AYSELİN UZUN - Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) İzmir Şubesi, Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğü önünde düzenlediği basın açıklamasıyla birlikte, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından, Kamuda Tasarruf Paketi kapsamı kaldırılan servislere tepki gösterdi. Öte yandan artan enflasyon karşısında aldıkları zam oranlarının yetersiz da kaldığını iddia eden TES-İŞ İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Muharrem Ekim, “2022 yılından bu zamana kadar ise ekonomimiz de bir iyileşme oldu mu? Olmadı demek ki bunun servisle hiçbir ilgisi yok” diye konuştu.
Başkan Ekim, tasarruf tedbirleri kapsamında kaldırılan servislerin, Türkiye ekonomisinde olumlu yönde herhangi bir değişikliğe yol açmadığını belirterek, “Basın açıklamasının gerekçesi işçi servislerinin ve DSİ’de çalışan tüm arkadaşlarımızın servislerinin kaldırılması. Halbuki toplu sözleşmemizde yer alan maddelere göre; servis, işçilerin toplu olarak ikamet ettikleri mahalden, işyerine getirip, götürmeyi sağlar. Servis araçlarının güzergah tespiti yapılırken ilgili şubenin de görüşü alınır. Bunun dışında İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetmeliğine ve Kamu Kurum Servis Yönetmeliğine göre; İzmir’den 100 kilometre herhangi bir yere servis taşınır diyor. Buna rağmen 27.02.2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle, tasarruf için personel servislerinin 30 kilometreye çekiliyor. Genelgede yazan; “Servis hat uzunluğu 30 kilometreyi (kuş uçuşu mesafe alınmaksızın) geçmemesi personel servisi maliyetinin çok yüksek düzeyde olmasına neden olmaktadır. Bu çerçevede personel servisi hat uzunluklarının zorunluluk arz eden haller dışında 30 kilometreyi geçmeyecek şekilde değerlendirilmektedir. Bu kapsamada 2020 de uygulandıktan sonra, DSİ-Urla arası 50 km, DSİ- Torbalı arası 47 km, DSİ- Turgutlu 47 km, olmasına rağmen 30 km' ye çekildi ve üyelerimiz mağdur oldular. 2022 yılından bu zamana kadar ise ekonomimiz de bir iyileşme oldu mu? Olmadı demek ki bunun servisle hiçbir ilgisi yok” dedi.
DSİ'de kaporta ustası olarak çalışmakta olan Müslüm Dikayak’ın servis sorunu sebebiyle her gün mağduriyet yaşadığını dile getiren Ekim, “Balçova'da bulunan evi ile DSİ arası yaklaşık 20 km. İşyerine ulaşması için, sabah en erken otobüs ve dolmuş saati olan 06:00'da Balçova Sakarya caddesindeki evinden çıkarak, otobüs ya da dolmuşla 20-25 dakikada Fahrettin Altay metro durağına gelecek. Daha sonra Fahrettin Altay metro durağından 30 dakikada Stadyum metro ya da Bölge Metro durağına geldikten sonra DSİ'ye (işyerine) ulaşabilmesi için 3. Kez toplu taşıma değiştirerek yaklaşık 20 dakikalık süre içerisinde dolmuşla gelmesi gerekiyor. Bu sürelerin içerisine, ortopedik engeli olan ustamızın dolmuş ve otobüse binip ineceği süreler (bekleme olacaktır.) metro istasyonlarındaki asansör ve yürüyen merdivenler ile ulaşma süreleri olumsuz hava koşulları, toplu taşımalardaki yaz ve kış saati uygulamaları, hareket saatlerindeki aksaklıklar ve araç, metroların arıza durumları olacaktır. Sabah işe gelip çalışıp, akşam işe dönerken tekrar 3 araca binecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetmeliğine ve kamu kurum servis yönetmeliğine göre İzmir den 100 km herhangi bir yere servis taşınır diyor. Bu yönetmelikler ve Toplu İş Sözleşmesi varken hepsini yok sayarak Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle servisleri kaldırdınız. Bu doğru değildir, yanlış olmuştur. Bunun acilen düzeltilmesi gerekiyor. Sayın Maliye Bakanım, burası İngiltere değil, burası Türkiye. İngiltere de kişi başı milli gelir, neredeyse 50 bin sterlin, dolar karşılığı 65 bin dolardır. Bizim kişi başı milli gelir 13 bin dolar. Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Çalışma Bakanım, İşçiler, sizden servislerin geri verilmesini talep ediyor. Kazanılmış hak dünyanın hiçbir yerinde geri alınamaz, bu hukuksuzluktur. Bu tasarruf değil işçiye en büyük zulümdür. Kamu personeli servisini geri istiyor” şeklinde konuştu.
3 KEZ TOPLU TAŞIMA DEĞİŞTİRMESİ GEREKİYORDSİ'de Kaporta ustası olarak çalışan Serhat Tutay ise Manisa ili Saruhanlı ilçesinde bulunan evi ile DSİ arasında yaklaşık 54 km olduğunu vurgulayarak, DSİ'ye ulaşabilmesi için her gün 3 kez toplu taşıma değiştirmesi gerektiğini söyledi. Tutay, “Bu sürelerin içerisine araçların arıza durumu, hareket saatindeki aksamalar, olumsuz hava koşulları, mevsim şartları, toplu taşımalardaki yaz ve kış saati uygulamasındaki aksaklıklar da var. İşe gelip çalışıp akşam tekrar eve dönmek için aynı zorlukları yaşıyorum. 2 saat geliş, 2 saat gidiş, 9 saat çalışma, günlük 13 saat çalışmış sayılıyorum” dedi