Bakan Yerlikaya, Aydın programı çerçevesinde Aydın Ticaret Borsasında yapılan "Türkiye'nin Huzuru Aydın" toplantısına katılım sağladı.
Basına kapalı gerçekleşen toplantıdan sonra açıklamalar gerçekleştiren Yerlikaya, kente ilişkin asayiş istatistikleri hakkında bilgiler verdi.
Aydın'da 1 Ocak - 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre kişilere karşı işlenen olay sayısının yüzde 11,2, mala karşı işlenen suçların ise yüzde 30,8 düştüğünü ifade eden Yerlikaya, mal varlığına karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranının ülke ortalamalarının biraz altında kaldığını, önümüzdeki süreçte bunu ortalamaların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.
Ruhsatsız silah cezasının daha caydırıcı olmasıyla ilgili bir hazırlığımız varAydın'da yılın 8 ayında ruhsatsız silahla ilgili 878 kişinin yakalandığını bildiren Yerlikaya, "Her fırsatta söylüyoruz, Meclisimiz 1 Ekim'de göreve başladıktan sonra Genel Kurula, sayın milletvekillerimize İçişleri Bakanlığı olarak bir arzımız olacak. Ruhsatsız silah cezasının daha caydırıcı olmasıyla ilgili bir hazırlığımız var. Hep beraber, Meclisimizle beraber ne noktaya getireceğimizi göreceğiz." şeklinde konuştu.
Son 8 ayda kentte terör örgütü PKK/KCK'ye yönelik 126 operasyonda 6 kişinin, FETÖ'ye yönelik 49 operasyonda da 24 kişinin tutuklandığını aktaran Yerlikaya, terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik çalışmaların da süreceğini bildirdi.
Yerlikaya, "Terörün finansmanıyla ilgili 1 lira ile 1 milyon lira arasında hiçbir fark yok, mana olarak ikisi de bizim için önemli. Biz birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize pusu kuran terör örgütlerine 1 kuruş bile gitmemesini önemsiyoruz, gitmemesi için çalışıyoruz." dedi.
Bugüne kadar 1 milyon 578 bin yabancının kimlik sorgulaması yapıldıGöçmen kaçakçılığı organizatörlerine göz açtırmamakta kararlı olduklarını, 4 Haziran 2023'ten bu yana düzenlenen operasyonlarda ülke genelinde tutuklu sayısının 5900 seviyesine ulaştığını ifade eden Yerlikaya, Aydın'da ise yıl başından beri 31 organizatörün cezaevine gönderildiğini belirtti.
Aydın'da deniz hududu bulunduğunu, burada emniyet, jandarma, sahil güvenlik ve istihbarat birimlerinin göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik çalışma yürüttüğünü vurgulayan Yerlikaya, kentte 5 mobil göç aracının hizmet verdiğini belirtti.
Mobil göç noktası araçları uygulamasına 19 Temmuz 2023 tarihinde İstanbul'da başlandığını hatırlatan Yerlikaya, "Türkiye'nin her yerinde 270 aracımız var ve bu araçlarla beraber bugüne kadar 1 milyon 578 bin yabancının kimlik sorgulaması yapıldı. Yaklaşık 139 bin düzensiz göçmen bu şekilde tespit edildi. Geri gönderme merkezlerine gönderildi. Bu kararlığımız hiç durmadan, duraksamadan devam edecek." dedi.
Yerlikaya, jandarma ve emniyet teşkilatları için hizmete alınan yeni araçlardan 194'ünün Aydın'ın hizmetine sunulduğu bildirdi.
Aydın Emniyet Müdürlüğü binasıyla ilgili ihale sürecinin sürdüğünü de ifade eden Yerlikaya, Valilik binası için mimari tasarımının ardından çalışmaların hızlanacağını, yatırım programına alınmasıyla ilgili süreci de takip edeceklerini aktardı.
Toplantıya Vali Yakup Canbolat, AK Parti Aydın milletvekilleri Mustafa Savaş ve Seda Sarıbaş, Sahil Güvenlik Komutanı Koramiral Ahmet Kendir, Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakcı da katılım sağladı.
Bakan Yerlikaya, toplantıdan sonra 24 Ocak 2001'de Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'a yönelik saldırıda şehit olan polis memuru Mehmet Sepetçi'nin ailesine de ziyarette bulundu.