Bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve bunun yanı sıra kalp, diyabet, obezite ve kanser gibi pek çok hastalığın riskinin azalmasında ciddi bir etken olan anne sütünün önemi sık sık dile getiriliyor. Doğal bir şifa niteliğindeki anne sütü, yeni doğan bebekler ve çocuklar için hayati öneme sahip olup tüketilmemesi ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Anne sütünü arttırıcı besinler nelerdir, anne sütü nasıl saklanır, anne sütünde gaz yapan yiyecekler nelerdir, anne sütü nasıl ısıtılır gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edin.
Annelerin sağlıklı ve dengeli beslenmesi hem kendi sağlığı hem bebeklerinin sağlığı hem de süt üretimi açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek tek başına yeterli olmamakla birlikte, bazı besinleri özellikle tüketmek de anne sütünün artmasına yardımcı olacaktır. Bu besinler; Tahin İçeriğindeki yüksek kalsiyum ile birlikte östrojen hormonuna benzer özellikler göstermesiyle anne sütünün miktarının artmasını sağlar.
Kurutulmuş Meyveler Kurutulmuş meyveler, içerdiği yüksek kalsiyum ile anne sütünü arttırıcı etki sağlıyorlar.
Çemen İçerdiği steroidal yapıdaki bileşikler ile anne sütünün yapımını sağlayan hormonların üretimini artırıyorlar.
Çörek Otu İçerdiği steroidal yapıdaki bileşikler anne sütünün oluşmasını sağlayan hormonların sentezini artırıyor.
Isırgan Otu Bileşiminde bulunan vitaminlerle (A, B1, B6, B12, C ve K) protein ve mineraller (silisyum, çinko, manganez) anne sütü için gerekli olan temel besleyici elementleri sağlıyor.
Ceviz, Fındık, Badem Ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumlar vücut tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken yağlar bakımından zengin olduğundan anne sütünün kalitesinin arttırıyor. Bunun yanı sıra yağlı tohumların içeriğinde bulunan çeşitli aminoasitler süt oluşumu için gerekli olan seratoninin yapısına katılıp süt miktarının ve kalitesinin artmasını sağlıyor.
Yulaf ezmesi İçerdiği betaglukan, bitkisel östrojen ve diğer maddeler ile hem anne sütünü doğrudan arttırıyor, hem de anne sütünün salgılanmasını sağlayan hormonların üretilmesine yardımcı oluyor.
Rezene Rezene tohumu içerdiği galaktagog ile süt miktarını arttırıyor ve süt salınımı sağlayan prolaktin hormonunun salgılanmasına katkı sağlıyor.
Başta çalışan anneler olmak üzere, sütünü depolamak isteyen annelerin sağdıkları sütü belirli koşullarda saklamaları gerekiyor. Sağılmış sütü, bu amaçla üretilen steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozların içerisinde, oda sıcaklığında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklayabilirsiniz.
Bazı yiyeceklerin tüketiminde annelerin dikkat etmesi gerekir çünkü tüketilen yiyecekler anne sütünde gaz oluşmasına neden olur. Hem annenin hem de bebeğin gaz sancısı yaşamaması için bu besinleri tüketirken kontrollü yaklaşmak gerekir. İşte anne sütünde gaz yapan besinler;
Süt ürünleri Süt ürünlerinin içerdiği proteinler anne sütünden bebeğe geçerek gaz sancısına neden olabilir. Kafein İçeren Yiyecek ve İçecekler Çay, çikolata ve kahve gibi kafein içeren içecek ve yiyecekler bebeğinizde gaz sancısı yaratmakla birlikte uykusuzluğa da neden olabilir. Sebze ve Meyveler Lahana, brokoli, karnabahar, portakal, kayısı, soğan, armut, erik, şeftali, greyfurt ve brüksel lahanası gibi besinler gaz yapabilir. Bu tür sebzelerin pişirilerek tüketilmesi gaz yapma olasılığını azaltabilir. Tahıl ve Baklagiller Mısır, kuru fasulye, yeşil mercimek, buğday, bulgur, soya, yulaf ve kepekli gıdalar bebeğinizde gaz sancısına neden olabilir. Baharatlı Yemekler Özellikle acı biber, kekik gibi yoğun ve yakıcı baharatlar gaz sancısına neden olabilir.
ANNE SÜTÜ NASIL ISITILIR?Anne sütü kullanılmadan önce, kavanozun sıcak su içerisinde bekletilerek benmari usulü (bir kabı kaynar suya oturtarak içerisindekini ısıtma veya eritme işlemi) ısıtılmalı. Sütü doğrudan ısı kaynağı üzerine koymaktan ve ısıtmaktan kaçının. HABER MERKEZİ