‘Çöp’ polemiği sil baştan: Mecliste tansiyon yine yükseldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısına Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde çöp depolanması üzerinden ‘çöp’ polemiği sil baştan başlarken oturumda tansiyon yükseldi

Haber Giriş Tarihi: 22.02.55747 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.55747 10:10
ilksesgazetesi.com

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

Oturuma, gündem dışı konuşmalarda gündeme gelen Harmandalı çöp depolama alanı üzerinden ‘İzmir’in çöp sorunu’ tartışmaları damgasını vurdu.

İzmir’de uzun süredir devam eden, Harmandalı Katı Atık ertaraf Tesisi’nin ömrünü doldurması nedeniyle kapatılması kararıyla gündeme gelen ve Menderes’te yeni tesis için onay alınamaması tartışmalarıyla başlayan ‘çöp’ polemiği yeniden gündeme geldi.

AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, depolama yapılmayacak denen Harmandalı’na çöp dökümünün devam ettiğini söyledi. Boztepe’ye yanıt veren Özuslu ise merkezi iktidarı da çözüme davet etti.

BOZTEPE: ÇİĞLİ’DEN NE İSTİYORSUNUZ!

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Bugün çöp konusunda bir haber geldi. Siz çöp alanını kullanmaya devam edeceksiniz demiştik daha önce. Sayın Tunç Soyer de oraya çöp dökmeyeceklerini söylemişti. Ben bugün o depolama alanına gittim. Burada ana girişin solundaki boşluğa hala çöp dökülüyor. Kaldı ki burası depolama alanı bile değil. Depolama alanı daha yukarıda. TIRlarla çöpler geliyor. Orada olduğum yarım saatlik sürede 4-5 TIR gelip çöp döktü. Siz ne istiyorsunuz bu Çiğli’den? Bu, orada yaşayan insanlara hakarettir. 40-50 metre mesafesinde 7-8 katlı konutlar var. Milli Emlak’a ait olan alana da çöp dökülüyor. Biz burasıyla iliği belediye ve Milli Emlak’la bir görüşme olup olmadığını bilmiyoruz. Bir görüşme var mı? Anlaşma yapıldı mı? Çöplük bizde, arıtma bizde, her şey bizde… Yer mi yok İzmir’de? Bu yeri İzBB bulacak. Bu bizim değil yöneticiler olarak sizlerin işi. ‘Yer bulamadık, vermiyorsunuz’ demek çözüm değil” dedi.

ÖZUSLU: HER GÜN 5 BİN TON ÇÖP

Boztepe’ye yanıt veren Özuslu, “Çok önemli bir konuya değindi. ‘Lütfen Çiğli’ye çöp dökmeyin.’ Tamam. Bu hepimizin meselesi. Her gün İzmir 5 bin ton çöp üretiyor. Bizim katı atık bertaraf tesislerimiz var. Kuzey’de Bergama, güneyde Ödemiş. Bir de uzun zamandır devam eden Harmandalı meselesi. Öncelikle şuna itibar edin. İzBB oraya çöp dökmek istemiyor” ifadelerini kullandı.

BOZTEPE: TAHSİSLİ ALAN DIŞINA ÇIKILIYOR

Söze giren Boztepe, “Siz şu an tahsisli alanın dışına çöp döküyorsunuz. Demek ki siz istediğini her yere çöp döküyorsunuz” dedi.

ÖZUSLU: DEVLETİN TÜM KURUMLARI ÇABA SARF ETMELİ

Sözlerine devam eden Özuslu, merkezi iktidarla işbirliği mesajı vererek “Katı atık bertaraf tesisi bizim sorumluluğumuzda olan bir konu. Büyükşehir bütün birimleriyle bu konuya çözüm bulmaya çalışıyor. Günde 5 bin ton çöp dedik. Ödemiş’in kapasitesi 800 ton, diyelim ki 1 ton. Bergama’nın 1.2 ton. Geriye kalan 3,8 bin ton ne olacak? Biz bir çığlık atıyoruz ve bu bir problemdir diyoruz. Harmandalı’na çöp atılmamalı diyoruz. Bunun için bir irade ortaya koymaya çalışıyoruz. İzmir’in en önemli problemlerinden birini birlikte çözelim. İzmir’in katı atık meselesini çözelim, sıkıntılar yaşıyoruz diyoruz. Bu konuda bir anlayış birliğine doğru gidiliyor. Bu büyük bir sorun ve çözümü bakanlıkla, valilikle birlikte üretmek zorundayız. Devletin bütün kurumlarıyla siyaset üstü düşünülerek bu konuda çaba sarf edilmeli” diye konuştu.

