Tüketime hazır yiyecek, meze ve soslara dikkat!

Gıda Mühendisleri Odası, tüketime hazır yiyecek, meze ve sos ürünlerinde paslanmış, sızıntı yapmış, şiş ve ezilme gibi fiziksel hasara uğramış ambalajı olan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini kaydetti

Haber Giriş Tarihi: 02.01.55752 01:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.55752 01:00
ilksesgazetesi.com

Çalışma hayatının yoğunluğu, bireysel yaşamın artması, teknolojiye dönük bir neslin gelişi hazır yiyeceklere yönelimi ve talebi son yıllarda arttırdı. Tüketime hazır yiyeceklerin ihtiyacımız olan pek çok çeşidi, küçük gramajlarda kolaylıkla bulunuyor. Ayrıca uygun koşullarda saklandığı durumda da raf ömrü boyunca stoklanarak ihtiyaç anında tüketim imkânı veriyor.

Fakat soğuk zincirle taşınması gereken gıdaları satın alırken tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktalar var. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, önemli uyarılarda bulunarak “Tüketime hazır yiyecek, meze ve sos ürünlerinde paslanmış, sızıntı yapmış, şiş ve ezilme gibi fiziksel hasara uğramış ambalajı olan ürünler satın alınmamalıdır” dedi.

TÜKETİCİLERİN İLK VAZGEÇTİĞİ ÜRÜN GRUBU

Oda yönetimi tarafından yayınlanan bilgi notu şöyle: “Tüketime hazır yiyecekler, meze ve soslarda çeşitlilik çok fazla olduğundan, ürün geliştirmeye çok açık bir alandır. Ancak temel gıda sınıfında olmadıkları için, ekonomik koşulların zorlayıcı olduğu zamanlarda tüketicilerin ilk vazgeçtiği ürün gruplarındandır. Damak tadı kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğinden, yöresel tatlar olarak nitelendirebileceğimiz meze çeşitleri endüstriyel olarak üretildiğinde genelin beğenisini kazanmak oldukça güç olan ürünlerdir. Tüketime hazır yiyecek, meze ve sos üretimleri birbirinden ayrı proseslere ve alt yapısal ihtiyaçlara sahip ürün grupları olarak değerlendirilse de belli proses basamaklarında ortak uygulamalara tabi olabilmektedir. Ürün çeşidine, girdi özelliklerine ve üretim aşamalarına göre raf ömrü, saklama ve sevkiyat koşulları farklılıklar gösterir.”

BOZULMAYA ÇOK AÇIK

Açıklamada şu detaylar yer alıyor: “Genel olarak meze grubu ürünler, herhangi bir ısıl işlem uygulanmadan direkt tüketildikleri için proses aşamasındaki hijyen koşullarını sağlamak ekstra önemlidir. Kullanılan hammaddenin mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel kriterleri, standart ve güvenliği gıda üretimi için oldukça önemli bir kalite kontrol basamağıdır. Soğuk zinciri bozmadan üretim, depolama, sevkiyat koşulları sağlanmalıdır. Soğuk zincirin sağlanamadığı koşullarda meze grubu ürünler bozulmaya çok açıktır. Yönetmelikler gereği, geleneksel gıdalar grubuna giren meze çeşitlerinde koruyucu kullanımı yasaklanmıştır, bu da sektörde farklı teknolojiler ile ürünlerin korunmasının yolunu açmıştır. Buna rağmen meze grubu ürünler hazır yiyecek kategorisinde daha kısa raf ömrüne sahiptir ve uzun süre stoklama imkânı yoktur. Sos grubu ürünler, ürün çeşidine göre ısıl işlem görmüş, uzun raf ömürlü, stoklama imkânı daha uzun, sevkiyatı ve satışı ortam sıcaklığında yapılabilen ürünlerdir.  Ambalaj çeşidine göre doğru ısıl işlem uygulandığında güvenli gıda sınıfındadır.”

PASLANMIŞ, SIZINTI YAPMIŞ, EZİLMİŞ…

Soğuk zincirle taşınması gereken gıdaları satın alırken tüketicilerin dikkat etmesi gereken kurallara değinen Oda yönetimi, şunları ekledi: “Market alışverişi ortalama 20-30 dakika sürer. Bu sürede sepetinize en başta soğuk zincirle taşınması gereken gıdalarda sıcaklık değişimi başlar. Bu yüzden soğuk zincirle taşınması gereken ürünler tüm alışveriş tamamlandıktan sonra alınmalıdır. Böylece ürünler eve varıldığında tazeliklerini koruyacaktır ve buzdolabında son kullanma tarihine kadar saklanabilecektir. Eğer varsa bir termo çanta ile alışverişe gitmek soğuk zincirle korunması gereken ürünler için faydalı olacaktır. Tüketime hazır yiyecek, meze ve sos ürünlerinde paslanmış, sızıntı yapmış, şiş ve ezilme gibi fiziksel hasara uğramış ambalajı olan ürünler satın alınmamalıdır.”

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünyada gıda israfının boyutu: 10 yılda 10 milyar ton gıda çöpe gidiyor