Bekçilere yeni düzenleme: Üst arama yetkisi verildi

İç güvenlikle ilgili yeni kanun teklifine göre, bekçilere üst arama yetkisi verildi. Şüpheli görülen kişileri elle yoklama ve araçları dıştan kontrol etme hakkı tanındı

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2024 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2024 11:57

Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonu'nda, iç güvenlik alanında önemli düzenlemeler içeren bir teklif görüşüldü. Ateşli silahlar ve yetkisiz çakar kullanımıyla ilgili cezai düzenlemelerin yanı sıra, 46 maddelik Dahiliye Memurları Kanunu ve bazı diğer kanunlarda değişiklik öngören teklif, yaklaşık 10 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi. Teklifin 39, 40, 41, 42 ve 43. maddelerinde ise çarşı ve mahalle bekçilerinin çalışma koşulları, görevleri ve yetkilerine dair yeni düzenlemeler yer aldı.

Bekçilere üst arama yetkisi

Yeni düzenlemeye göre, polis memuru ve üstü rütbelerdeki personel, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görev yapan çarşı ve mahalle bekçilerinin rütbece üstü olacak. Ayrıca, bu bekçilerin bağlı oldukları kadro ve kuruluş yönünden amir olarak yetkilendirilmiş diğer personel de çarşı ve mahalle bekçilerinin amiri sayılacak. Jandarma Genel Komutanlığı'nda görevli subay, astsubay ve uzman jandarma çavuşlar ise Jandarma bünyesinde çalışan çarşı ve mahalle bekçilerinin rütbece üstü olacak; ayrıca yine kadro ve kuruluş yönünden bağlı oldukları amirler, bu bekçilerin amiri kabul edilecek.

Teklif, Anayasa Mahkemesi kararına dayanarak, çarşı ve mahalle bekçilerinin önleyici ve koruyucu görevlerinin kapsamını netleştiriyor. Buna göre, çarşı ve mahalle bekçileri, görev yaptıkları bölgelerdeki konut, işyeri ve araçların güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri alacak. Ayrıca, görev saatleri içinde tespit ettikleri kabahatleri önleyecek ve bunları genel kolluğa bildirecekler. Bekçiler, şüpheli bir kişi veya araç durdurduklarında, eğer silah veya kişinin yaşamını tehdit edebilecek bir eşya bulunduğuna dair yeterli şüphe varsa, tehlikeyi önlemek amacıyla kişi üzerinde el ile dıştan kontrol yapabilecekler. Araçlarda ise yalnızca dışarıdan görülebilen bölümler incelenebilecek. Ancak, kişilerin elbiselerinin çıkarılması ya da aracın dışarıdan görünmeyen kısımlarının açılması talep edilemeyecek.

Haftalık çalışma süresi 40 saat olacak

Personel yetersizliği, görev yoğunluğu ve benzeri durumlarla birlikte, emniyet ve asayişin gerektirdiği hallerde, valinin onayıyla haftalık 40 saatlik çalışma süresi en fazla 56 saate kadar artırılabilecek. Bu durumlar ortadan kalktıktan sonra fazla çalışma süresi, çalışanların istirahat sürelerine eklenecek. Ayrıca, çarşı ve mahalle bekçileri, olağanüstü hal, terör, toplumsal olaylar, doğal afet, salgın hastalık, mevsimsel koşullar gibi durumlarda, güvenlik veya kamu düzeni açısından zorunlu hallerde Bakan onayıyla belirlenen çalışma süresinin dışında da çalıştırılabilecekler.