Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), tarım politikalarının geliştirilmesi amacıyla çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini kayıt altına almak için oluşturulmuştur. Bitkisel üretim yapan ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sunduğu tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen çiftçilerin ÇKS başvurusu yapması gerekmektedir. Başvurular, üreticiler tarafından arazilerinin bulunduğu yerlerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine yapılabileceği gibi, e-Devlet Kapısı üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. e-Devlet üzerinden başvuru, geçmiş yıllarda ÇKS kaydı bulunan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan çiftçiler için geçerlidir.
Gelecek üretim yılına dair ÇKS başvuruları 31 Aralık günü mesai bitimine kadar sürecek. Bu tarihten sonra, edinilen veya kiralanan tarım arazileri için başvurular 30 Haziran 2025’e kadar kabul edilecek. 30 Haziran'dan sonra ÇKS’ye yeni çiftçi veya arazi kaydı yapılmayacak. Ancak, mevcut tarım arazilerindeki üretim bilgileri güncellenmek istenen çiftçiler, başvurularını 15 Mart-15 Nisan 2025 tarihleri arasında yapabilecek. Bakanlık verilerine göre, ÇKS'ye 2001 yılında 2,1 milyon çiftçi kayıt olurken, 2023’te bu sayı 2,2 milyona, 2024’te ise 2,3 milyona ulaştı. Kayıtlı ekili alanlar ise 121 milyon dekardan 165 milyon dekara yükseldi.
TARIMCEBİMDE imkânıTarım ve Orman Bakanlığının dijital dönüşüm süreci kapsamında geliştirdiği "TARIMCEBİMDE" mobil uygulaması, üreticilerin iş ve işlemlerini daha pratik hale getiriyor. Üreticiler, uygulamaya girerek "e-Devlet Hizmetleri" sekmesinden kayıt işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlayabiliyor. Bu uygulama, ürün bildirimi ve desteklemeler gibi birçok konuda çiftçilere büyük kolaylık sunuyor.