Cevdet Yılmaz’dan İzmir Körfez kirliliği çıkışı

Türkiye Buluşmaları kapsamında düzenlenen basın toplantısında İzmir Körfez kirliliğine değinen  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yerel yönetimin bu konuda sorumluluk almaktan kaçınanların olduğunu belirtti

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 11:47

AYSELİN UZUN - Türkiye Buluşmaları kapsamında, AK Parti İzmir İl Başkanlığı gerçekleştirilen basın toplantısına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başta olmak üzere AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Milletvekilleri Şebnem Bursalı, Yaşar Kırkpınar, Mahmut Atilla Kaya’nın yanı sıra MKYK üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ve meclis üyeleri katılım gösterdi.

İl Başkanı Saygılı programın açılış konuşmasını yaparak, “Bu sene 81 vilayetimizde 900 küsur ilçemizde Sayın Bakanlarımız ve Cumhurbaşkanı yardımcımızın teşrifleriyle esnafı, işçi köylüyle ve toplumun her kesimiyle görüşüp, dertlerini raporlayacağız. Her il kendi teşkilatlarıyla zaten bunu yapmaktaydı ancak karınca modeli kapsamında bunun yapılması uygun görüldü” dedi.

İZMİR'E VERDİĞİMİZ ÖNEMİ BİR KEZ DAHA GÖSTERİYORUZ

“Henüz bir ay önce İzmir Fuarı vesilesiyle İzmir’deydik ve o gün, İzmir'in daima yanında olacağımızın sözünü vermiştim. Bugün, sözümüzün arkasında durarak tekrar İzmir’deyiz. Bu şehirle olan güçlü bağımızı ve İzmir'e verdiğimiz önemi bir kez daha gösteriyoruz” diye konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İzmir’in ekonomik ve sanayi açısından önemine dikkat çekerek, “Egenin incisi İzmir, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasının ve bağımsızlık yolunda attığı adımların sembol şehirlerindendir.  Kurtuluş Savaşı'nın zaferle taçlandığı, hem milli mücadele sürecinde hem de zaferin ardından Türkiye’nin kaderinin yazıldığı topraklar burasıdır. İzmir İktisat Kongresi ve İzmir Fuarı ile, ekonomik alanda da bağımsızlığımızın sembolü haline gelmiştir. İzmir, bugün de ticaret ve lojistik ağı, enerji üretimi, otomotiv, petrokimya ve demir-çelik başta olmak üzere sanayi üretimi ve turizmi ile Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Büyük potansiyel taşıyan bu güzel şehrimizde kazanımları katlamak için daha neler yapabiliriz, bugün gün boyunca hem de İzmirliler ile istişare edeceğiz. Türkiye Buluşmaları kapsamında, İzmir’de ziyaretlerde bulunacağız. Bizim siyasi anlayışımız seçimden seçime değil, her zaman vatandaşlarımız ile buluşmayı öngörür. Yerelde ve genelde oluşturduğumuz politikalarda esas aldığımız temel halkımızın talep ve beklentileridir. Konuşmaktan ziyade dinlemek için buradayız. Programımız kapsamında AK Parti ve MHP İzmir ailesi ile bir araya geleceğiz. Ardından İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret edeceğiz, iş dünyamızla değerlendirmelerde bulunacağız. STK’lar ve hemşehri dernekleri ile buluşacak ve istişarelerde bulunacağız. Kemeraltı Çarşısı’na uğramadan geçmeyeceğiz orada da esnafımıza kulak vereceğiz. Günün sonunda Menemen Belediyemizi ziyaret edeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nda yerelde de daha güçlü bir İzmir için yaptıkları çalışmaları ele alacağız” dedi.