UMUTLU: 1 KİLO BİLE ÇÖP İSTEMİYORUZ

Tartışmalara ilişkin söz alan MHP Grup Başkanvekili Cüneyt Umutlu, “İktidarların olduğu yerde muhalefet de var ve iktidarlar muhalefeti de yönetebilmeli. Siz çevre ve şehircilik il müdürlüğünü, yer tesisini bahana göstererek bu soruna 25 yıldır çözüm bulamadıysanız… Bunun bir mazereti yok. O tesis Bergama’ya konulurken başka bir yer mi bulunamamış ki UNESCO Dünya Mirası olan bir ilçeye bu tesis reva görülmüş? Bergama’da mecliste o tesis için ÇED konusu açıldığında… biz oraya kaç kamyon çöp geliyor bilmiyoruz. Aliağa, Kınık… Oraların çöpünün gelmesine Hakan Koştu Başkanımız olumlu görüş verdi. Ama 100 kilometre öteden Bornova’dan biz artık UNESCO Mirası olan Bergama’ya 1 kilo bile çöp istemiyoruz” dedi.

ÖNAL: ÇÖP DÖKMEMİZİ MECBUR KILAN YİNE KENDİLERİ

CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal ise Çiğli’de çöp depolamasına devam edilmesinin nedeninin merkezi iktidar kurumları olduğunu belirterek şunları söyledi; “Siyaseti popülizm üzerinden yapmak en kolayı. Önemsediğimiz bir konu yine siyasete alet ediliyor. Çöp tesisleriyle ilgili maksatları biz çöp toplayamayalım. Siz engellemeye yönelik iş yapıyorsunuz. Biz bildiğimiz yolda ilerleyelim. İzmir üniter bir yapı değil. Biz bakanlığa sormadan çöpümüzü dökecek alanı belirleyemiyoruz. Karşımızda Cumhur İttifakı’nın iki farklı yaklaşımı var. Biri… Çiğli Harmandalı’na daha fazla çöp dökülmemesi .Biz de bunu istiyoruz. Bunun için de alternatif alanlarımız var. Ancak günün sonunda sizin yönettiğiniz kurumlar tarafından engelleniyoruz. Menderes’e bir çöp depolama tesisi kurmak için bütün kurumların görüşünü aldık. Menderes cennetten bir köşe, oraya çöp döktürmeyiz dediler. Karaburun ve Tire’de de aynını yaptılar. Popülist söylem böyle bir şey. Bu işin gerçeği, herkesin ürettiği çöpün dökülüp bertaraf edilecek bir alan lazım. Cumhur İttifakı’nın diğer üyesi ‘Bergama’da Bornova’nın çöpünü istemiyoruz’ dedi. Haklı. Biz de herkesin çöpünün ayrı yerlere dökülmesi için çaba sarf ediyoruz. Ama bunlar sadece bizimle ilgili değil. Bu konuda engelleniyoruz. Şu an Çiğli’ye çöp dökmemizi mecbur kılan yine kendileri. Amaçları çöplerin toplanmasına engel olmak.”

ÖZUSLU: RASYONEL BİR İŞ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ

Yeniden konuşan Özuslu, ‘Bergama’ yanıtı vererek “Önemli tesislerimizden biri Bergama. Hangi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan AK Partili bir belediye izin istesin bakalım her ilçeye bir çöp tesisi izni verir mi? Kimse kimsenin çöpünü istemiyor. O tesis, 1.2 kapasiteli yapıldı. Bunu İzmir halkının takdirine bırakıyorum. Arkadaşlarımız Aliağa Kınık diyerek 0.5 tonluk çöple idare edin diyor. Bakanlık, her ilçeye bir tesise izin vermiyor. Ekonomik ve rantabl değil. Biz, rasyonel bir iş yapmaya çalışıyoruz. Oraya kapasitesinin üzerinde çöp atılmıyor. O tesis bu kapasiteyle çalışmak mecburiyetinde” dedi.

