Bursa'da eğitim uçağı düştü: 2 pilot öldü

Bursa'da eğitim uçağı Yenişehir Havaalanı apron kısmına düştü. İki pilot hayatını kaybetti

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 12:09

Kazada deneyimli pilot 61 yaşındaki Ünal Aster ve öğretmen pilot adayı 42 yaşındaki Emir Gülal Nalcı olay yerinde hayatını kaybetti. Bursa Valiliği olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Cumhuriyet Savcılığı'nın olay yerindeki araştırması devam ediyor.

Uçak, Touch and go eğitimi sırasında düştü

Kazanın "Touch and go" eğitimi sırasında yaşandığı öğrenildi. Buna göre öğretmen pilot adayı Emir Gülal Nalcı eğitim uçuşundayken uçağın piste değdi ve tocuh go işlemi için havalanırken kırıma uğradı. TC UDI kuyruk işaretli uçağın burun kısmında hasar meydana geldi. Kazanın kesin sebebinin bilirkişi raporu ve son kule görüşmelerinden sonra netlik kazanacağı öğrenilirken kaza yapan uçağın enkazının aprondan kaldırılacağı bildirildi.

Touch and go nedir?

Touch and go piste inip, tam olarak durmadan tekrar kalkış yapmaktır. Pilotlar devre olarak bilinen tanımlanmış bir desende daire çizer ve manevrayı tekrarlar. Bu, kısa sürede birçok iniş şekli uygulanır. Uçağın tekerlekleri yere değmezse, alçak geçiş yapılmış olur. Hem bir touch-and-go inişi hem de bir alçak geçiş, bir tür go-around'dur. Planlanmamış bir touch-and-go inişi, reddedilen iniş veya balked iniş olarak da adlandırılır. Bir uçağın tamamen durmaya yetecek kadar alana sahip olmadığı, ancak hızlanıp tekrar havalanmaya yetecek kadar alana sahip olduğu inişlerde, touch-and-go inişler kritik bir güvenlik rolü üstlenebilir.