Aile hekimliği yönetmeliğinde değişiklik: İlaç yazdırmak hayal oluyor

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, aile hekimliği uygulamasına bazı düzenlemeler getirildi. Buna göre doktorlar, hafif vakalarda ilaç kullanımını azaltmak amacıyla daha az ilaç yazacak.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2024 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2024 14:14

Resmi Gazete'de yayımlanan "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile aile hekimliği sisteminde kapsamlı yenilikler getirildi. 1 Kasım 2024 itibariyle yürürlüğe girecek yeni sistemde en önemli değişikliklerden biri, doktorların sözleşme süreleriyle ilgili olacak. Mevcut sistemde aile hekimleri görev sürelerinin sonunda isteğe bağlı olarak sözleşmelerini yenileyebiliyorken, yapılan değişiklikle artık sözleşme yenileme hakkı belirli kriterlere bağlı olacak.

Yönetmeliğin 7. maddesinde yapılan değişiklik kapsamında, doktorların Bakanlık tarafından belirlenen hedef puana ulaşamaması durumunda, sözleşmelerinin otomatik olarak yenilenmesi mümkün olmayacak. Bu değişiklikle aile hekimlerinin performanslarını artırmaları ve belirli kriterleri sağlamaları amaçlanıyor.

KRONİK HASTALIK TARAMALARINA YÜKSEK TEŞVİK

Yönetmelikte yapılan değişikliklere göre, kronik hastalık taramaları için belirlenen hedeflere ulaşan doktorlara teşvik ödemesi yapılacak. 5. maddeye göre, hedef nüfusun %40'ının taraması gerçekleştiğinde, aile hekimlerine ödenen tavan ücretin ,9’u oranında ek ödeme yapılacak. Taramaların %70 veya üzerinde olması durumunda ise bu teşvik ödemesi, tavan ücretin %37,8’i oranında olacak.

İLAÇ KULLANIMININ AZALTILMASI HEDEFLENİYOR

Son yıllarda artan ilaç suistimalini önlemek amacıyla aile hekimliği sistemine ek tedbirler getirildi. Yeni düzenlemeye göre, hastalarına antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçları daha az reçete eden aile hekimleri, bu oranda daha yüksek teşvik ödemesi alacak. Bu uygulama ile daha hafif vakalarda gereksiz ilaç kullanımının azaltılması hedefleniyor.

GÜNLÜK MUAYENE ÖDEMELERİNDE DÜZENLEME

Yeni yönetmelik düzenlemeleri, aile hekimlerine yönelik muayene ödemelerinde de önemli değişiklikler getirdi. Önceden, bir aile hekiminin günlük muayene sayısına göre belirlenen oranlarda teşvik ödemesi yapılmaktaydı. Günlük muayene sayısı 41-50 arasında olduğunda tavan ücretin ’u, 51-60 arasında %21’i, 61-75 arasında %31’i ve 76’nın üzerindeki durumlarda %42’si kadar teşvik ödemesi alınıyordu.

Yeni düzenlemeyle birlikte, bu ödeme sistemi hedef muayene sayılarına göre güncellenecek. Buna göre, günlük muayene sayısının belirlenen hedef muayene sayısına oranı %50 ila 0 (0,5-1) arasında olduğunda, teşvik ödemesi tavan ücretin %22,05 ile %44,1’i arasında yapılacak. Hedef muayene sayısına tam olarak ulaşılması veya aşılması durumunda ise bu oran %44,1 olarak sabitlenecek.