7. Pamuk Yolu İzmir’de dünya sektörünü birleştirdi

Pamuk ve tekstil sektörünün önde gelen temsilcileri, İzmir’de düzenlenen Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliği’nde bir araya gelerek sektörün geleceğine yönelik vizyonlarını paylaştı

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2024 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2024 16:12

KEMAL ÖZKURT - Pamuk ve tekstil sektörünün Akdeniz'deki öncü temsilcileri, İzmir Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 7. Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliği için İzmir’de bir araya geldi. Türkiye, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Mısır’dan gelen uzmanlar, pamuk üretiminden ticarete, tekstil süreçlerinden sürdürülebilirlik projelerine kadar geniş bir yelpazede fikir ve tecrübelerini paylaştı. Programa İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Yunan Pamuk Birliği Başkanı Prodromos Ousoultzoglou, İspanya Ulusal Pamuk Merkezi Üyesi Paula Romero ve Uçak Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Onur Uçak katılım göstererek açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

İŞ BİRLİKLERİNİ GÜÇLENDİRMELİYİZ

Akdeniz Pamuk Yolu etkinliğinin, kısa süre zarfında, pamuk sektörünün küresel çapta bir araya geldiği, bilgi alışverişi yaptığı ve iş birlikleri kurduğu önemli bir uluslararası organizasyona dönüştüğünü vurgulayan Kestelli, “Kuraklık, rekor sıcaklıklar, zamansız ve ani yağışlar bir taraftan tarımsal üretimimizi diğer taraftan günlük yaşamlarımızı olumsuz ölçüde etkiliyor. Dolayısıyla iklim değişikliği ile mücadelede sera gazı emisyonlarının azaltılması amacıyla pamuk üretiminde ve pamuklu ürün sanayisinde de sürdürülebilir uygulamaları hayata geçirmek zorundayız. Dijitalleşme, akıllı tarım uygulamaları, verimlilik artırıcı teknolojiler ve çevresel sürdürülebilirlik gibi konular, pamuk üretiminden pamuk işleme ve ticaretine kadar her aşamada büyük bir etki yaratıyor. Bu nedenle daha çok iş birliği ve daha çok istişarede bulunmamız, bunun içinde daha çok bir araya gelmemiz gereken bir süreci hep birlikte yaşıyoruz. Bu buluşmada sadece yeni ticari iş birliklerinin kurulmasını değil, sektörün geleceğine ve sürdürülebilirliğine ilişkin tecrübelerin de paylaşılmasını arzu ediyoruz.  diye konuştu.

DOĞAL LİFİ DAHA ÇOK TANITMALIYIZ

Sentetik pamuk üretimi yerine doğal elyafların daha çok reklamının yapılarak bu konuda da tüketicinin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Prodromos Ousoultzoglou, “Doğal liflerin çevre özeliklere faydalarının tanıtılmasının bir zorunluk olduğunu düşünüyorum. Tüketicilere, marketlere, daha geniş bir kitleye büyük moda şirketlerine tanıtmak için hep birliklere hareket geçmeliyiz. Sentetik elyaflar insan yapımıdır. Çevremizi sonsuza kadar kirletecektir. Nitelikli ve rekabetçi bir sektöre sahip olmak istiyorsak ürünlerimizi sorumlu bir şekilde üretmeliyiz. Sektördeki son gelişmeleri, ticari anlaşmaları yakından takip etmek, iş ilişkilerini teşvik etmek ve aramızdaki iş birliğini güçlendirmek en büyük amacımızdır” ifadelerini kullandı.

SU KITLIĞI ÜRETİMİNİN ÖNÜNE GEÇİYOR

İspanya’nın pamuk sektöründen yaşanan su sorununa dikkat çekerek suyun özellikle pamuk için çok önemli olduğunu belirten Paula Romero, “Pamuk üretimi yapan Avrupa  ülkelerinin bir araya gelip tecrübelerini paylaşması çok önemli. Sektörümüzün için birliktelik olmak çok önemli. O yüzden bu toplantıyı çok önemsiyoruz. İspanya’da pamuk üretimi rakamlarına bakacak olursak 2024 - 2009 arasındaki üretimde bayağı artış var. Çünkü bu dönemde sektöre yeni düzenle yapıldı. 60-70 bin arası pamuk ekildiğini görüyoruz. En büyük düşüş ise 2023 yılında yaşandı. Bu da susuzluktan kaynaklı. 2024’de üretimde bir iyileşme yaşanacağını ama önceki yılların aşağısında kalmasını bekliyoruz. Su kıtlığı ve suyun az olması stabil bir şekilde pamuk üretiminin önüne geçiyor. Bu yüzden İspanya’daki  pamuk üretimi sorunların karşı koymak için sektörel planlama sürdürülebilir su  kullanımı stratejileri geliştirmemiz gerekiyor” diye belirtti.

ZORLUKLAR, FIRSATLARDA SUNUYOR

İklim değişikliği, dalgalanan piyasa talepleri ve teknolojik gelişmelerin sektörün yapısını değiştirdiğini ancak bu zorluklar aynı zamanda çeşitli fırsatlar da sunduğunu söyleyen Onur Uçak, “Sürdürülebilir yenilikçi tarım uygulamaları ve teknolojileri benimseyerek çevresel ayak izimizi azaltabilir ve pamuk üretiminin gelecek nesiller için dayanıklılığını sağlayabiliriz. Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliği girişimi paylaştığı bir çok ortak hedef için bir araya geldiğinde neler başarabileceğimizi birer kanıtıdır. Adil ticaret kalite güvencesi ve ortak büyüme gibi güçlü sistemler yaratabiliriz. Pamuk sektörü küresel pazarların değişen ihtiyaçlarını karşılayacak yüksek değerli ürünler yaratmada lider olmaya her zaman hazırdır. Bu etkinliğin fikirlerin eyleme dönüştüğü bir platform olmasını dilerim” dedi.