Türkiye ve dünyada 29 Şubat tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
"Artık gün" terimi genellikle 4'e bölünebilen yıllara eklenen bir ek tarih olan 29 Şubat'ı ifade eder. Bu tarih, Gregoryen takviminde kullanılan güneş takvimlerinde yaygın olarak uygulanır. 29 Şubat, 2016, 2020, 2024 gibi yıllarda ortaya çıkar ve bir artık yılın bir parçasıdır. Ancak, Lunisolar takvimleri gibi diğer takvim sistemlerinde, artık gün yerine her ikinci veya üçüncü yılda bir artık ay eklenir.
Bu özel tarih, 100'e kalansız bölünebilen ancak 400'e kalansız bölünemeyen yıllara ve 400'e kalansız bölünebildiği halde 4000'e kalansız bölünemeyen yıllara eklenmez. Dolayısıyla, 1700, 1800, 1900, 2100 ve 2200 gibi 400'e kalansız bölünemeyen yıllarda artık gün bulunmaz. Ancak, 1600, 2000, 2400 gibi 400'e kalansız bölünebilen yıllara eklenir, bu yıllara "artık yıl" denir.
Gregoryen takviminde, 29 Şubat, yılın 60. gününe denk gelir ve yılın geri kalanında 306 gün bulunur.
29 ŞUBAT TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?Tarihte bugün Nejat İşler doğdu. 29 Şubat 1972’de oyuncu Nejat İşler dünyaya geldi.
Nejat İşler, 29 Şubat 1972 tarihinde İstanbul'un Eyüp semtinde dünyaya gelmiştir. Feshane işçilerinden bir usta olan dedesi ve işçi bir babanın oğlu olarak hayata başlamış, soyadını dedesinin mesleğinden almıştır. İlkokul eğitimini tamamladıktan sonra Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nde eğitimine devam etmiş ve okulun tiyatro koluna katılarak sahne deneyimi kazanmıştır.
Üniversiteye giremeyince para kazanma ihtiyacı hisseden Nejat İşler, çay partileri düzenleyerek bu ihtiyacını karşılamaya çalışmış ancak işler umduğu gibi gitmeyince borçlar birikmiştir. Borçlarını ödemek amacıyla Mahmutpaşa'dan tişört alıp Teşvikiye'de satma kararı alarak ticaret hayatına atılmıştır. Kış aylarında ise tişört yerine kitap, dergi ve plak satışına yönelmiştir.
Nejat İşler, Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'nü kazanmış ancak askerlik nedeniyle bölümü okumaktan vazgeçmiştir. Bir gün Taksim'de dolaşırken ücretsiz gösterimi olan "Danton'un Ölümü" adlı tiyatro oyununu izlemiş ve bu deneyim onda tiyatro yapma isteği uyandırmıştır. Eskişehir'de dayısının yanına giderek konservatuvar sınavına giren İşler, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nü kazanarak eğitimine başlamıştır. 1995 yılında mezun olduktan sonra devlet tiyatrosunda ve televizyon dizilerinde rol almış, aynı zamanda işporta tezgâhında CD ve kitap satarak geçimini sağlamıştır.
1995 yılında iki arkadaşıyla birlikte "Kahramanlar ve Soytarılar Kumpanyası"nı kurmuş ve bu dönemde kendi yazdığı hikâyelerle tiyatro sahnesine adım atmıştır. Ayrıca "Tuhaf Şehir Hikayeleri", "Biz Zavallı Erkekler" ve "Yalnızlık Benim Gizli Sevgilim" adlı üç kitap yazmıştır.
Televizyon dizilerinde ve sinema filmlerinde birçok başarılı performansa imza atan Nejat İşler, "Gülbeyaz" ve "Aliye" dizileriyle büyük bir kitle tarafından tanınmıştır. Sinemadaki kariyerine ise "Eylül Fırtınası" filmi ile adım atmış, ardından "Mustafa Hakkında Her Şey" ve "Anlat İstanbul" gibi önemli projelerde yer almıştır.
