Bakan Yardımcısı Varank’tan körfez açıklaması: Esas sorumluluk belediyenin!

Bakan Yardımcısı Varank, körfezin temizliği konusunda yetki tartışmaları hakkında “Burada sorumlu olan kuruluşlar belli. Körfezin temizliği ile sorumlu olan kuruluş belediye” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 17:47

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Körfezi’ndeki koku ve balık ölümlerini engellemek amacıyla açıklanan Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorunlarını yanıtladı. Bakan Yardımcısı Varank, körfezin temizliği konusunda yerel yönetimler ve bakanlığın koordineli çalışacağını söyledi. Körfezin temizlenmesinde esas yetkinin yerel yönetimlerde olduğunu dile getiren Varank, İller Bankası’nın gereken maddi desteği de vereceğini açıkladı. Varank ayrıca uzun ve orta vadeli eylem planında Kasım ayı sonunda açıklanacağını söyledi.

İLLER BANKASI DESTEK VERECEK

Körfezin temizlenmesinde İller Bankası’nın gereken maddi desteği vereceğini söyleyen Varank, “Bizim hedefimiz ilk etapta karasal deşarjı engellemek. Atığı engellersek körfezin daha fazla kirlenmesinin önüne geçmiş oluruz. İlk eylem maddesi de bu şekilde başlıyor. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmalarımıza sahada başladık. Bir kısım eylemler son aşamaya bile geldi. Acil eylem planında orta ve uzun vadeli eylemler açıklanana kadarki süreçte yapılacak olan eylemler.

Bakanımız buraya geldiğinde belediye başkanımız burada yoktu. Başkan Vekili toplantıya katılmıştı. Sonraki hafta Büyükşehir Belediye Başkanı, bakanımızı ziyaret etti. Orada bazı çalışmaların nasıl yürütüleceği kararlaştırıldı. Sonraki toplantılarda da büyükşehir ve İZSU toplantının başından beri buradaydı. Uyum içerisinde bu süreci tamamlamak istiyoruz. Bu süreç tabi zor ve meşakkatli. Körfez bir günde kirlenmedi. Yılların getirdiği bir kirlilik var. Bu kirliliğin giderilmesi için yol haritası çizdik. Yol haritası çizildikten sonra yapmak daha kolay. Kim/hangi sorumluluğu üstlenecek belirlendi. Herkes üzerine düşeni yerine getirdiği müddetçe biz başladığımız işi bitireceğiz.

Yerel belediyelere altyapı hizmetleri için İller Bankası destek veriyor. Biz Bakanlık olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmek için çalışacağız. Bu eylemleri ortaya koyuyorsak bütçeyi de bir şekilde ortaya koyacağız. Eylem planını biz sınıflandırılıp kasım ayı sonunda paylaşacağız” diye konuştu.

TUGAY SALONU TERK ETTİ İDDİASI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yaşanan bir tartışma sonrasında toplantıyı terk ettiği iddialarını reddeden Varank,

“İçeride bir sorun yaşanmadı. Başkan Bey geç kaldı. Sonuna kadar dinlemek istedi süreci ancak kendisinin yurtdışından misafirleri vardı. Bu sebeple hızlı hızlı çıkmak zorunda kaldı. Ekibi içerideydi. Netleştirip, imza atmak kaldı” değerlendirmesinde bulundu.

ESAS SORUMLULUK BELEDİYEDE

Varank, “Burada sorumlu olan kuruluşlar belli. Körfezin temizliği ile sorumlu olan kuruluş belediye. Bunun geçmişte de yapılan çalışmaları var. Limanın açılmasıyla, derinleştirilmesiyle ilgili Ulaştırma Bakanlığı'na verilmiş bir görev var. Onlar kısmen görevi yerine getirmişler. Gemilerin geçişi için yeterli derinlik açılmış. Bilim Kurulu'ndan 'şu derinliğe insin' dendiği noktada Ulaştırma Bakanlığı üzerine düşeni yapacak. Bugünkü eylem planlarında görülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bizim koordinemizde bu kirliliği temizleyecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da üzerine düşen görevi yerine getirecek. Ancak burada sorumluluk her zaman yereldedir. Havzaların, denizlerin, körfezin temizliği nasıl 81 ilde yerel yönetimlerdeyse burada da aynı şekilde. Bakanlık olarak nasıl 81 ile destek veriyorsak burada da elimizden geleni yapacağız" diyerek sözlerini tamamladı.