Bolu'da yangına müdahale günün ilk ışıklarıyla tekrar başladı

Bolu’nun Göynük ilçesinde 4 gün önce çıkan orman yangınına günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan müdahale edilmeye yeniden başlandı ve yangın kontrol altına alındı

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2024 19:37
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2024 19:37

Bekirfakılar köyündeki ormanlık alanda 15 Ağustos Perşembe günü saat 12.30 sıralarında çıkan yangını söndürme çalışmaları sürdü. Yangın sebebiyle Yeniköy, Çaylak, Bekirfakılar ve Umurlar köylerinde bulunan 490 kişi tedbir amacıyla tahliye edilerek akrabalarının yanına yerleştirildi. 4 gündür 12 farklı noktada devam eden yangın sayısı 3’e indirildi. Yangınların çıkış nedeniyle ilgili gözaltına alınan 4 şahıstan 2’si tutuklandı.

Gece boyu karadan müdahale edilen orman yangınına günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan müdahale edilmeye yeniden başlandı.

Orman yangını kontrol altına alındı

Bolu tarihinin en büyük yangını olarak kabul edilen Göynük ilçesindeki orman yangınının söndürülmesinin ardından bölgeden tahliye edilen vatandaşlar evlerine dönmeye başladı.  

Bekirfakılar köyündeki ormanlık alanda 15 Ağustos Perşembe günü saat 12.30 sıralarında çıkan yangın, ekiplerin dik yamaçlardaki 72 saatlik zorlu mesaisi neticesinde bugün öğle saatlerinde kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebiyle ilgili gözaltına alınan 4 kişiden 2'si tutuklandı. Ekiplerin bölgedeki soğutma çalışmaları devam ederken, yangın sebebiyle Yeniköy, Çaylak, Bekirfakılar ve Umurlar köylerinden tedbir amaçlı tahliye edilen 490 kişi evlerine geri dönmeye başladı. Traktörlerle evlerine dönen vatandaşlar, hayatları boyunca böyle bir yangına şahitlik etmediklerini ifade etti. 

Bilal Tahtacı: Bu zamana kadar böyle bir yangın görmedim

Hayatı boyunca böyle bir yangın görmediğini ifade eden Bilal Tahtacı, “Yaşım 70, ben bu zamana kadar böyle bir yangın görmedim. Bu köyde doğdum, bu köyde büyüdüm. Yangının olduğu gün burada değildim. Muhtar beni aradı, ‘Köyde yangın var' dedi. Hemen aracıma binerek köye geldim. Geldiğimde yangın çoğalmıştı. Karşımda kıpkırmızı bir manzara vardı. Herkes müdahaleye gitti ilk etapta ama önüne geçemedik. Rüzgar çok olduğu için yangının önüne geçemedik. Şu an hayat normale döndü, çok şükür” diye konuştu.

Mehmet Babacan: Bölgede iletişim zor

68 yaşındaki Mehmet Babacan ise, “Allah'a şükür, evimize döndük. Devletimiz bölgede bekliyor. Yangın büyüdüğünde köyü terk ettik. Kıymetli eşyalarımızı aldık ve Bolu'ya döndük. Can kaybımız yok, Allah'a şükür. Orman yandı. Yıllardır buraları koruyorduk. 68 yaşındayım, böyle bir şey görmedim. Bu bir felaket. Daha önce burada çıkan yangınlara kazma kürekle giderek önüne geçiyorduk. Ancak bu yangın, çamdan çama atladı ve rüzgarın etkisiyle yayıldı” dedi.

İletişim sorunları devam ediyor

Alevlerin yerleşim alanlarına yaklaştığı Bekirfakılar köyünün Ayvatlar Mahallesi'nde yaşayan dayısına yardıma gelen Cahit Kocabıyık, “İki gün önce yangın haberini aldığımda dayımlar burada olduğu için geldim. Dayımları buradan tahliye etmek istedim. Buradaki 3 evi tamamen boşalttık, Mudurnu'daki köyümüze götürdük. Sonra onları güvene aldıktan sonra Gebze'ye gittim. Alevlerin tekrar büyüdüğünü öğrenince geri geldim. Sürekli burada ekiplere yardım etmeye çalıştık. Dayımlara sürekli bilgi verdim. Köyleri yangından kurtardılar. Bütün ekiplere teşekkür ediyorum. Hayat normale döndü. Dayımlar evlerine kavuştular. Sevinçliler, köylerini göremedikleri zaman içleri buruktu” diye konuştu. 

Bolu'daki yangına havadan 775 ton su atıldı  

Göynük ilçesine bağlı Bekirfakılar köyünde anız yangını olarak başlayan ve ormanlık alana sıçrayan yangın 4 günde söndürüldü. 72 saat boyunca devam eden yangına 12 helikopter, 138 arazöz ile 245 araç ve iş makinesinin desteğiyle çeşitli illerden gelen orman ekibi, AFAD, itfaiye, DSİ ve İl Özel İdaresi ekipleri, sivil toplum kuruluşu ve gönüllülerden oluşan bin 543 kişi müdahale etti. Bölgede yangına müdahale eden helikopterler de 289 sorti yaptı. Çevredeki göllerden  775 ton su alan helikopterler, yangının söndürülmesinde önemli rol oynadı.