Türkiye tarihinde ve dünya genelinde 30 Ağustos'ta neler yaşandığını ve bu tarihte kimlerin dünyaya geldiğini kimlerin ise hayata veda ettiğini sizler için derledik. Siz de tarih okumaya meraklıysanız doğru adrestesiniz. Gelin tarihin ışıklarına birlikte bakalım. Tarihte bugün ne oldu? Tarihte bugün kim doğdu? Tarihte bugün kim öldü? Detaylar haberimizin devamında...
Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak amacıyla Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos'ta kutlanan resmî ve ulusal bir bayramdır.
Atatürk'ün başkomutanlığında gerçekleştiği için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da bilinen bu zaferden sonra, Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş ve 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden tamamen temizlenmiştir. Her ne kadar işgalci birliklerin sınır dışına çıkarılması daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak vatan topraklarının geri alındığı günü ifade eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da "Başkumandan Zaferi" adıyla kutlanan 30 Ağustos, 1926'dan beri Türkiye'de Zafer Bayramı olarak anılmaktadır.
Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurması amacıyla planlanan gizli bir harekâttı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 20 Temmuz 1922'de Atatürk'e dördüncü kez Başkomutanlık yetkisi verdi. Atatürk, taarruz kararını Haziran ayında aldı ve hazırlıkları gizli olarak yürüttü. Büyük Taarruz, 26 Ağustos'u 27 Ağustos'a bağlayan gece Afyon'da başladı. Aslıhan civarında kuşatılan düşman birlikleri, Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat yönettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edilerek, Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandı.
30 Ağustos, ilk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Atatürk'ün katıldığı bir törenle "Başkumandan Zaferi" adıyla kutlandı.
Suna Keskin, 30 Ağustos 1940 tarihinde Çanakkale'de doğmuş olan Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusudur. Suna Keskin, akademik eğitimini Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü'nde tamamladı. Sanat hayatına, amatör olarak Akademi Tiyatrosu'nda tiyatro çalışmalarına katılarak başladı. Burada amatör olarak tiyatro oyunculuğuna adım atan Keskin, Haldun Dormen'in teşvikiyle profesyonel tiyatro kariyerine geçiş yaptı. 1963 yılında Dormen Tiyatrosu'nda sahnelenen Montserrah ve Şahane Züğürtler adlı oyunlarla profesyonel tiyatro dünyasına giriş yaptı.
Eşi Erol Keskin ile Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde tanıştı. Erol Keskin, Akademi Tiyatrosu'nda yönetmen olarak görev yapıyordu. Suna Keskin, tiyatro kariyerinin büyük bir bölümünde Haldun Dormen ile birlikte çalıştı. Dormen Tiyatrosu'nun kapanmasının ardından, Erol Günaydın, Erol Keskin, Hadi Çaman ve Tuncel Kurtiz ile birlikte Gen-Ar Tiyatrosu'nu kurdu. Bu toplulukta iki yıl boyunca birçok oyunda sahne aldı. Bu dönemde sergiledikleri oyunlar arasında Çorbamdaki Kız ve Yolcu gibi eserler yer alıyordu.
Daha sonraki yıllarda, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda ve ardından Pekcan Koşar ile tiyatro çalışmalarına devam etti. Suna Keskin, tiyatro kariyeri boyunca yaklaşık 50'ye yakın oyunda rol aldı. 15 yıl boyunca Enis Fosforoğlu ile beraber çalıştı ve bu topluluğun tüm oyunlarında sahne aldı. 2004 yılından, Hadi Çaman'ın vefatına (22 Eylül 2008) kadar Hadi Çaman Tiyatrosu (Yeditepe Oyuncuları) ile çalıştı. 2008/2009 sezonunda Tiyatrokare ile çalışmaya başladı.
Ahmet Üzümcü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 1975 yılında mezun olmuştur. Diplomasi kariyerine, Suriye'nin Halep şehrinde konsolosluk yaparak başlamıştır. 28 Temmuz 1999 ile 30 Haziran 2002 tarihleri arasında Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği görevini yürütmüştür.
Üzümcü, 2002-2004 yılları arasında NATO nezdinde Türkiye'nin daimi temsilcisi olarak görev yapmış, 2004-2006 yıllarında ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunmuştur. 2006-2010 yılları arasında Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdinde Türkiye'nin daimi temsilcisi olarak hizmet vermiştir.
2010 yılında Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Direktörlüğü görevine seçilmiştir. Ahmet Üzümcü'nün liderliğindeki OPCW, 2013 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür. Bu ödül, Üzümcü'nün örgütteki yönetim başarısını ve kimyasal silahların yasaklanması konusundaki katkılarını uluslararası düzeyde tanınmıştır.
Ahmet Üzümcü, evli olup Işıl Üzümcü ile hayatını paylaşmaktadır.
Gürdal Tosun, 14 Mart 1967'de İstanbul'da doğdu ve 31 Ağustos 2000'de İzmir'de hayatını kaybetti.
Gürdal Tosun, ünlü aktör Necdet Tosun'un oğlu ve Erdal Tosun'un kardeşiydi. Sanat dünyasına girmek için büyük bir azimle çalıştı, üç yıl boyunca konservatuvar sınavlarına girdi ancak aşırı kilosu nedeniyle kabul edilmedi. Bu süreçte Levent Kırca Tiyatrosu'nda gişede bilet satarak sanat dünyasıyla olan bağını korudu. Azmi sayesinde kilo vererek Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü'ne kabul edildi ve buradan 1990 yılında mezun oldu.
Mezuniyetinin ardından Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, İstanbul Şehir Tiyatroları ve Bakırköy Belediye Tiyatrosu gibi önemli tiyatro kurumlarında görev aldı. Tosun, kariyerinin son dönemlerinde Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) bünyesinde çalıştı. Ancak 2000 yılında ani bir rahatsızlık geçirdi ve vefat etti.
Naşide Göktürk, 12 Mart 1960'ta İstanbul'da doğdu ve 30 Ağustos 2016'da Bodrum, Muğla'da vefat etti. Hayatı boyunca bir süre muhasebecilik yaptı ve Ankara'da bir kafe işletti. 1990'lı yılların ortalarında ilk albümünü çıkardı.
Yakın arkadaşı Türk sanat müziği sanatçısı Onur Akay, 27 Temmuz 2015'te Naşide Göktürk'e akciğer ve pankreas kanseri teşhisi konduğunu duyurdu.
Naşide Göktürk, Bodrum'da özel bir hastanede akciğer kanseri tedavisi gördü ancak hastalığa yenik düştü ve 30 Ağustos 2016'da hayatını kaybetti.