Denetimler yetersiz her şey kâğıt üstünde

2020 yılında 2 bin 427 işçi hayatını kaybetmesiyle ilgili konuyu değerlendiren Uzman Türker, sektörde maliyetten kaçışın can kayıplarına neden olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 03.04.55365 20:23
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.55365 20:23
ilksesgazetesi.com

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

İSİG Meclisi verilerine göre 2020 yılında 2 bin 427 işçi hayatını kaybetti. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Burcu Türker, inşaat sektöründe yaşanan ölümlü iş kazalarının birden fazla sebebi olduğunu ancak bunlardan en önemlisinin, maliyetten kaçan işverenler olduğunu söyledi. Türker, bu sebeple öncelikle sistemsel sıkıntıların giderilmesi gerektiğine vurgu yaparak “Bu konudaki sistemsel sıkıntıların giderilmesi gerekiyor, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunun ciddi bir şekilde masaya yatırılıp, gerekli düzenlemelerin acilen yapılması gerekiyor. Yoksa hiçbir şekilde iş kazalarının önüne geçilemeyecek” dedi.

SİSTEMDE AKSAKLIKLAR VAR

Burcu Türker, İnşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konusunda, denetimlerin yetersiz olduğundan yakınarak şu açıklamalarda bulundu: “Bir kök neden analizi yaptığımızda şu anki iş sağlığı güvenliği konusunda bakanlığın kurmuş olduğu sistem de dâhil olmak üzere birçok aksaklık karşımıza çıkıyor. Bizlerin İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları olarak, bir yaptırım gücümüzün olması gerekiyor. Çünkü sadece bakanlık denetimleriyle, daha yüzeysel yapılan denetimlerle çözülecek bir konu değil bu maalesef. Bizim toplumumuzda sıkı takip ve denetim olmadan hiçbir şey yapılamıyor. Her şey kâğıt üstünde kalıyor. Bizler devlet işveren ve işçiler üçlüsünün ortasındayız aslında yani devletin koymuş olduğu kanun ve yönetmelikler çerçevesinde işçi ve işvereni bilgilendiriyoruz. Ancak bizim gerekirse işi durdurmamız gerekli. Çünkü sakıncalı gördüğümüz bir durumda işi durdurmazsak genel olarak o kazayı önlemek mümkün olmuyor. 

HİÇBİR ŞEY İNSAN CANINDA ÖNEMLİ DEĞİL

Ekonomik sıkıntılar ve maliyetten kaçma durumunun can kayıplarına yol açtığına değinen Türker,  Hiçbir şeyin insan canından önemli olmadığını vurguladı. Türker, “Ülkedeki ekonomik sıkıntılar sebebiyle de inşaat firmaları tarafından iş sağlığı ve güvenliğine gerekli bütçe sağlanamıyor. Bir projeye başlamadan önce öncelikli düşünülmesi gereken kalemlerden birinin bu olması gerekiyor. Nasıl bir işe başlamadan ne kadar çimento alınacağı ne kadar demir kullanacağı hesaplanıyorsa aynı zamanda kendine bir de iş güvenliği kalemi oluşturması gerekiyor. Çünkü bu rakamlar firmanın karşısına sonradan çıktığında, külfet gibi görülüyor. Ancak ne kadar maliyetli olursa olsun bir işçinin hayatını kaybetmesinden daha maliyetli olamaz. Hiçbir şey insan canından daha önemli değil” şeklinde konuştu.

EĞİTİM SIKINTISI VAR

İnşaat sektöründe yaşanılan sorunlardan birinin de eğitim eksikliği olduğunu belirten Türker, “İnşaat sektöründe en çok yaşanan sıkıntılardan birisi çalışanlara verilen eğitim. Çok fazla işe giriş çıkış oluyor. Dolayısıyla da süre kısıtlamaları sebebiyle hakkıyla bir eğitim verilemiyor. Bu konudaki sistemsel sıkıntıların giderilmesi gerekiyor, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunun ciddi bir şekilde masaya yatırılıp, gerekli düzenlemelerin acilen yapılması gerekiyor. Yoksa hiçbir şekilde iş kazalarının önüne geçilemeyecek. Bir de eğitim ve farkındalık kısmı var. Hep eğitim çalışan yönünden düşünülüyor. Aslında eğitim işverene, ara yöneticiye de verilmeli çünkü bu bir ekip işi. Bizim ülkemizde eğitim hep olay yaşandıktan sonra önemseniyor. Ancak önemli olan kazayı önlemektir” dedi.