Tarihte bugün ne oldu? 21 Eylül

Tarihler 21 Eylül’ü gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 17:47

Türkiye ve dünyada 21 Eylül tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

1938 - BBC'de ilk TV haber programının yayını gerçekleşti.

1949 - Erzurum - Hasankale demiryolu ulaşım için hizmete açıldı.

1995 - İzmir Buca Cezaevi'nde gerçekleşen operasyonda, 3 siyasi tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirdi. Bu yaşanan olay, Buca Katliamı olarak tarihte yer aldı.

Grizu patlaması meydana geldi

1947 yılında Zonguldak Kozlu kömür ocaklarında meydana gelen grizu patlamasında 48 işçi yaşamını yitirdi. Metan gazı ve havanın karışmasıyla oluşan Grizu patlamasının meydana gelebilmesi için en az yüzde 12 oksijene ihtiyaç vardır. Grizu patlaması Soma faciası ve Amasra maden kazasında da yaşanmıştır. Soma faciası ve Amasra maden kazasında da gerçekleşmiştir.

Stephen Edwin King doğdu

21 Eylül 1947 tarihinde dünyaya gelen Stephen Edwin King Amerikalı yazardır. King genelde doğaüstü kurgu, korku, gerilim, polisiye, fantezi ve bilimkurgu türlerinde eserler oluşturur. Aynı zamanda senarist ve yapımcı kimliği ile de tanınır. King’in kitapları 350 milyondan fazla satmıştır. Pek çok kitabının da dizi, film, mini dizi ve roman uyarlamaları gerçekleşti. Stephen Edwin King 63 roman ve 5 tane de kurgu dışı eser yayınlamış bunlardan 7 tanesinin mahlasında Richard Bachman’ı kullanmıştır. Bununla beraber 200’e yakın da hikaye yazmıştır.

Ertem Eğilmez vefat etti

18 Şubat 1929 tarihinde Trabzon’da vefat eden Ertem Eğilmez 21 Eylül 1989 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Ertem Eğilmez, yönetmen, senarist ve yapımcı kimliği ile biliniyordu. Ertem Eğilmez Türk sinemasında kendine has kalabalık güldürüleri ile geniş bir izleyici tarafından epey ilgi çekti. Eğilmez yaşamı boyunca 44 filmin yönetmenliğini yaptı, 5 adet senaryo yazdı ve 97 adet filmin yapımcısı oldu. Ertem Eğilmez aynı zamanda Türk sinemasında pek çok değerli oyuncunun varlık göstermesinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu isimlerden bazıları ise Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda ve Zeki Alasya gibi değerli oyunculardır.