Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'ne kayıtlı mahpuslar ile 2018 yılı itibariyle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesine kayıtlı olan mahpuslar, hapishanelerde çevrimiçi internete ve bilgisayara erişimin çoğunlukla mümkün olmaması sebebiyle ders materyallerine aileleri yahut yakınları aracılığıyla erişmeye çalışıyor. Yaşanan sorun üzerinde en az 12 sivil toplum örgütü, “Mahpuslara ders materyalleri ücretsiz ve basılı olarak sağlanmalı” çağrısı yaptı.
Sivil toplum örgütlerinden basına gönderilen açıklamada şöyle denildi: “Herkesin öğrenim sürecinde imkan ve fırsat eşitliğine sahip olması gerekliliğinin bir sonucu olarak mahpusların da alacakları eğitimin, dış dünyada aynı yaş gruplarına sağlanan eğitimle aynı olması ve öğrenme fırsatlarının mümkün olduğunca geniş olması gerekmektedir.”
DERS MATERYALLERİNE ERİŞİM ENGELLENİYOR
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer alıyor: “Hapishane sistemini yönetenler tarafından mahpusların eğitimin tüm yönlerine katılmalarının teşvik edilmesi gerekmektedir. Bunu sağlayacak materyale erişim, mali kaynaklar, gerekli personelin hazır bulundurulması gibi imkanlar oluşturulmalı. Ne yazık ki mevcut durumda, hapishanelerde öğrenimini sürdürmeye çalışan Açıköğretim Fakültesine kayıtlı mahpuslar, ders materyaline erişimde çeşitli engellerle karşılaşmaktadır. Şöyle ki; Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, 2018 yılına kadar kendi bünyesinde kayıtlı öğrencilere ders materyallerini ücretsiz ve basılı olarak gönderdi. 2018 yılı itibariyle getirilen yeni düzenlemelerle bu uygulama kaldırılmış, ekampüs uygulamasına geçilerek ders materyalleri 2018-2019 eğitim yılı itibariyle dijital ortama taşınmıştır. Bu tarihten sonra ders materyallerine erişmek için öğrencilerin dijital platformları takip etmesi, dijital platformda bulunan materyallerin çıktısını alması yahut kitapsatis@anadolu.edu.tr adresinden basılı materyalleri ücreti mukabilinde satın alması gerekmektedir.”
MAHPUSLARIN İLETİŞİM İMKANLARI KISITLI
Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi öğrencilerinin ise ders materyallerine basılı şekilde erişebilmek için https://kitapsatis.ataaof.edu.tr/ adresinden ücreti mukabilinde kitap satın alması gerektiğini belirten sivil toplum kuruluşları, şunları ekledi: “Mahpusların iletişim imkanları kısıtlı olup, dış dünya ile iletişimlerini avukat görüşleri, ziyaretçi görüşleri, telefon görüşleri, mektuplaşmalar aracılığıyla sağlamaya çalışıyor. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesine kayıtlı mahpuslar ile 2018 yılı itibariyle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesine kayıtlı olan mahpuslar, hapishanelerde çevrimiçi internete ve bilgisayara erişimin çoğunlukla mümkün olmaması sebebiyle ders materyallerine aileleri yahut yakınları aracılığıyla erişmeye çalışıyor. Materyallerin aileler tarafından çıktı alınıp kurumlara gönderilmesi süreci materyallere geç ulaşmaya ve maddi zorluklara sebep olmaktadır. Ailesi veya yakınları aracılığıyla materyallere ulaşma imkanı olmayan mahpuslar, hapishanelerin eğitim birimleri aracılığıyla hapishanelerde bulunan yazıcılardan belli bir ücret karşılığında çıktı alıyor.”
STK’LARDAN YETKİLİLERE GÖREVE DAVET
Hapishanelerde öğrenimini sürdürmekte olan kaç mahpus olduğunu, bunların kaçının Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi olduğuna ilişkin Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından kamuoyuna bilgi verilmesi gerektiğini belirten sivil toplum kuruluşları, “Yukarıda açıkladığımız sebeplerle bizler aşağıda ismi yazılı olan insan hakları ve hukuk örgütleri, meslek odaları olarak; Yüksek Öğretim Kurulu’nu ve Anadolu Üniversitesi Ve Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi yetkililerini, hapishanelerde öğrenimini sürdüren ve açıköğretim fakültesine kayıtlı olan mahpusların ders materyallerinin kayıt ile birlikte kendilerine basılı ve ücretsiz olarak temin edilmesi noktasında üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.
Çağrıyı yapan sivil toplum kurumları
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Eskişehir Okulları Hak İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Urfa Barosu, ÜniKuir Derneği, Van Barosu, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği.
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bulanık Yerel Eylemler Grubu Derneği’nden STK’lara seminer