Okullarda öğretmen ayrımına karşıyız!

Devlet okullarında ‘kadrolu-sözleşmeli-ücretli’ öğretmen ayrımına karşı olduklarını söyleyen Başkan Demir, “Ücretli öğretmenler için yarın yok. Her öğretmenin kadrolu çalışması gerekiyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2024 10:06
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2024 10:06

TUNAY AFYON/ÖZEL HABER

Türk Eğitim-Sen İzmir Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda hizmet veren ücretli öğretmenlerle ilgili konuştu.

Eğitim fakültelerinden her yıl çok sayıda öğrencinin, öğretmen olarak mezun olduğunu söyleyen Demir, “Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenlerin kadroya atama süreci uzun sürünce hayalleri yıkılıyor. Ücretli öğretmenlerin görev yaptığı okulda kadrolu öğretmen geldiği zaman çalışmaları tamamlanıyor. Ücretli öğretmen arkadaşlarımız için yarın yok. Mezun olanların farklı birçok alanda çalıştığını biliyoruz” dedi. Mezun öğretmenler için devlet okullarında kadro açılmasının MEB’le beraber Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da sorumluluğunda olduğunu aktaran Demir, “Meclis’te belirlenen bütçeye uygun öğretmen kontenjanı belirleniyor. Biz sendika olarak her yıl bakanlık ve valiliklerden norm kadro ihtiyacını talep ediyoruz, bu ihtiyaç çerçevesinde atanması gereken ücretli öğretmen arkadaşlarımız için kadro talebinde bulunuyoruz. Okullarda kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen gibi ayrımı kabul etmiyoruz, tüm öğretmenlerin kadrolu olmasını talep ediyoruz, bunu sürekli dile getiriyoruz” diye konuştu.

İZMİR’DE 3 BİN 105 ÜCRETLİ ÖĞRETMEN

Ücretli öğretmenliğin uzun yıllardır uygulanan bir yöntem olduğunu söyleyen Demir, 71 ilden alınan veriler ışığında 2023 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda ücretli öğretmenlik yapan öğretmen sayısının 66 bin 780 olduğunu aktardı. İzmir’deki MEB okullarında 3 bin 105 ücretli öğretmenin görev yaptığını belirten Demir, “Ücretli öğretmenlerin 6 bin 654’ü ön lisans, 31 bin 745’i lisans mezunu ve 28 bin 381’i eğitim fakültesi mezunu. İzmir’de görev yapan ücretli öğretmenlerin bin 395’i eğitim fakültesi, bin 277’i lisans ve 433’ü ön lisans mezunu. Alanlar itibariyle özel eğitim öğretmeni olan ön lisans mezunu ücretli öğretmen sayısı 2 bin 15, ücretli branş öğretmenlerinin toplam sayısı 23 bin 187, bunların 8 bin 40’ı eğitim fakültesi, 12 bin 673’ü lisans, 2 bin 474’ü ön lisans mezunu” ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENLERİN BEKLENTİSİ…

Ücretli öğretmenlerin aldıkları ücretle ilgili konuşan Demir, Türk Eğitim Sen olarak öğretmenlerin ek ders ücretlerinin yüzde 100 arttırılması için Türkiye genelinde bir dilekçe kampanyası yaptıklarını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, okullardaki derslerin boş geçmemesi için sürekli çalışma yürüttüğünü ve bakanlıkların kendi arasındaki dengeyi koruyarak öğretmen ihtiyacı konusunda en iyi seçeneği yapmaya çalıştığını ifade eden Demir, “Dilekçe kampanyası kapsamında genel merkezimiz bu konuda basın açıklaması yaparak ücretlerin yüzde 100 arttırılması için talepte bulunacaklar” dedi. Ek ders ücretlerinin, kadrolu öğretmenlerin aldığı maaşın dışında belli bir yöntemle hesaplandığını ifade eden Demir, “Ücretli öğretmenler de ek ders ücretlerine göre ücret alıyor. Aktif öğretmenlerden yeni yılda belli bir miktarda maaş beklentisi yok. Enflasyonist bir ortamdan geçtiğimiz için bunun bir anlamı da yok, bu noktada önemli olan enflasyonun durdurulması. Enflasyon olmadığı takdirde bizim ücretimiz geçim için yeterli düzeye gelir. Herkesin beklentisi, enflasyonun dizginlenmesi” açıklamasında bulundu.