A(H5N2) virüsü nedir, nasıl bulaşır? A(H5N2) kuş gribi virüsü belirtileri neler?

Covid-19 pandemisinin etkileri hala hafızalardayken, Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) endişe verici bir virüs açıklaması geldi. DSÖ, Meksika'da kuş gribinin bir alt türü olan A(H5N2) virüsü nedeniyle ilk ölümcül vakanın yaşandığını doğruladı. A(H5N2) virüsüyle ilgili ilk ölümcül vakanın doğrulanmasının ardından detaylar merak konusu oldu. Peki, A(H5N2) virüsü nedir, nasıl bulaşır? A(H5N2) kuş gribi virüsü belirtileri neler?

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2024 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2024 10:31

Dünya Sağlık Örgütü, Meksika'da H5N2 kuş gribi nedeniyle ilk insan ölümünün yaşandığını doğruladı. Virüsün dünya çapında yayılmasından korkuluyor. Peki, A H5N2 virüsü nedir? A H5N2 insandan insana bulaşır mı? İşte ayrıntılar...

A(H5N2) VİRÜSÜ NEDİR?

A(H5N2) kuş gribi virüsü, influenza A virüsünün bir alt tipi olup özellikle kuşlarda hastalığa yol açar. Hem yabani kuşlarda hem de ticari kümes hayvanlarında enfeksiyonlara neden olabilen bu virüs tipi, yüksek patojenli (yüksek ölüm oranına yol açan) ve düşük patojenli (daha hafif hastalık formları oluşturan) olarak iki ana gruba ayrılır. A(H5N2) genellikle yüksek patojenli bir virüs olarak bilinse de, düşük patojenli formları da bulunmaktadır.

A(H5N2) BELİRTİLERİ NELER?

Yüksek ateş

Nefes darlığı

Öksürük

Boğaz ağrısı

Kas ağrıları

İshal ve mide bulantısı

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ NEDEN UYARDI?

A(H5N2) varyantı, çoğunlukla kuşlar arasında yayılmış ve insanlara nadiren bulaşmıştır. Ancak bu ölüm vakası, virüsün insanlara olası etkileri konusunda kaygıları artırmıştır. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Hazır olun yeni pandemi geliyor ve bu sadece an meselesi" diyerek tehlikenin altını çizdi.