AYM kararını verdi: Cumhurbaşkanı bundan böyle rektör atayamayacak

Anayasa Mahkemesi, rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Meclis'e yeni bir düzenleme yapması için bir yıl süre tanındı. Bu süreçte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı mevcut atamaların geçerli olacağı açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2024 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 15:26

Anayasa Mahkemesi (AYM), üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Mahkeme, rektör atamalarının kanun hükmünde kararname ile yapılamayacağını belirterek, yeni bir düzenleme yapılması için bugünden itibaren bir yıl süre verdi.

KARAR 12 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

CHP'nin 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle açtığı davaya ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Anayasa Mahkemesi, rektör atamalarına ilişkin KHK hükmünü iptal etti ve iptal kararının bugünden itibaren 12 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. Mahkemenin iptal gerekçesinde şu değerlendirmeler yapıldı.

GEÇMİŞTE YAPILAN ATAMALAR GEÇERLİLİĞİNİ KORUYACAK

Dava konusu düzenlemeyle, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) rektör atama sürecindeki rolü; devlet üniversiteleri için aday gösterme, vakıf üniversiteleri için ise mütevelli heyetinin teklifine olumlu görüş verme şeklindeki yetkileri kaldırılarak, rektör atama usulü değiştirilmiş ve atanma şartları ile görev süresi gibi rektör atamalarına ilişkin hükümler madde metninden çıkarılmıştır.

Devlet üniversitelerine rektör atanma şartlarında değişiklik öngören bu düzenleme, Anayasa’nın İkinci Kısmı’nın Dördüncü Bölümü’nde yer alan kamu hizmetlerine girme hakkına ilişkin düzenlemeler içerdiği için, Anayasa’nın mülga 91. maddesi uyarınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile düzenlenemeyecek bir alanda kalmaktadır.

Bu karar doğrultusunda, yasama organının yeni bir yasal düzenleme yapması gerekmektedir. Cumhurbaşkanı'nın iptal edilen hükme dayanarak yaptığı atamalar ise geçerliliğini koruyacaktır.