Çiçekçiler bakanlıktan yetki istiyor

Çiçekçiler olarak eleman sorunu yaşadıklarını belirten Kazım Kış, bakanlıktan çıraklık ve kalfalık belgeleri için yetkiyi çiçekçi odalarına verilmesini istedi

Haber Giriş Tarihi: 10.11.55370 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.55370 13:30
ilksesgazetesi.com

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Türkiye’nin önemli ihraç kalemlerinden birisi olan çiçekçilik sektörü altın günlerini yaşıyor. Florasında 3 bin 500'den fazla endemik bitki türü bulunan Türkiye, kesme çiçek, iç ve dış mekan bitkileri, çiçek soğanları, fide, fidan, çelenk ve yosun grubunda yurt dışına satış yapıyor. Sera ve yayla üretimiyle ihracat sezonunu 12 aya çıkaran çiçekçilik sektörü, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 85 ülkeye ürün gönderiyor. Sektör, ihracat kadar iç piyasada da canlı bir dönem yaşıyor.

ÜRETTİM ARTTI, FİYATLAR DÜŞTÜ

Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte işlerinin artmaya başladığını belirten İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, artan üretimle birlikte fiyatların düştüğüne de dikkat çekti. Kış, “Bizim işimiz sezonluk. Bu yıl da özel günleri geçirdik. Şimdi düğün sezonunun açılmasıyla birlikte işler de randımana giriyor. Sektörümüzde üretim fazlalaştığı için çiçek fiyatları düşüyor. Özellikle gül fiyatları baya düştü. Biliyorsunuz gül fiyatları oldukça yüksekti, üretimin artmasıyla bu çiçeğin de fiyatları dediğim gibi ciddi anlamda düştü. Menderes bölgesi kentimizin çiçek üretimi açısında çok zengin bir bölge. Bu bölgenin devreye girmesiyle fiyatlar düzene girdi. Kentimizde örtü altı seracılık var. Ege Bölgesi’nde üreticilerin yüzde 60’ı gül de üretiyor. Bu şekilde üretim fazlalaştı, haklı olarak da fiyatlar düştü. Bu da satışlarımızı artırdı. Sadece ithal ettiğimiz çiçeklerin fiyatlarında ciddi bir artış var” dedi.

SATIŞLARIMIZ YÜZDE 50 ARTTI

Geçen seneye göre çiçek satışlarında yüzde 50’lik bir artış yaşandığına vurgu yapan Kış, “Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; çiçek satışlarımız geçen seneye göre yüzde 50 arttı. Geleneksel çiçek satışları da sona doğru geliyor. Herkes e ticarete yöneldi. Bu da olması gereken bir durum. Çünkü biz de sektör olarak e ticaret üzerinden çok ciddi satışlar yapıyoruz” diye konuştu. 

BAKANLIKTAN YETKİYİ İSTİYORUZ

Çiçekçiler olarak çalışacak eleman sorunu yaşadıklarını dile getiren Kış, çıraklık ve kalfalık yetki belgesinin bakanlıktan kendilerine verilmesi gerektiğini söyledi.  Kış, “Çiçekçiler olarak eleman sorunumuz var. Ben bu sorunla iki sene mücadele ettim. Özellikle eğittim sisteminin 4+4+4 olmasıyla birlikte bize gelen çocukların yaşı en geç 18 oluyor. 18 yaşından sonra kimseyi çırak yapamazsınız. İş işten geçmiş oluyor. Bu sorunla ilgili Ticaret Bakanlığı ile 2 yıldır bir görüşmemiz vardı. Yani çıraklık, kalfalık ve ustalık belgelerinin kapsam dışına aldırıp; bununla ilgili ciddi çalışmalar yapıp bu sorunu ortadan kaldırmak istiyoruz. Çünkü bu işi yapmak isteyen çok insan var. Özellikle de kadınlar çok daha istekli. Ama dediğim gibi bakanlık belge istiyor, çiçekçi odaları bu belgeyi vermiyor. Bu belgeyi verme yetkimiz yok. Bakanlığa bağlı çıraklık merkezleri var. Aynı şekilde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı çıraklık okulları var. Biz çırak bulamıyoruz ki; biz nasıl çiçekçiyi çırak olarak oralara verelim? Kalfa zaten yok. Yani eleman konusunda ciddi sorunlarımız var. Biz bakanlıktan belge verme yetkisini odalarımıza vermesini istiyoruz. Ancak o zaman az da olsa eleman sorununu çözmüş oluruz” ifadelerini kullandı. 

ÇALIŞACAK PERSONEL BULAMIYORUZ

Duran Çiçekçilik’in sahibi Mehmet Reşat Duran da oda başkanı Kış’a katıldığını belirterek, personel bulamadıklarını ifade etti. Duran, “Satışlarımız geçtiğimiz seneye göre daha iyi. Bazen de sipariş yetiştiremiyoruz. En büyük sıkıntımız personel eksikliği bu sektörde… Çalışacak ve yetişen personel yok. Satışlarımızda bir sıkıntı yok. Gençler bana göre çalışmak istemiyor. Masa başı iş aradıklarını düşünüyorum. Asgari ücretin üzerinde maaş teklif etsek de yine de çalışan bulamıyoruz ya çarşıda çalışmak istemiyorlar ya da bir ay sonra bırakıp gidiyorlar. İmalatçılar bize mal yetiştiremiyor. Gecelere kadar mesai yaptığımız günler oluyor. Düğün salonlarına bol siparişlerimiz var. 2022-2023 arasında piyasalardaki meseleler dolayısıyla maliyetlerin yükselmesi bizim karımızı götürdü. Kar edemedik ama eskisi gibi değil zarar etmedik. Yerli ürünler zam gördü. Gelin çiçekleri ortalama 45- 150 TL arası 650 TL’lere kadar yükseliyor” diye konuştu.