Tarihte bugün ne oldu? 21 Haziran

Tarihler 21 Haziran'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2024 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 17:16

Türkiye ve dünyada 21 Haziran tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

21 HAZİRAN TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

21 Haziran 2020 Pazar günü, Dünya'nın belirli bölgelerinden izlenebilen bir Halkalı Güneş Tutulması gerçekleşti. Türkiye'den de kısmi olarak gözlemlenebilen bu tutulma, 21 Haziran günü meydana geldi.

21 HAZİRAN TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

1992 yılında Alanya, Antalya'da doğan Koç, lise eğitimini Aldemir Atilla Konuk Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul'a yerleşti ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde öğrenim gördü. Üniversite yıllarında Akademi 35 Buçuk Sanat Evi'nde Altan Gördüm'den oyunculuk dersleri aldı.

Oyunculuk kariyerine Sana Bir Sır Vereceğim (2013-2014) adlı fantastik dizide "Tilki" karakteriyle başladı. Daha sonra Benim Adım Gültepe (2014) ve Muhteşem Yüzyıl Kösem (2015) gibi dizilerde rol aldı. Muhteşem Yüzyıl Kösem'de 14. Osmanlı padişahı I. Ahmet'i canlandırdı. Hayat Sırları (2017) dizisinde "Burak Özer" karakteriyle başrol oynadı ve Bozkır (2018) dizisinde "Nuri Pamir" rolünü üstlendi. 2020'de Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinde Büyük Selçuklu Sultanı Ahmet Sencer olarak büyük beğeni topladı.

Sinema alanında da Senden Bana Kalan (2015), Ali ve Nino (2016), Bizim İçin Şampiyon (2018), Okul Tıraşı (2022), Kurak Günler (2022) gibi filmlerde önemli roller üstlendi.

Son olarak 2021 yılında Ay Yapım imzalı Üç Kuruş dizisinde Efe Tekin karakteriyle ekranlarda yer aldı. Cannes Film Festivali'nde başrollerinde olduğu Okul Tıraşı, Kurak Günler ve Büyük Uçuş filmleriyle de dikkat çekti.

21  HAZİRAN TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Ahmet Muhip Dıranas, 1909 yılında Sinop'un Erfelek ilçesine bağlı Salı köyünde doğdu. İlkokulu Sinop'ta tamamladıktan sonra ortaokul ve lise eğitimini Ankara Erkek Lisesi'nde Faruk Nâfiz Çamlıbel ile Ahmet Hamdi Tanpınar'ın öğrencisi olarak geçirdi.

Liseyi bitirdikten sonra Hâkimiyet-i Millîye gazetesinde çalıştı ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitimine devam etti. Daha sonra İstanbul'a giderek Güzel Sanatlar Akademisi'nde kütüphane memurluğu yaptı ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde felsefe bölümünde okudu. İstanbul'da bulunduğu süreçte İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, halkevleri ve Çocuk Esirgeme Kurumu gibi çeşitli kurumlarda görev aldı. Anadolu Ajansı, Devlet Tiyatroları ve İş Bankası gibi kurumlarda üst düzey görevler üstlendi.

II. Dünya Savaşı yıllarında, 1942 ile 1945 arasında Ağrı'nın Sürbehan köyünde askerlik görevini tamamladı. Bu süreç, ünlü "Ağrı" şiirinin ortaya çıkmasına yol açtı.

Askerlik sonrası Ankara'ya döndü ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda yayın müdürü ve kurum başkanı olarak görev yaptı. Daha sonra İş Bankası yönetim kurulu üyeliği gibi önemli görevlerde bulundu. Ayrıca Devlet Tiyatroları'nda edebî kurul başkanlığı ve Anadolu Ajansı yönetim kurulu üyeliği gibi pozisyonlarda da görev aldı. Politikaya da ilgi duyan Dıranas, Zafer gazetesinde yazılar yazdı ve birkaç kez DP'den milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi.

İlk şiiri olan "Bir Kadına" başlıklı şiiri, Ankara Lisesi'nden "Muhip Atalay" imzasıyla Millî Mecmua'da yayımlandı. Daha sonra kendi adıyla çeşitli dergilerde şiirlerini yayımladı. Şiirleri 1974 yılında İş Bankası Kültür Yayınları tarafından "Şiirler" başlığıyla kitaplaştırıldı. Ayrıca Tevfik Fikret'in "Rübab-ı Şikeste" adlı eserini "Kırık Saz" başlığıyla Türkçeleştirdi ve bu çalışma da İş Bankası Yayınları tarafından yayımlandı.

Ahmet Muhip Dıranas, 21 Haziran 1980'de Ankara'da vefat etti ve vasiyeti üzerine Sinop'ta toprağa verildi.