TUSAŞ kimin? TUSAŞ ne üretiyor?

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) bugün bir terör saldırısı gerçekleşti. Savunma sanayiine büyük katkıları olan bu kuruluşa yönelik saldırıyla ilgili detaylar merak ediliyor. Peki, TUSAŞ kimin? TUSAŞ ne üretir?

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 17:23

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde yer alan Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) tesislerine bir terör saldırısı meydana geldi. Kurumun girişinde çatışma çıktığı, ayrıca patlama seslerinin duyulduğu bildirildi. İçişleri Bakanı, saldırı sonucunda şehit ve yaralıların olduğunu açıkladı. Peki, TUSAŞ kime ait? TUSAŞ ne üretiyor?

TUSAŞ kimin?

Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye'nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltma hedefiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çatısı altında kurulmuştur.

Türk Hava Kuvvetleri’nin savaş uçağı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, F-16 uçaklarının kullanılması kararıyla birlikte, TUSAŞ, 1984 yılında Türk-ABD ortaklığı olarak TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) adıyla 25 yıllık bir süre için kurulmuştur.

25 yıllık sürecin sona ermeden, 2005 yılında TAI'nin yabancı hisseleri, Türk yatırımcılar tarafından satın alınmış ve şirket yeniden yapılandırılmıştır. Bu yeniden yapılanma kapsamında TAI ve TUSAŞ birleşerek, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. adı altında faaliyetlerini genişletmiş, havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü desteği alanında Türkiye'nin teknoloji merkezi olma konumuna ulaşmıştır.

TUSAŞ ne üretiyor?

Havacılık ve uzay endüstrisinde dünya genelinde ilk yüz oyuncu arasında yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, proje konularına göre aşağıdaki altı stratejik iş merkezi altında yapılandırılmıştır:

Havacılık Yapısalları Grubu Uçak Grubu Helikopter Grubu İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemleri Grubu Uzay Sistemleri Grubu Milli Muharip Uçak Grubu Ayrıca, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, tasarladığı ve ürettiği tüm ürünler için entegre lojistik destek hizmetleri sunmaktadır.