Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan "Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik," Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yapılan düzenlemeyle, liman çıkış belgesine ilişkin hükümler yeniden şekillendirildi. Bu kapsamda, yolcu gemileri ve kruvaziyer gemileri hariç olmak üzere, turizm amaçlı faaliyetlerde kullanılan özel ve ticari yatlar, gezi tekneleri, dalabilir deniz araçları ve diğer deniz turizmi araçlarına, seyir izin belgesiyle liman çıkış izni verilecek. Bu belge, liman çıkış belgesi yerine geçecek.
Denetimlerde, gemilerin asgari personel donanımı, yeterlilik belgelerinin geçerliliği ve güvenlik gereklilikleri kontrol edilecek. Yolcu gemilerinde yolcu kapasitesi ve uygunluk belgeleri incelenecek, kapasite aşımı durumunda sefer izni verilmeyecek. Yük gemileri ise taşıdıkları yükün türü ve miktarına göre değerlendirilecek, yük miktarının geminin taşıma kapasitesine uygun olması denetlenecek.
Ayrıca, gerekli görülen durumlarda gemiler sefere çıkmadan önce kurtarma, yangın önleme, kumanya, yakıt, yolcu ve yük gibi unsurların denetimi yapılacak. Eksiklik tespit edilen ticaret gemileri için sefer izni verilmeyecek.
Ticari faaliyette bulunmayan gemilere liman çıkış belgesi düzenlenmeyecek. Marmara Denizi ve Türk boğazlarında hat izniyle sefer yapan gemiler, belirli sürelerle çıkış belgesi alabilecek. Yeni inşa edilen gemiler, belirli şartlarla liman idari sınırlarını aşarak seyir yapabilecek ancak bunlardan liman çıkış belgesi talep edilmeyecek.
Hidrokarbon arama ve üretim faaliyetlerinde görev alan gemiler ve bu gemilere destek sağlayan araçların açık deniz seferleri, bitişik liman seferi olarak değerlendirilecek.
DÖNEMSEL SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINA İZİNLiman tesislerine veya yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesine (FSRU) yanaşan LNG gemileri için, operasyon sırasında güvenlik önlemi olarak en az 60 ton çekme kapasitesine sahip bir römorkör bulundurulması ve gemide kılavuz kaptan bulunması zorunlu hale getirildi.
İdare ya da liman başkanlığı, hava ve deniz koşulları ile seyir güvenliği gibi faktörleri değerlendirerek, güvenlik tedbiri kapsamında hazır bekleyen römorkör sayısını ve çeki kapasitesini artırabilecek.
Ayrıca, kıyı tesislerinin yaklaşma kanalları ile demirleme sahalarının yoğunluğu, hava koşulları ve seyir, can, mal ve çevre güvenliği gibi unsurlar dikkate alınarak, belirli dönemlerde su ürünleri avcılığına izin verilebilecek.