Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tıbbi Kullanım Amaçlı Etil Alkolün Piyasaya Arzının, Kullanım Amacının ve Miktarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün iç piyasaya arzına, kullanım amacına, alanına, miktarına ve tebliğe aykırı davrananlara uygulanacak idari yaptırımlara ilişkin yasal olarak piyasaya arz edilen etil alkolün yasa dışı ticarete konu edilmesinin engellenmek amacıyla usul ve esaslar düzenlendi.
Belirtilen kullanım alanı dışına çıkılamayacakKamu kurum ve kuruluşlarına ait olan sağlık hizmet sunucuları faaliyetleriyle uyumlu olacak miktarda tıbbi kullanım amaçlı etil alkol alabilecek. Sağlık hizmet sunucuları, hayvan sağlığı kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarına ait hayvan barınağı bakım, rehabilitasyon ve tedavi merkezleri ile Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığınca (TADAB) uygun bulunan diğer sağlık kuruluşları satın aldıkları tıbbi kullanım amaçlı etil alkolü, bedelli veya bedelsiz olarak piyasaya arz edemeyecek ve tebliğle belirlenen kullanım alanları dışında kullanamayacak.
Toptan satıcılar için limit 50 bin litreToptan etil alkol satıcıları, stoklarında tıbbi kullanım amaçlı 50 bin litreden fazla etil alkol bulunduramayacak. Bugünden itibaren, stoklarında 50 bin litreden fazla tıbbi kullanım amaçlı etil alkol bulunan toptan satıcılar, bu miktarı 50 bin litrenin altına çekene kadar yeni ürün alımında bulunamayacak.
Tıbbi kullanım amaçlı etil alkol, kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan eczaneler, veteriner hekim muayenehaneleri ve polikliniklere aylık 5 litre, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularına 10 litre, hayvan hastanelerine ise 40 litre miktarında verilebilecek. İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucuları ise yıllık 1000 litre ve 2000 litreye kadar tıbbi etil alkol temin edebilecek.
Tıbbi kullanım amaçlı etil alkol kullanımı zorunlu olan diğer sağlık kuruluşlarının talepleri, TADAB tarafından incelenip değerlendirilecek. İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucularının ek etil alkol talep etmeleri durumunda, Sağlık Bakanlığından alınan uygunluk yazısını TADAB’a sunmaları gerekecek.
Ayrıca, sağlık hizmet sunucuları ve hayvan sağlığı kuruluşları, kamuya ait hayvan barınakları, bakım, rehabilitasyon ve tedavi merkezleri gibi tıbbi etil alkol kullanan kuruluşlar, kullanımla ilgili miktar ve alan bilgilerini kayıt altına almalı zorunlu olacak.
Bu düzenlemelere aykırı hareket edenlere idari yaptırımlar uygulanacaktır.