Tarihte bugün ne oldu? 30 Eylül

Tarihler 30 Eylül’ü gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2024 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2024 17:45

Türkiye ve dünyada 30 Eylül tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

1517 - Oruç Reis, Cezayir zaferini kazandı.

1520 - Kanuni Sultan Süleyman tahta çıktı.

1791 - Mozart'a ait Sihirli Flüt'ün galası Viyana'da gerçekleşti.

1978 - Başbakan Bülent Ecevit ilk Köy-Kent uygulamasını Taşkesti köyünde hayata geçirdi.

2009 - Endonezya'nın Sumatra adasında meydana gelen depremde 1115 kişi yaşamını yitirdi.

Devlet Planlama Teşkilatı kuruldu

5 Ekim 1960’ta kurulan Devlet Planlama Teşkilatı, devletin sosyal, kültürel ve ekonomik hedeflerinin tespit edilmesinde hükümete danışmanlık yapmak amacı ile kuruldu. Hükümet tarafından tespit edilen amaçları hayata geçirmek için kalkınma planları ve yıllık planlar oluştururdu. Devlet Planlama Teşkilatı’nın ilk zamanlarında Yalçın Küçük, Hikmet Çetin, Güngör Uras gibi isimler görev üstlenirken Turgut Özal'ın müsteşar olması ile bir çoğu Nakşibendilerden meydana gelen bir kadrolaşma oluştu. Yusuf Bozkurt Özal, Nevzat Yalçıntaş, Beşir Atalay, Yaşar Yakış, Hasan Celal Güzel, Temel Karamollaoğlu gibi isimler Devlet Planlama Teşkilatı’nda çeşitli görevler üstlendi. Devlet Planlama Teşkilatı 2011’de Kalkınma Bakanlığı olarak yeniden düzenlendi. Daha sonra 2018’de Kalkınma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü bir araya getirilerek Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Strateji ve Bütçe Başkanlığı meydana getirildi.

Sefa Doğanay doğdu

30 Eylül 1992 tarihinde dünyaya gelen Sefa Doğanay, ilkokulu, ortaokulu ve lise eğitimini Samsun’da okudu. Okul yaşamında pek çok farklı değişim ve sosyal projede görevler üstlendi. Sefa Doğanay küçük yaşlarında iken taklit yeteneğini keşfetti ve izlediği bütün sanatçıların taklidini yapardı. Aynı zamanda çevresindeki tanınan kişileri de taklit eder birçok kişinin sevgisini kazanırdı. Sefa Doğanay 2010 yılında İstanbul Marmara Üniversitesi'nde İşletme bölümünü kazandı ve şuanda hala 3. Sınıf öğrencisi olarak eğitimini sürdürmekte. Sefa Doğanay Acun Ilıcalı'nın yapımcısı olduğu Yetenek Sizsiniz Türkiye yarışmasına 2010 yılında katıldı ve taklit yeteneğini bütün Türkiye’ye gösterdi. Bu yarışmada 2. sezonun şampiyonu oldu ve 250.000 TL’lik büyük ödülü kazandı. Sefa Doğanay aynı zamanda ATV ekranlarında seyirci ile buluşan Çocuklar Duymasın dizisinde Hami karakterine de hayat vermiştir.

TARİHTE BUGÜN KİM VEFAT ETTİ?

1978 - Türk edebiyat tarihçisi Ali Nihat Tarlan

1999 - Türk eğitimci ve siyasetçi Avni Akyol

2018 - Türk sinema ve dizi oyuncusu Kemal İnci

2020 - Türk hukukçu ve siyasetçi Ali Bozer