Başkan Soyer duyurdu: İktisat Kongresi için flaş yeni karar!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için alınan yeni bir kararı açıkladı. Soyer, “İktisat Kongresi, 21 Mart günü son bulmayacak” dedi

Haber Giriş Tarihi: 04.02.55177 23:36
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.55177 23:36
ilksesgazetesi.com

TENZİLE AŞÇI

15-21 Mart tarihleri arasında düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında, Ağustos 2022’den bu yana belirli aralıklarla düzenlenen çiftçi, işçi ve sanayici-tüccar-esnaf gruplarının düzenlediği paydaş buluşmaları tamamlanırken buluşmalar sonrasında, toplantıların çıktısı niteliğinde taslak bildirge büyük oranda şekillendi.

Öte yandan; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, taslak bildirgesinin değerlendirileceği paydaş buluşması öncesinde düzenlenen basın toplantısında buluşmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Soyer ayrıca kongreye gelen ‘yerel’ eleştirilerine yanıt verirken aldıkları yeni bir kararı da paylaştı.

YOL GÖSTERİCİ OLACAK

Sürece ilişkin genel bilgi veren Soyer, “Paydaş gruplarının Ağustos’tan bu yana sürdürdükleri ilkeler ve kararlar oluşturma süreçleri bu iki gün içinde tamamlanacak. İki gün boyunca her biri hem diğerlerinin almış olduğu ilkeleri ve kararları müzakere ediyorlar hem de doğa, tarih, inovasyon ve demokrasi masalarındaki 200’ün üstündeki akademisyenin çalışmalarıyla kendi çalışmalarını müzakere edecekler. Böylece nihai metinlere yarın gün sonu itibariyle ulaşmayı hedefliyoruz. Sonunda da 21 Mart’ta da yine tüm paydaşların bulunduğu bir toplantıda kararları tek tek oylamaya sunacağız. Bir yandan bu çalışmalar devam ederken bir yandan da ulusal ve uluslararası birçok siyasetçinin, akademisyen ve bilim insanlarının sunumlarına ev sahipliği yapıyoruz. Dünyanın her yerinden katılım var. Dinlediğimiz sunumlar da nihai toplantı için yol gösterici rol oynayacak” dedi.

BULUŞMALAR HER SENE TEKRARLANACAK

Kongreye paralel düzenlenen forumlara da değinen Soyer, alınan yeni bir kararı da açıkladı ve “Farklı dinamikler, kendi aralarında yaptıkları forumlarla sonuç bildirgesine katkı sunacak çalışmalar yapıyorlar. 100 yıl öncesinde yanmış, yıkılmış bir coğrafyada Türkiye’nin her yerinden bir araya gelen bin 135 delege yeni kurulacak cumhuriyetin ekonomi politikalarını belirlemişler. 16 gün boyunca o iktisat politikalarını belirlemek için ortak akıl inşa etmeye çalışmışlar. Birçok başlıkta birçok yenilikle buluşturulmuş ve yeni cumhuriyetin ilkeleri belirlenmiş. Nasıl ki Erzurum Kongresi Misak-ı Millîyi belirleyen bir kongre oluşsa İzmir kongresi de Misak-ı İktisadi’nin belirlendiği bir kongre olmuş. Bugün de cumhuriyetin 2. yüzyılında yepyeni bir Türkiye’nin kurulması için bir araya geldik. Bugünün siyasal ikliminde bugünün siyasal sorunlarına çözüm aramak için değil, geleceğin Türkiye’sini inşa etmek için yapılan bir kongre. Geleceği tasarlamak için yani. Bu nedenle bugün verdiğimiz bir kararı da paylaşayım. İktisat Kongresi, 21 Mart günü son bulmayacak. Aksine her sene bu kongrenin verdiği karar ve tespitlerin takibini sağlayacak buluşmalar gerçekleştirmeye karar verdik. Bir ilerleme raporu gibi alınan kararların hangilerinin gerçekleştiği hangilerinin gerçekleşmediğini müzakere etmek için bir araya gelinecek. Bugün alınan kararların tamamının takipçisi olacağız. Çünkü biz artık siyasilerin yukarıdan aşağıya verdikleri kararlarla yaşamak istemiyoruz. Daha adil daha müreffeh daha özgür ve daha demokratik bir Türkiye için bu kongrenin aydınlatıcı bir rol üstleneceğini düşünüyorum” diye konuştu.

GELECEK TASARLAMAK MECBURİYETİNDEYİZ

Seçim sürecine girilmesi ve yaşanan felaketler nedeniyle kongrenin beklenen etkiyi yaratıp yaratmadığı sorusuna yanıt veren Soyer, “100 yıl öncesinde de toplumda büyük bir umutsuzluk vardı. Belki de tarihimizin ekonomi konusunda en düşük dönemini yaşıyoruz. Çok büyük bir yıkım ve yoksulluk var. Mustafa Kemal Atatürk, o umutsuzluk ikliminde bir gelecek inşasına soyunuyor. O gün atalarımız bunu başardıysa bugün bunu başarmak da bizim tarihsel sorumluluğumuz. Bugün yasımız ve acımız çok büyük. Ama bir yandan da gelecek nesiller için bir gelecek tasarlamak mecburiyetindeyiz” ifadelerini kullandı.

“KONGREYİ İNŞA EDEN TÜRKİYE GENELİNDEKİ KATILIMCILARDIR"

Kongre çıktılarının ulusal değil yerel nitelik taşıdığı eleştirilerine de yanıt veren Soyer, şunları söyledi; “Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kongrenin organizasyonunu üstendik. Kongreyi inşa edenler ise Türkiye’nin her yerinden gelen delegelerdir. Bizim böyle bir iddiamız zaten yok. İzmir’in tarihsel bir sorumluluğu olduğu için bu noktadayız. İzmir tarih boyunca Anadolu’nun yeniliklerin öncüsü olmuştur. Anadolu’nun gelecek vizyonunun ortaya konmasında öncülük yapmıştır. Kongre kongreye katılanlara aittir.”