Başkan Tugay: Bu sözleşmeyi ben imzalamadım

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, TİS sürecinde yaşanan tıkanıklık nedeniyle memurların gerçekleştirdiği 1 günlük iş bırakma eylemi hakkında bir açıklama yaptı. Başkan Tugay açıklamasında, sendikanın talep ettiği sosyal denge ödeneğinin kanunun koyduğu sınırın üzerinde olduğu ve bu uygulamanın İzmir dışında bir şehirde uygulanmadığına dikkat çekti. Geçen dönem yasal sınırın üzerine çıkıldığını dile getiren Tugay, “Bu sözleşmeyi ben imzalalamadım” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 15:46

Muhabir - Berkay Erden /  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bugün iş bırakma eylemi yapan memurlar ile yaşanan olaylar hakkında Başkan Cemil Tugay İzmir Sanat Binası’nda açıklamalarda bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay belediye memurlarının eylemleri ile ilgili aralarında bir uyuşmazlık olduğunu belirtti. Bu uyuşmazlığın tamamen sosyal denge tazminatıyla alakalı olduğunu belirten Tugay, “Herkes maaşını ve ödemesini alıyor. Bu durumun memurlar ile bir alakası yok” dedi.

İnsanların talep etmelerinin ve tepki göstermelerinin doğal olduğunu belirten, Başkan Tugay memurların kanunlarla uymak zorunda olduğunu kurallar olduğunu aktardı.

Soruşturma yapılacak

Cemil Tugay, “Dün hepimizi üzen görüntüler yasandı bir arbede itiş kakış yaşandı meclis toplantısının düzenini bozmak için bir eylem yapıldı bununla ilgili soruşturma yapılacak” dedi.

Sendikanın talep ettiği sosyal denge ödeneğinin kanunun koyduğu sınırın üzerinde olduğunu belirten Tugay, bu uygulamanın İzmir dışında bir şehirde uygulanmadığına dikkat çekti. Geçen dönem yasal sınırın üzerine çıkıldığını dile getiren Cemil Tugay, “Bu sözleşmeyi ben imzalalamadım” dedi.

Artış yaparsak yargılanırız

Cemil Tugay açıklamasında sayıştay raporlarına değinerek, “Sayıştay raporunda deniyor ki mevzuata aykırı hükümlere imza atan başkan kamu zararlarından sorumludur. Bu ifadelerle biz bu artışı yapamayız sorun bütçe değil kanun. Biz bu artışı yaparsak yargılanırız” ifadelerini kullandı.

Demokratik her eyleme saygılı olduğunun altını çizen Başkan Tugay; “Ben İzmir halkını temsil ediyorum burada harcanan her para halkın parasıdır. Bu yüzden yasanın üzerinde artış yapamam” şeklinde konuştu.

Karşıyaka ile durum başka

Bir gazetecinin “Karşıyaka’da olduğunuz gibi yine sendika ile karşı karşıyasınız sendikalarla iyi bir ilişki kuramıyor musunuz?” sorusu üzerine Tugay, “Karşıyaka’da yerel bir sendikaya başkan  benden önce böyle bir artış yapmıştı. Ancak ben göreve gelince bu tutarı düşürmekle birlikte yine de yasal sınırın biraz üzerinde artışa imza attım ancak orada 400 işçi vardı burada 6000 var” ifadelerini kullandı.

Yasal üst sınırı hükümetin belirlediğine değinen Tugay, Yasal sınırı geçen sadece İzmirli belediyelerin olduğuna dikkat çekerek, “Burada 6 binden fazla memur var böyle bir artış kamu zararına yol açar” dedi.

Cemil Tugay sözleşmede sendikanın 22 bin lira talep ettiğini belirterek, “Memurların toplu sözleşme haklarıyla bir derdimiz yok mevzu yasaya uymak” şeklinde konuştu.

Cemil Tugay hükümete seslenerek, “Hükûmetin hem sınır koyup hem de mecliste niye artış yapmıyorsunuz tepkilerini anlamıyorum. Bu sınırı biz koymadık” şeklinde ifadelerde bulundu.  Açıklamasının sonunda Ben görevimin başındayım İzmir halkına layıkıyla hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi.