Bitlis'te karakovan balının hasadına devam ediliyor

Bitlis'in yüksek rakımlı dağlarında üretilen, altın bal ödülü alan karakovan balının hasadı devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 10:27
https://www.ilksesgazetesi.com

Bitlis'in yüksek rakımlı dağlarında üretilen ve dünya çapında altın bal ödülleri kazanan karakovan balının hasadı sürüyor.

Karakovan balı, söğüt dallarından yapılan, etrafı kil ve gübre ile sıvanan özel kovanlarda üretiliyor. Bu yıl, Bitlis’teki hasat için beklentiler oldukça yüksek. Türkiye’nin en geç hasat yapılan illerinden biri olan Bitlis, bal kalitesinin bilimsel olarak da öne çıktığı bir bölge.

Karakovan balı, kilogramı bin 500 ile 2 bin lira arasında satılmakta ve il merkezi ile ülke genelinden yoğun bir talep görmekte. Zengin floraya sahip olan ve yüksek rakımlı yaylalara bırakılan kovanlarda üretilen organik ballar, dünya çapında bir kaliteye ulaşmış durumda.

Bitlis’in 2 bin 500 rakımlı yaylalarında üretilen organik karakovan balı, arıların binlerce bitki özünden elde ettiği bir lezzet sunuyor. Uzun ve yorucu bir emeğin ardından, bu yıl rekolte de kalitesi kadar yüksek.

Ekim ve Kasım aylarında hasat edilir

Bitlisli balcı Güven Güngördü, dededen babadan kalma arıcılık mesleğini sürdürdüğünü belirterek, “Havalar soğuduğu için karakovan balının hasadına başladık. 2 b, 300 rakımlı bu yaylada karakovanlarımızı kesiyoruz. Karakovan balları ekim ve kasım aylarında hasat edilir; çünkü bu balların soğuk alması lazım. Bitlis balı, endemik bitkilerin çokluğu nedeniyle çok kaliteli. Bu yıl kovan başına ortalama 7-8 kilo bal alıyoruz, önceki yıllarda bu miktar 3-5 kilo ile sınırlıydı. Bitlis bölgesinde bu sene karakovan balında güzel bir hasat alacağımıza inanıyorum,” dedi.

Karakovan balının kalitesi ve rekabetçi fiyatı, hem yerel hem de uluslararası düzeyde dikkat çekiyor. Bu tatlı doğal ürün, Bitlis’in zengin florasının ve arıcılık geleneğinin bir yansıması olarak öne çıkmaya devam ediyor.