Tarihte bugün ne oldu? 4 Ağustos

Tarihler 4 Ağustos'u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2024 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2024 17:16

Türkiye ve dünyada 4 Ağustos tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

4 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN NE OLDU? Turgut Uyar doğdu

Ahmet Turgut Uyar, Fatma Hanım ve Hayri Bey'in altı çocuğundan beşincisi olarak 4 Ağustos 1927'de Ankara'da doğdu. Babası, orduda harita binbaşısı olarak çalışmış ve Ankara'nın ilk Latin alfabesiyle yazılan sokak levhalarını geceler boyu çalışarak yazmış bir hattattır. Annesi ise ev hanımıydı. Babasının mesleği nedeniyle ilkokulu farklı şehirlerde tamamladıktan sonra, ortaokulu yatılı askerî okulda okumuştur. Bursa Askerî Işıklar Lisesi'nden 1946 yılında mezun olan Uyar, bu okulda mutsuz olduğunu belirtmiştir.

Yükseköğrenimini Askerî Memurlar Okulu'nda sürdürürken annesinin isteğiyle 1947 yılında Yezdan Şener ile evlendi ve bu evlilikten Semiramis, Tunga ve Şeyda adında üç çocuğu dünyaya geldi. Okuldan mezun olduktan sonra kura ile memur olarak Posof'a atandı. Daha sonra Samsun Terme Askerlik Şubesi'ne atandı ve ardından Ankara'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Dairesi Başkanlığı'nda üsteğmen olarak görev yaptı. 1958 yılında bu görevden ayrılarak Türkiye Selüloz ve Kâğıt Sanayi'nin Ankara şubesinde çalışmaya başladı ve 1967 yılında emekli oldu ve İstanbul'a taşındı.

1966 yılında ilk eşinden ayrılmıştır. İstanbul'a yerleştiğinde, o dönem Yezdan Şener ile evliliklerinin sona erme noktasına gelmesiyle birlikte Cemal Süreya ve Tomris Uyar şiir üzerine mektuplaşmaya başlamışlardır. Bu yazışmalar olumlu sonuç vermiştir. 1969'da Tomris Uyar ile evlenmişlerdir. Bu evlilikten bir erkek çocukları (Hayri Turgut Uyar) olmuştur. 22 Ağustos 1985'te siroz hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Metin Erksan vefat etti

Soyu Nafi Baba Alevi Bektaşi Tekkesine uzanan Metin Erksan Pertevniyal Lisesi'nde eğitim görmüştür. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun olmuştur. 1947'den itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde sinema üzerine yazılar yazmaya başlamıştır. Üniversite yıllarında sinemayla ilgilenmeye başlayan Erksan, 1950'de Atlas Film için Yusuf Ziya Ortaç'ın Binnaz adlı oyununu sinemaya uyarlayarak film sektörüne adım atmıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden 1952'de mezun olduktan sonra Dünya gazetesinde film eleştirmenliği yapmıştır. Aynı yıl, senaryosunu Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yazdığı Karanlık Dünya (diğer adıyla Âşık Veysel'in Hayatı) adlı ilk filmini çekmiştir. Ayrıca 1958'de Dünya Havacıları Türkiye'de ve 1959'da Büyük Menderes Vadisi adlı iki belgesel film yapmıştır.

Edebiyat uyarlamalarına yönelerek kırsal kesim insanlarının sorunlarını ele aldığı filmlerle büyük başarı elde etti. "Susuz Yaz," 1964 Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Büyük Ödülü'nü kazandı, "Yılanların Öcü" (1961) ise 1966 Kartaca Film Festivali'nde birincilik ödülünü aldı. "Kuyu" filmi (1968) 1. Adana Film Festivali'nde birinci oldu. Halit Refiğ ile birlikte Ulusal Sinema anlayışının önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edildi.

Metin Erksan, 4 Ağustos 2012 tarihinde böbrek yetmezliği nedeniyle Medical Park Hastanesi'nde 83 yaşında hayata veda etti.