Tarihte bugün ne oldu? 22 Eylül

Tarihler 22 Eylül’ü gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2024 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2024 17:46

Türkiye ve dünyada 22 Eylül tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

1792 - Fransa'da Cumhuriyet ilanı.

1980 - İran-Irak Savaşı başladı.

1984 - Köy kadınları Gökova Körfezi'nde termik santral kurulmasına karşı çıkarak eylem gerçekleştirdi.

Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası kuruldu

Osmanlı Devleti'nin Mütareke zamanında kurulan Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası sol görüşlü bir örgüt olarak kabul edilir. Siyasi bir örgüttür. Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası 20 Eylül 1919’da İstanbul’da Marksist-Leninist bir örgüt olarak kuruldu. Fırkanın genel sekreteri Dr. Şefik Hüsnü, kurucuları ise Ethem Nejat, Ahmet Akif, Sadrettin Celal, Vedat Nedim, Nurullah Esat ve Namık İsmail’di. Parti işçi sınıfının hak ve özgürlüklerini savunuyordu. Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası, Kurtuluş Savaşı’nda da Kemalistlerin sürdürdüğü bağımsızlık mücadelesine destek verdi. Daha sonra 1924 yılında ise feshedildi.

Barış Atay doğdu

22 Eylül 1981 tarihinde doğan Barış Atay, oyuncu ve siyasetçidir. Barış Atay 2018 yılından 2023 yılına kadar TİP milletvekilliği yapmıştır. Barış Atay aslen Arap- Alevi kökenlidir ve 1999 senesine kadar Hatay’ın Mengüllü köyünde ikamet etmiştir. Üniversiteyi Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümünde okuyan Atay tiyatroya olan sevdasından okulunu bıraktı.

Barış Atay daha sonra Hacı ve Şöhret dizilerinde oynayarak oyunculuğa adım attı. Asıl dikkati Arka Sıradakiler dizisindeki Saffet rolü ile çekmiştir. Ardından Hayat Devam Ediyor ve Şubat dizilerinde oynadı. Daha sonra Kabuk ve Zincirbozan, Güzel Günler Göreceğiz, Köpek, Eksik, Damat Koğuşu isimli filmlerde de oynadı. Ayrıca Eksik ve Aden filmlerini de yönetmiştir.

Yavuz Sultan Selim vefat etti

10 Ekim 1470 tarihinde dünyaya gelen Yavuz Sultan Selim 22 Eylül 1520 tarihinde ise vefat etmiştir.

Yavuz Sultan Selim Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. Padişahı olup aynı zamanda 88. İslam hâlifesidir. Yavuz Sultan Selim divan edebiyatında ‘Selimi’ mahlasının da sahibidir. Yavuz Sultan Selim’in babası Osmanlı padişahı II. Bayezid’dir. 8 yıl boyunca tahtta kaldı ve bu süre boyunca imparatorluk sınırlarını genişletti. Padişahlığı zamanında Memlûk Devleti'ni bitirdi ve Anadolu'da birliği sağladı.