Başkan Tugay 'Acil Eylem Planı'nı veto mu etti?

CHP'li Baran Bozoğlu, İzmir Körfezi için yapılan ‘’Acil Eylem Planı’’ toplantısında alınan 15 maddelik kararların sorunları çözmeye yönelik olmadığını dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 11:36

Cumhuriyet'ten Ece İçmez'in haberine göre CHP Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Gölge Bakan Yardımcısı Baran Bozoğlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın maddelere henüz imza atmadığını vurguladı.

 Bozoğlu, Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sorumluluk almadığını, deniz kirliliği konusundaki incelemelerin yetersiz kaldığını ifade etti.

Bozoğlu, 23 yıldır devam eden inceleme ve araştırmaların neden yapılmadığını ayrıca  sorgularken  kesilen çevre cezaları ile elde edilen gelirin bu sorunun çözümüne aktarılması gerektiğini ifade etti.

23 yıldır inceleme araştırma neden yapılmadı?

Bozoğlu şu şekilde konuştu:

 ‘’Çevre ve şehircilik bakanlığının üzerine sorumluluk almadığını görüyoruz. Sorumluluk tamamen bakanlıktadır. Maddelerde hala inceleme ve araştırma yapılacağı söyleniyor 23 yıldır inceleme araştırma neden yapılmadı? Teknik bilgiye sahip olmayan bakanlık nasıl inceleme yapacak? Deniz kirliliği istasyonları bulut teknolojisi kurulacak deniyor kirliliği engellemeye yönelik bir ifade yok. Açık bir şekilde körfezin kirlendiğini görürken denizlerdeki denetimlerin sıklaştıracağını söylemesi ironiktir."

İzmir Büyükşehir Belediyesi hedef alınıyor

Verilerin maddelerde yer almadığını belirten Bozoğlu, ‘’Bakanlığın toplantıda denetim sayısını paylaşsınlar ve verilerle göstergelerle paylaşmalarını da beklerdik  İzmir Büyükşehir Belediyesi hedef alınıyor. Tüm sorumluluk İzmir’e yönelik. Alt sorun körfezi kirleten Gediz havzası başta olmak üzere fabrika denetim sayısı artması, sürekli atık su izlenerek kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Bu derelere deşarj yapılan işlemlerin daha sıkı denetlenmesi gerekiyor. Körfeze akan derelerin kontrol altına alınması gerekiyor. Her 1 fabrikaya anlık olarak ani denetim yapılması gerekir’’ ifadelerini kullandı.

Başkan Tugay imza atmadı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın henüz imza atmadığını belirten Bozoğlu, "Başkanımız henüz imza atmadı değerlendirmesi sonucunda bu maddelere şerh koyulup ek madde önerebilir. Kirliliğin temel sebebi derelerdir, derelere verilen atık suyun limitinin düşürülmesi gerekiyor. Ergene havzası ve müsilaj konusunda olduğu gibi Ayrıca anlık olarak denetlenmesi gerekiyor. 11. maddeye istinaden 11 Milyar TL bütçesini kim nasıl karşılayacak deniz olduğu için kirlenmesini engellemek belediyemiz özverili davranıyor. Biz konuyu CHP olarak takip ediyoruz sayın başkanımıza ve onun teknik ekibini destekliyoruz. İzmirlilerin sağlıklı yaşam hakkı için tüm ekonomik zorluklara rağmen mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.