HIZAL: HARMANDALI’NI 15 YIL KAPATAMAZSINIZ

Tartışmalar üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Harmandalı alternatifi olarak gündeme gelen Menderes’in alternatif olamadığını belirterek “Hüsnü Bey çok basit bir talepte bulundu. Harmandalı’nda çöp depolama alanının dışında çöp depolaması yapıldığını söyledi. Bu ciddi bir suç. Çok basit bir cevap verilecekti. Orası çöp depolama alanı ya da değil. Ama konu öyle farklı noktalara geldi ki… Çöp konusu siyaset üstü bir mesele. Biz 2019’da Harmandalı’nın fotoğraflarını göstererek halkın mağduriyetini gözler önüne serdik. Orası kapatılmalı dedik. Siz de ‘Olmaz, Orası çok ileri, enerji üreteceğiz’ dediniz. Sonra sözleşmeleri yaptınız. Artık orası 15 yıl boyunca faaliyet göstermek zorunda. Çünkü sözleşme var. Gaz üretmesi gerekir. Gaz üretecek ki elektrik üretsin. Şimdi de çıkıp ‘Biz orayı kapatacağız’ diyorsunuz. Bilimi salladığınızdan değil, mahkeme kararı olduğundan. Bölge halkının talebi ve mahkeme kararı neticesinde orayı kapatmak zorundasınız. Çöp meselesi ciddi. Ama siz çöp meselesini sadece Menderes’e indirgerseniz bu iş olmaz. Bakanlıkla yaptığınız çalışmada 5 bölgeye ayırdınız. Birinci bölge Bergama, ikincisi Ödemiş, üçüncüsü planlamaya göre Menderes. Dördüncüsü bir yarım ada, Urla ya da Seferihisar. Beşincisi… Beşincisi de Harmandalı. Demek ki çöp meselesi tartışılırken ‘bakanlık şunu yapıyor, engeller karlımıza çıkıyor’ gibi Menderes üzerinden yaptığınız tartışma anlamsız bir tartışma. Sizin harmandalı sorununu çözmeniz lazım. Bunu çözeceğiniz yer de Karşıyaka Yamanlar. Sorunları vardı Büyükşehir dava açtı ve kazandı. 2019 yılında. Aziz Bey, ‘Katı atık yargı mücadelesini kazandı’ dedi Yamanlar için. Buna da o dönemin CHP’li Karşıyaka Belediye Başkanı karşı çıktı. Tunç Soyer göreve geldikten sonra Yamanlarla ilgili en ufak bir çalışma yapıldı mı? Yeraltı suları var diyeceksiniz. Menderes’te İzmir’in yer altı su kaynağı var. Menderes ya da Karaburun tesisleri Harmandalı’nın çözümü değil. Harmandalı İzmir’in en büyük çöp depolama alanı. Sizin orayı kapatma niyetiniz yoktu hala da yok” dedi.

AYDIN: ÇÖP DÖKÜLMESE BİLE TAHHÜT EDİLEN ELEKTRİK ÜRETİLEBİLİR

Tartışmalarda son sözü alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise şunları söyledi; “Harmadanlı mevzusunu uzun uzun anlattık ama anlatmak islemeyene hiçbir söz kafi değil. Arkadaşlar sanki sordukları sorulara yanıt vermiyormuşuz gibi davranıyorlar. Harmandalı’nda çöp alanı olarak onaylanan alan dışına çöp dökümü yapılmamaktadır. Elektrik üretimiyle ilgili yapılan sözleşmede çöp dökme garantisi olmadığı gibi oraya çöp dökümü kesilse bile sözleşmede taahhüt edilen elektrik üretimi yapabilecek kapasitededir. Ayrıca arkamıza kamera mı taktınız? Nereye gidip gitmediğimizi nereden biliyorsunuz? Menderes… Bir tane engelleme gösterin diyorlar. Gösteriyorum. Tarım İl Müdürlüğünüze söyleyin tesisle ilgili değiştirdiği görüşünü eski haline çevirsin ve tesis yapılsın. Menderes’teki sorun yol mu? Yolunuz eksik diyor ya… Senin yönettiğin bakanlık buna onay vermiş. Tek oy vermeyen tarım müdürlüğü. Onun nedeni de yakınında zeytinlik olması ve toz çıkacağı. Tesisten toz çıkmayacağını gayet iyi biliyorlar. Tarım il müdürlüğü ilk olumlu görüş verirken her ne olduysa görüşünü değiştirdi ve yolumuzu tıkadı. Harmandalı’nın kapatılması iradesini de büyükşehir ortaya koydu ayrıca. Bakanlık da onayladı. Biz de etap etap başladık. Ayrıca her ilçenin kendi bertaraf tesisinin olması yasaya aykırı. Yasalar bölgesel tesisler kuracaksın der.”

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Milyon Avroluk kredilere meclisten vize