2004 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Mustafa Hakkında Her Şey" filmiyle "erkek oyuncu" dalında aday gösterilen Nejat İşler, sadece şöhret peşinde olmadığını ve yaptığı işi en iyi şekilde yapma arzusunu vurgulamıştır.
Sanat kariyerinin yanı sıra mücadeleci bir kişilik olan Nejat İşler, sol ideolojiye sahiptir ve 2021 itibarıyla SOL Parti üyesidir. 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimleri için kurulan Sosyalist Güç Birliği'nin ortak açıklamasına imza atmıştır.
2013 yılında sedef hastalığı nedeniyle hastalık sürecine giren Nejat İşler, tedaviyi reddetmeme ve doğayla uyum içinde bir yaşam sürme felsefesini benimsemiştir. Hastalık döneminde, yaşam ve ölümle ilgili düşüncelerini sosyal medya üzerinden paylaşmıştır.
Kariyerine 2020 yılında Murat Şeker'in "Ya İstiklal Ya Ölüm" filmindeki "Şehit Mehmed" karakteriyle devam eden Nejat İşler, sanat dünyasındaki etkileyici ve çeşitli kariyerine ek olarak, kişisel ve düşünsel yönleriyle de dikkat çekmektedir.
29 ŞUBAT TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?
Tarihte bugün Rauf İnan öldü. 29 Şubat 1996’da siyasetçi ve eğitimci Rauf İnan hayata gözlerini yumdu.
M. Rauf İnan, 1905 yılında Bingöl'ün Genç ilçesinde dünyaya gelmiştir. İstanbul Öğretmen Okulu ve Viyana Pedagoji Enstitüsü mezunudur. Eğitim kariyerine Kayseri Zencidere Köyü'nde öğretmenlik yaparak başlamış, ardından çeşitli görevlerde bulunmuştur. İzmir İlköğretim Müfettişlikleri, İzmir Maârif Müdür Muavinliği, Manisa Maârif Müdürlüğü, Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü Öğretmenliği ve Müdürlüğü, Hasanoğlan Köy Enstitüsü Öğretmenliği ve Müdürlüğü gibi görevlerde bulunmuştur.
1905 yılında Bingöl'ün Genç ilçesinde doğan M. Rauf İnan, ilk öğrenimini Bingöl ve Birecik'te tamamlamıştır. Urfa Sultanisinde okuyarak Fransızca öğrenmiş ve ardından İstanbul Erkek Muallim Mektebi'ne kaydolmuştur. Öğretmenlik kariyerine Zincidere Öksüzyurdu'nda öğretmen olarak atanarak başlamıştır.
1928 yılında yazının öğretilmesi seferberliğine katılmış ve 1928 yılında yurtdışına eğitime gönderilmek üzere seçilen öğretmenler arasında yer almıştır. Viyana'da Pedagoji Enstitüsüne devam etmiş, Paris'te Alliance Française'i bitirmiş ve 1931 yılında Türkiye'ye dönmüştür. Askerlik görevini Selimiye Kışlası'nda öğretmen yedek subay olarak yaparken, Mustafa Kemal Atatürk'le tanışma fırsatını elde etmiştir.
İzmir'e ilköğretim müfettişi olarak atanan M. Rauf İnan, eğitim alanındaki başarılarıyla dikkat çekmiştir. Hasan Âli Yücel'in milli eğitim bakanı olduğu dönemde, 17 Nisan 1940 tarihinde Köy Enstitüleri kurulmuş ve Rauf İnan, Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü müdürü olarak atanmıştır. 1945 yılında Hasanoğlan Köy Enstitüsü müdürlüğüne atanarak, köy enstitüleri sistemine büyük katkılarda bulunmuştur.
Emekli olduktan sonra 1970 yılında UNESCO genel kurul ve yönetim kurulu üyeliği, Halkevleri Atatürk Enstitüsü üyeliği, Halkevleri yönetim kurulu başkanlığı gibi görevlerde bulunmuştur.