat çekti.
Akay'ın sinema dünyasındaki ilk önemli çıkışı, "Halam Geldi" ve "Eve Dönüş: Sarıkamış 1915" filmlerindeki performansıyla oldu. Bu filmlerdeki başarılı oyunculuğu, ona 2014 Frankfurt Türk Film Festivali'nde Jale Arıkan ile paylaştığı En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırdı. Ayrıca, "Kelebeğin Rüyası" filmindeki rolüyle Türkiye'nin Oscar aday adayı olan filmde yer aldı. "Balık" filmiyle de 2014 Altın Portakal Film Festivali'nde boy gösterdi.
Miray Akay, televizyon dünyasında da adından sıkça söz ettirdi. 2010 yılında "Bitmeyen Şarkı" dizisiyle ekranlara merhaba diyen Akay, "20 Dakika", "Benim Adım Gültepe", "Güneşin Kızları", "Dayan Yüreğim", "Bizim Hikaye", "Servet", "Zümrüdüanka", "Bir Zamanlar Kıbrıs / Kıbrıs: Zafere Doğru", "Ah Nerede" ve "Kuruluş Osman" gibi birçok başarılı yapımda rol aldı. Son olarak, 2024 yılında "Kurtuluş Lisesi" ve "Prens" dizileriyle dijital platformlarda da izleyici karşısına çıktı.
Seyfi Dursunoğlu, sahne adıyla Huysuz Virjin, 1 Ekim 1932 tarihinde Trabzon'da dünyaya geldi. Türk bir baba ve ev hanımı bir annenin oğlu olan Dursunoğlu, küçük yaşlarda ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındı. Marlene Dietrich hayranlığı ve ablasından öğrendiği dikişle çocukluğunu geçiren Dursunoğlu, eğitim hayatına Arnavutköy'deki Özel Boğaziçi Lisesi'nde devam etti. Ancak ailesinin isteğiyle Heybeliada'daki Askeri Deniz Lisesi'ne gitmek zorunda kaldı. Burada adaptasyon sorunu yaşayıp, Haydarpaşa Lisesi'ne geçerek mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi bölümündeki eğitimini babasının iflası nedeniyle yarıda bıraktı ve Sosyal Sigortalar Kurumu'nda memur olarak çalışmaya başladı. 18 yıl süren memuriyet hayatını 1970'te sonlandırdı.
1970 yılında, Huysuz Virjin karakteriyle küçük kulüplerde sahne almaya başlayan Dursunoğlu, kısa sürede büyük kulüplerin ve İzmir Fuarı'nın vazgeçilmez ismi haline geldi. TRT'de Öztürk Serengil'in yarışma programına katılmasıyla televizyon dünyasında da büyük bir çıkış yaptı. Huysuz Virjin karakteri, esprili cevapları ve cesur sahne şovlarıyla Türkiye'nin sevgisini kazandı. 1970'lerde yaptığı "Huysuz Virjin 1" adlı kanto plağıyla da müzik kariyerine adım attı.
Dursunoğlu, televizyon dünyasında "Huysuz Show", "Tatlı ve Huysuz Show", "Popstar Türkiye" gibi birçok programda sunuculuk ve jüri üyeliği yaptı. 2007 yılında RTÜK'ün baskıları nedeniyle Huysuz Virjin karakterini canlandırmayı bıraktığını açıkladı, ancak 2011'de "Huysuz'la Dans Eder misin?" programıyla geri döndü. 2012 yılında "Benzemez Kimse Sana" programında jüri üyeliği yaparak tekrar ekranlara çıktı.
15 milyon TL'lik mal varlığını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne bağışlayacağını açıklayan Dursunoğlu, 2017'de "Huysuz'la Yılbaşı Özel" programıyla son kez ekranlarda yer aldı. KOAH hastası olan Dursunoğlu, zatürre tedavisi gördüğü hastanede 17 Temmuz 2020'de vefat etti. Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilen Dursunoğlu'nun vasiyetine uygun olarak tüm mal varlığı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne bırakıldı.