KEMAL ÖZKURT- ÖZEL HABER İzmir'in Bornova ilçesindeki Ayakkabıcılar Sitesi'nde oluşan çöp dağları tehlike saçmaya devam ediyor. Kentin göbeğinde biriken çöpler, özellikle kimyasal tehlike saçmasıyla ve koku sorunuyla kent sakinlerini isyan ettiriyor. Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Çevre Mühendisleri Odası Şube Teknik Sorumlusu Selma Akdoğan, "Üretim türü olarak sektörde kimyasallar göz önünde bulundurulduğunda oluşan çöp birikintilerinde tehlikeli atık ve kimyasalların bulunma ihtimali var" dedi.
ATIKLARIN YERİNDE AYRIŞTIRILMASI YETERSİZ Nüfus artışı ile birlikte atık miktarının arttığını ve mevcut tesislerin kapasitelerinin sonuna gelindiğini ifade eden Akdoğan, "Atık yönetiminin verimli bir şekilde gerçekleşmesi için atıkların ayrı toplanması, ayrıştırılması, geri kazanım ve bertaraf işlemleri planlı olarak yapılması önem taşıyor. Ancak Türkiye genelinde olduğu gibi kentimizde de atıkların yerinde ayrı toplanması konusunda yetersizlikler devam ediyor. İlçe belediyeleri tarafından çalışmalar yapılsa da kentin genelinde geri dönüştürülebilir atıkların evsel atıklardan ayrı toplanabildiğini söylemek mümkün değil. İlgili idareler tarafından gerekli bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri, teşvikler ile birlikte atıkların ayrı toplanabilmesi için gerekli ekipmanlar ulaşılabilir mesafelerde ve yeterli sayıda temin edilmelidir" diye konuştu.
"ÜRETİM ATIKLARI BELEDİYELERİN SORUMLULUĞUNDA DEĞİL" Atık yönetimi mevzuatına göre üretim sonucu oluşan atıkların belediyelerin sorumluluğunda bulunmadığını ve atık üreticisi tarafından ilgili tesislere gönderilmesi gerektiğini söyleyen Akdoğan, "Yönetmeliğe göre, üretim atıkları, atık üreticisi tarafından, İlgili yönetmelik hükümleri ve bakanlıkça belirlenen esaslara uygun olarak ayrı olarak toplama, uygun koşullarda geçici olarak depolama, izin/çevre lisansı almış atık işleme tesislerine gönderme yükümlülüğü bulunmaktadır. Belediyelerin üretim atıklarının toplanması ve bertarafı konusunda yetki ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Atık üreticileri ve site yönetimi tarafından atıkların toplanması ve bertarafına ilişkin süreçler yürütülmelidir. Konuyla ilgili denetim süreci ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.
TEHLİKELİ SANAYİ ATIKLARI ÇEVREYE BIRAKILIYOR Son olarak sanayi kaynaklı atıkların kaçak olarak çevreye bırakıldığına dikkat çeken Akdoğan, "Sanayi kaynaklı atıkların kaçak olarak kentsel alanlara, orman alanlarına, yol kenarlarına bırakılması çevre ve halk sağlığını tehdit etmektedir. Yetki ve sorumluluk alanlarına göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı ile yerel yönetimler tarafından gerekli denetim süreçleri yürütülmeli, atık üreticilerinin atıklarının ayrı toplanması, depolanması, geri dönüşüm ve bertarafına ilişkin sorumluluklarını yerine getirmesi sağlanmalıdır" dedi.