İZMİR NİTELİKLİ HİZMETİ HAK EDİYOR

Yerel seçimlerin ardından izlenen politikanın istikrarlı bir biçimde devam ettiğini belirten Yılmaz, aynı zamanda İzmir’in modern, sürdürülebilir ve halkın yaşam kalitesini artıracak nitelikli hizmetleri hak ettiğini dile getirdi. Bu kapsamda İzmir Körfez kirliliğine yerel yönetimin bir çözüm üretemediğine vurgu yaparak, “Ülkemiz bugün bir demokratik olgunluk içinde tamamladığı genel ve yerel seçimlerin ardından, siyasi istikrar içinde yoluna devam ediyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde tecrübeli bir ekip olarak içeride ve dışarıda güçlü politikalarla birliğimizi ve gücümüzü pekiştiriyoruz. Dünyanın ve bölgemizin zorlu bir döneminde ülkemizin milli menfaatlerini koruyoruz. Her alanda bağımsızlık mücadelesi veriyoruz. Savunma sanayisinden siber güvenliğe ülkemizi ileriye taşıyoruz. Sadece bugünü değil, yarınları düşünerek durmaksızın çalışıyoruz. Temiz enerji kaynaklarının yaygınlaştırıldığı, yeşil alanların korunduğu ve artırıldığı, sürdürülebilir kentleşme anlayışıyla hareket edilen bir İzmir arzu ediyoruz. İzmir’in mavisine de yeşiline de haksızlık edilmemeli diye düşünüyorum. Biliyorsunuz yıllardır İzmir Körfezi’ndeki kirlilik sorununa yerelde bir çözüm üretilememiş durumda. Biz, hükümet olarak bu sorunu asla göz ardı etmiyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde buraya gelerek bizzat yerinde çözüm irademizi gösterdi. İzmir Körfezi’nin kirliliğini mercek altına almak amacıyla, alanında uzman isimlerden oluşan bir Bilim Kurulu oluşturduk. Sorunun çeşitli boyutlarını ele alarak kısa, orta ve uzun vadeli bir planlama yapmak üzere çalışma grupları oluşturuyoruz. Geçtiğimiz hafta bir araya gelen bu kurul ile sorunun kesin çözümüne ulaşmak için gayret sarfediliyor. Özellikle, denizdeki oksijen seviyesinin çok düşük olması ve amonyak miktarının tehlikeli boyutlarda artması nedeniyle toplu balık ölümlerinin yaşandığını biliyoruz. Körfeze dökülen atık suların arıtılmadan bırakılması, kirliliği tetikleyen temel sorunlardan biri olarak gösteriliyor.

Bu nedenle, atık  suların arıtılması ve körfezdeki oksijen seviyesinin artırılması için harekete geçtik, bilimsel veriler ışığında kalıcı çözümler geliştirilecektir. Yıllardır yetersiz yatırım ile sorunları derinleştiren yerel yönetimi sorumluluk almaya ve istişareye davet ediyoruz. Ne yazık ki, yerelde bu konuda sorumluluk almaktan kaçınanlar var ancak biz, hükümet olarak, vatandaşlarımızın sağlığını ve çevreyi koruma konusunda asla geri adım atmıyoruz. İzmir Körfezi’nin temizlenmesi, iş birliği gerektiren bir süreçtir. Biz, üzerimize düşeni yapmaya hazırız ve herkesi bu sorumluluğa ortak olmaya davet ediyoruz. İzmir Körfezi’ni yeniden eski doğal güzelliğine kavuşturmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

HALK POLEMİK DEĞİL, HİZMET BEKLİYOR

“Ülkenin her bir köşesinde nasıl özveriyle çalışıyorsak İzmir için de aynı kararlılık ve titizlikle çalışıyoruz” diyerek sözlerine devam eden Yılmaz, “Karşıyaka’dan Konak’a, Bornova’dan Buca’ya, Çiğli’den Gaziemir’e, Foça’dan Seferihisar’a kadar, her bölgenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kapsayıcı projeler hayata geçiriyoruz. İlçe belediyelerimizden muhtarlıklarımıza, yerel yönetim organlarından sivil toplum kuruluşlarına kadar tüm paydaşları, İzmir’in kalkınması için ortak bir hedef doğrultusunda çalışmaya davet ediyoruz. Biz, merkezi yönetim olarak üzerimize düşeni yaparken, yereldeki makamların da bu sürece katkı sunarak vatandaşlarımızın beklentilerini birlikte karşılayabileceğimize inanıyoruz. Halkımız kısır çekişme ve polemik değil, hizmet bekliyor.

İzmir’in geleceğini inşa etme yolunda, tüm yerel yönetim birimlerinin çözüm odaklı bir yaklaşımla destek vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.