Amerikalı şefler, Türk genç şeflerle mutfakta deneyimlerini paylaştı

Dünya'nın gıda ambarı olan Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri pazarında 5 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için Amerikalı şeflerle iş birliğini artırıyor

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 10:47

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından ABD'ye gıda ihracatını artırmak amacıyla 5 yıldır başarılı bir şekilde yürütülen Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi kapsamında, Amerikalı şefler Reimund Pitz ve Jay Marshall, Türkiye’deki lezzet noktalarını ziyaret etti. Ayrıca, Yaşar Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileriyle birlikte mutfakta deneyim paylaştılar.

Yaşar Üniversitesi'ndeki etkinlikte konuşan Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel, Turkish Tastes Projesi'nin ikinci fazının başladığını ve Akdeniz mutfağının ürünlerini sunan Türk gıda sektörünün ABD pazarında ticarileşme aşamasına geldiğini belirtti.

1 milyar 712 milyon dolara ulaştı

Gürel, Amerikalılara “Ne yemek yaparsanız yapın, Türk ürünlerini kullanarak yapın” mesajını verdiklerini ifade ederek, “Türk kekiğini, balığını, hububatını, kuru meyvelerini, zeytin ve zeytinyağlarını, meyve ve sebzelerini, yumurtasını kullanmalarını istiyoruz. 5 yıldır bu amaçla başarılı bir proje yürütüyoruz. Üniversitelerle ve şeflerle güzel iş birlikleri gerçekleştirdik. 2018 yılında ABD'ye gıda ihracatımız 708 milyon dolar iken, 2023 yılı sonunda bu rakam 1 milyar 712 milyon dolara ulaştı. Bu başarıda Turkish Tastes projemizin büyük bir payı var” dedi.

Dünya çapında protein açığını kapattıklarını belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, ABD’ye taze balık ihracatının hızlandığını ifade etti.

İhracatta da levrek ve çipura öne çıkıyor

"Levrek ve çipurada Avrupa'da birinciyiz" diyen Girit, "ABD’ye yapılan ihracatta da levrek ve çipura öne çıkıyor. Son dönemde Türk somonu ihraç etmeye başladık. Peynir ürünlerimiz yöresel marketlerde yer almaya başladı. Ayrıca düzenli olarak bal ve yumurta ihraç eder hale geldik. Protein esaslı beslenme obeziteyi önlüyor. Ürünlerimizdeki değerli yağ asitleri, beyin fonksiyonlarına doğrudan katkı sağlıyor ve akıllı nesillerin yetişmesine yardımcı oluyor" şeklinde konuştu.

Yaşar Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Amerikalı şeflerle birlikte Mini Karakılçık Kumru Ekmeği, Sumaklı Tereyağ, Levrek Sambosa, Söğürtme Parfait, Pestil Coulis, Levrek Ballotine, Fındıklı & Adaçaylı Buğday Risotto, Kaşar Peyniri Tuilles ve İncirli Strudel'den oluşan bir menü hazırladı.

Öğle yemeğine; Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, Genel Sekreter Ender Duran, Uluslararası Rekabetten Sorumlu Rektör Yardımcısı Mehmet Hasan Atasoy, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Genel Sekreter Yardımcısı Serap Ünal, Yaşar Üniversitesi Daire Başkanları Ata Türkfidanı ve Hüseyin Arslan, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ezgi Fadıloğlu, Yönetici Şef Selin Güloğlu ve İdari Şef Mehmet Gürses katıldılar.