Ahmet Yakupoğlu kimdir, nereli? Ahmet Yakupoğlu kitapları

Kütahyalı ressam ve neyzen Ahmet Yakupoğlu’nun doğup büyüdüğü Maltepe Mahallesi’ndeki evinde düzenlenen etkinlikle yeniden gündeme gelen Ahmet Yakupoğlu'nun kim olduğu merak ediliyor. Peki, Ahmet Yakupoğlu kimdir, nereli? Ahmet Yakupoğlu kitapları...

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2024 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 10:57

Kütahyalı ressam ve neyzen Ahmet Yakupoğlu'nun doğup büyüğü evde yapılan etkinlikle yeniden akıllara gelen Ahmet Yakupoğlu kimdir, nereli? Ahmet Yakupoğlu kitapları...

Ahmet Yakupoğlu kimdir?

Kütahya’nın Saray Mahallesi’nde Kasım 1920'de doğan Yakupoğlu, Yakupoğullarından Hacı Halil Ağa ile Şefika Hanım'ın oğludur. İlk tahsiline 1927 yılında Derviş Paşa İlkokulu’nda başlayan Yakupoğlu, 1941 yılında Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi'ndeki yazma eserleri incelemek üzere Kütahya’ya gelen İstanbul Üniversitesi profesörlerinden Süheyl Ünver ile tanışma fırsatı buldu. Kütahya Lisesi'nden mezun olduktan sonra, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin giriş sınavına başarılı resimlerle giren Yakupoğlu, Süheyl Ünver'in önerisiyle Resim Bölümü'nde Feyhaman Duran Atölyesi'ni seçti ve buradan 1941-1945 yılları arasında mezun oldu.

İstanbul’da bulunduğu yıllarda Prof. Süheyl Ünver’den minyatür ve tezhip, Neyzen Halil Dikmen’den ney dersleri, ayrıca Neyzen Nurullah Kılınç ve Süleyman Erguner’den musiki dersleri aldı. Kütahya’ya döndükten sonra resim dışında müzecilikle de ilgilenen Yakupoğlu, Vacidiye Medresesi’nin müze olarak açılmasında, düzenlenmesinde ve kadrolaşmasında birinci derecede görev aldı. Bu müzede dört yıl görev yaptıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsü'nde Süheyl Ünver’e yardımcı olarak ihtisasını tamamladı. 

1964 yılına kadar “Çalışel” soyadını kullanan Ahmet Yakupoğlu, tablolarını, kütüphanesini ve Kütahya’nın Maltepe semtindeki evini Dumlupınar Üniversitesi’ne bağışlamıştır. ‘Yaşayan En Büyük Türk Minyatür Ustası’ ünvanıyla anılan Ahmet Yakupoğlu, ressam, müzehhip ve neyzendir. Çok fazla sergi açmayan Yakupoğlu, evinin bir sergi olduğunu belirtmiştir. Tevazusu, bilge kişiliği ve şan ve şöhrete önem vermeyen mizacı ile tanınan Ahmet Yakupoğlu, sabrı ve azmiyle Kütahya’nın adını kültür ve sanat alanında duyurmayı başarmıştır. Halkın içinde bir gönül adamı olarak yaşamış ve Kütahya’nın ‘Ahmet Abi’si ve ‘Ressam Ahmet’i olarak kendisini Kütahya’ya adamıştır.

96 yaşında, manevi kızı Havva Sökmener ile birlikte İzmir’de yaşayan sanatçı, sağlığının iyice bozulması sebebiyle, Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 30 Ağustos 2015 tarihinde İzmir’den memleketi Kütahya’ya getirilmiştir. Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, yaşlılığının son demlerinde tam on üç ay misafir edilmiştir. Aziz Ahmet Yakupoğlu, 2 Ekim 2016 tarihinde tedavi gördüğü hastanede vefat etmiştir. Ahmet Yakupoğlu’nun cenaze namazını ney ve resim talebesi, Kütahyalı hemşehrisi, Marmara İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mehmet Nuri Uygun kıldırmıştır. Merhum Yakupoğlu’nun naaşı, vasiyeti üzerine Hıdırlıktaki Ahi Erbasan Mezarlığı'na anne ve babasının yanına defnedilmiştir.

Ahmet Yakupoğlu'nun aldığı ödüller:

1995 yılında “Sokağım ve Çinili Cami” Minyatürü Türkiye İş Bankası Kültür Sanat Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Üstün Hizmet Ödülü 2013 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüştür.

Ahmet Yakupoğlu'nun Kitapları:

“Ahmet Yakupoğlu’nun Fırçasından Boğaziçi” Türk Petrol Vakfı Kültür Yayınları,1983, İstanbul. “Rengarenk Kütahya”, Türk Petrol Vakfı Kültür Yayınları, 1991, İstanbul (Türkçe – İngilizce). “Resimde İstanbul ve İstanbul Ressamı Ahmet Yakupoğlu” Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Yayınları, Aralık 2002, Ankara. “Minyatürlerle Nasrettin Hoca”, Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü Yayınları 28, 1999, İstanbul (Osmanlıca – Türkçe – İngilizce) adıyla yayınlanmış dört adet eseri bulunmaktadır. ‘‘Ahmet Yakupoğlu Sempozyum Kitabı’’, Dumlupınar Üniversitesi, 27-28 Ekim 2011, Kütahya. “Ahmet Yakupoğlu İstanbul, Ahmet Yakupoğlu Anadolu”, T.C. Başbakanlık TOKİ Kültür Yayınları, Kasım 2016, Mas Yayıncılık, İstanbul.