Nisan ayının başlarına doğru yaklaşırken, insanlar Diyanet takvimine başvurarak 2024 Arefe Günü'nün tarihini merak etmeye başladılar. Arefe Günü, Ramazan ayındaki önemli günlerden biridir ve ayın sonunu işaret eder. Bugün, beraberinde bazı ibadetlerin ve hazırlıkların gerektiğini belirtir. Dolayısıyla, 2024 yılında Ramazan ayı Arefe Günü ne zaman? 2024 Ramazan Bayramı arefe günü ne zaman idrak edilecek? Arefe günü oruç tutulur mu?
Ramazan Bayramı'nın arefe günü, 9 Nisan Salı gününe tekabül ediyor.
Arefe, dinî bayramların öncesindeki son günü ifade eder. Hicrî kamerî Zilhicce ayının dokuzuncu günü olarak bilinir ve genellikle Kurban Bayramı'nın öncesinde yer alır, terviye gününden sonraki gündür. Ancak zamanla, Ramazan Bayramı öncesinde de bu terim kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca, herhangi bir etkinlik veya bayram öncesindeki son gün anlamında da kullanılabilir.
Arefe günü, Ramazan ayının son gününe denk gelmesi ve ramazan ayının içinde olması nedeniyle bugünün oruç tutulması faziletli olarak kabul edilir. Diyanet'in açıklamasına göre, oruç tutmanın yasak olduğu günler arasında bayram günleri bulunmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından iki vakitte oruç tutulmaması gerektiği bildirilmiştir. Bunlardan ilki Ramazan Bayramı'nın birinci günü, diğeri ise Kurban Bayramı günleridir.
AREFE GÜNÜNDE NELER YAPILIR?Ramazan'ın son on günü, Peygamber Efendimiz (S.A.V.) için özel bir zaman dilimi olarak kabul edilir ve bu günlerde yoğun bir ibadet ve dua etkinliği yaşanırdı. Hz. Aişe (r.a.) naklediyor ki, Ramazan'ın son on gününe girildiğinde Peygamberimiz (S.A.V.) daha da ciddi bir ibadet gayreti gösterirdi. Geceyi ibadetle geçirir ve ailesini de ibadet için uyandırırdı.
Arefe günü, özel bir ibadeti olmamakla birlikte, dini alimler tarafından İhlas Suresi'nin bu gün içinde sürekli okunması tavsiye ediliyor.
İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu:
“Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.”
İhlas Suresi’nin Türkçe çevirisi:
“De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O)Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı.”