Bakanlıktan alınan bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyi engelleme çalışmaları çerçevesinde çeşitli sektörlerde denetimlerine devam ediyor. Araç kiralama sektöründe firma sayısı ve elde edilen gelirlerdeki hızlı artış, Maliye’nin dikkatini bu alana çevirmesine yol açtı. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği, operasyonel araç kiralama sektörünün 2023’ün ilk yarısında 43,4 milyar liralık araç yatırımı yaptığını ve filosuna 34 bin yeni araç eklediğini duyurdu; bu veriler, denetim sürecinde de göz önünde bulunduruldu. Bakanlık, sektör gelirlerinin daha kapsamlı denetlenmesi amacıyla yeni bir adım atarak, lüks segment araç kiralayan firmalardan başlayarak denetimlerini artırdı.
500 milyon lira ceza
Gelir İdaresi Başkanlığı, araç kiralama firmalarının gelir beyanları ve mali kayıtlarını, Emniyet Genel Müdürlüğünden sağlanan verilerle detaylı bir analizden geçirdi. Bu incelemeler doğrultusunda, 5 bin 600 araç kiralama şirketi yakın takibe alındı. Sektörde kayıt dışı gelir, çalışan ve faaliyetlerin tespiti yapıldı. Denetimlerin sonucunda, toplamda 500 milyon liralık ceza kesildi ve 1,7 milyar lira tutarında kayıtdışı hasılat ortaya çıkarıldı. Gelir vergisinde 637 milyon lira, kurumlar vergisinde ise 195 milyon lira matrah farkı tespit edilirken, KDV matrahında 904 milyon liraya kadar çıkan fark belirlendi ve yaklaşık 4 bin tutanak düzenlendi.
"Denetimlerin sıklığı artacak"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için denetimlerin artacağını belirterek, "Özellikle hizmet sektöründe yapılan denetimler, şeffaflığı ve rekabeti de destekleyecek. Bu tarz denetimler özellikle lüks segmentte faaliyet gösteren işletmelerden başlayarak devam edecek. Vergide adalet ve verimlilik ilkesi çerçevesinde kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik denetimlerimiz hız kesmeden sürecek." ifadelerini kullandı.