Denizin gübresi arttıkça denizanası da çoğalıyor!

Her yıl Ağustos ayında denizanası sayısının arttığını kaydeden Prof. Dr. Yaşar, denizin gübresi olarak adlandırılan nutrient arttıkça denizanasının da çoğaldığını aktardı

Haber Giriş Tarihi: 14.08.55598 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.55598 11:20

İzmir’de özellikle Foça sahilinde yoğunlaşan denizanası yeniden gündeme geldi. Sosyal medyada paylaşılan denizanası fotoğrafları ve videoları endişe yaratırken, temas edildiği takdirde tehlike oluşturup, oluşturmayacağı da merak ediliyor. Hastanelerde her geçen gün vaka sayısı artarken, ‘Denizanası nedir, sahillerde çok sık görülmesinin sebepleri nelerdir, iklim değişikliği ve kirlilik denizanasının ortaya çıkmasında ne derece etkili?’ soruları da zihinleri meşgul etmeye başladı.

Konuya dair görüşlerine yer verdiğimiz İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Doğadan denizlere zaten belirli miktar nutrient geliyor ve üzerine biz de içinde nutrient olan atık sularımızı arıtmadan denize verince bu kez ortamda çok oluyorlar. Yani Halil İbrahim sofrası!” dedi.

DENİZLERİMİZİ FOSSEPTİK OLARAK KULLANIYORUZ

Aslında her yıl Ağustos ayında sayılarının arttığını kaydeden Prof. Dr. Yaşar, “Çünkü hem sıcaklığın artması hem de maalesef denizlerimizi fosseptik olarak kullandığımız için ortamda besin de çok artıyor. Sonuçta sıcaklık ve ortamdaki besin arttığı için denizanası da çoğalıyor. Genelde her yıl Ağustos'ta kronikleşti” dedi.

HALİL İBRAHİM SOFRASI…

‘Denizin gübresi’ olarak adlandırılan ‘Nutrient’ biçimindeki elementlere de değinen Yaşar, “Doğadan denizlere zaten belirli miktar nutrient geliyor ve üzerine biz de içinde nutrient olan atık sularımızı arıtmadan denize verince bu kez ortamda çok oluyorlar. Yani Halil İbrahim sofrası! Örneğin eğer bir tarlaya gereğinden fazla gübre verirseniz o tarlayı yakarsınız. İşte biz ortama gereğinden fazla nutrient (besleyici element de denir) attığımız için ortamda besin çok zenginleşiyor” bilgisini paylaştı.  

FOÇA’DA YOĞUN GÖRÜLMESİNİN SEBEBİ AKINTI

Denizanasının bazı türlerinin zehirli olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, “Dokununca ciltte olumsuz etkiler yaratabiliyor, bu nedenle uzak durmak gerekiyor… Foça’da çok sık görülmesinin sebebi ise akıntı ile ilgili. Denizanasının hareket kabiliyeti azdır ve bu nedenle akıntılarla, rüzgarla hareket eder. Yani Foça’da görülen denizanasının yoğunlaşmasına akıntı ve rüzgar neden olur” sözlerine dikkat çekti. Önlem alma noktasında da bilgi paylaşan Yaşar, “Denizlere arıtmadan su vermeyi bırakacağız, tüm sular arıtıldıktan sonra denizlere verilmeli” dedi.

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Ev kirasını ödeyemeyen köyüne dönüyor