Türkiye ve dünyada 26 Ağustos tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
26 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN HANGİ OLAYLAR YAŞANDI?
Tarihte bugün Malazgirt Meydan Muharebesi kazanıldı. 1071 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Alp Arslan komutasındaki ordunun, Romen Diyojen komutasındaki Bizans ordularını yendi.
Tarihte bugün 1922 yılında Türk Kurtuluş Savaşı başladı. Türk Ordusu, Batı Cephesi'nde Yunan Ordusu'na karşı Büyük Taarruz'a başladı. Türk Ordusu Başkomutanı Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa, taarruzu bizzat Kocatepe'den idare ediyordu.
Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu'nun İtilaf Devletleri'nce işgali sonucunda Mîsâk-ı Millî sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için Türk Kurtuluş Savaşı başladı 1919-1922 yılları arasında gerçekleştirilen çok cepheli siyasi ve askeri mücadeledir.
26 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN KİMLER DOĞDU?
Tarihte bugün şair Fazıl Hüsnü Dağlarca İstanbul’da dünyaya geldi. Türkiye’nin en üretken şairlerinden birisi olan Fazıl Hüsnü Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede yer aldı. Bugüne kadar kendisine birçok ödüle layık görülen Fazıl Hüsnü Dağlarca 1967'de ABD'deki Milletlerarası Şiir Forumu tarafından "En iyi Türk Şairi" seçildi. Dağlarca, 15 Ekim 2008’de vefat etti.
Tarihte bugün yazar Ayşe Kulin dünyaya geldi. Yayımladığı biyografik eserleri ve romanlar, Türkiye'de çok okunan kitaplar arasına girmiş ve birçok ödülde layık görülen yazar Ayşe Kulin’in birçok öykü ve kitabı senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı.
26 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN KİMLER ÖLDÜ?
29 Ekim 1933 günü Adana'da dünyaya gelen Muzaffer İzgü 26 Ağustos 2017 tarihinde kanserden öldü. Bulaşıkçılık, garsonluk, sinemalarda gazoz satıcılığı gibi işlerde çalışarak eğitimini bitiren Muzaffer İzgü’nün ilk yazıları 1959 yılında Hüraydın Gazetesi'nde yayımladı. Yazarlığını Demokrat İzmir Gazetesi'nde sürdüren İzgü, bu gazetedeki köşesinde her hafta bir öykü yazdı. İstanbul'da çıkan Milliyet ve Akşam gazetelerinde röportajları yayınlandı. Yazmayı hiç bırakmayan İzgü'nün 107 kitap, iki yüze yakın radyo oyunu bulunuyor.