RES’e karşı başlatılacak direniş öncesinde, Selçuk Efes Kent Konseyi tarafından Acarlar Köyü’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Sultaniye ve Acarlar Köyü arasında bulunan 8 tribünün sayısının 10’a çıkarılması ve mevcut tribünlerin güçlendirilerek alana entegre edilmesi planlarının çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri tartışıldı. Selçuk Efes Kent Konseyi bileşenlerinin öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda, Acarlar köy halkı, köy sınırlarında RES istemediklerini dile getirdi.
Toplantıya, Selçuk Kent Konseyi Başkanı Güllü Kartal, Belediye Başkan Yardımcısı Bilgi Keskin, Acarlar Mahalle Muhtarı Ramazan İğneci, Sultaniye Mahalle Muhtarı Selami Üyücü ve köy halkı katıldı.
Selçuk Kent Konseyi Başkanı Güllü Kartal, söz konusu buluşmanın Acarlar başta olmak üzere tüm Selçuk halkının geleceğine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurguladı ve şunları söyledi: "Bu projeyle birlikte tarım topraklarımız, bitkilerimiz ve insanlarımız zarar görecek. Bu nedenle Acarlar başta olmak üzere, Selçuk’ta yaşayan tüm yurttaşlarımızı, projeyi hazırlayan mühendislik firmasının bilgilendirme toplantısına karşı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine usulüne uygun bir tutanak hazırlanması için 24 Aralık Salı günü saat 12.30’da köy meydanımıza katılmaya davet ediyorum. O gün herkes işini, zeytinini bırakıp orada olmalı. Çünkü bu tribünlerin sayısı ve gücü artırılırsa, toplanacak zeytin ağaçlarımız kalmayacak."
Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Bilgi Keskin, süreçle ilgili bilgi vererek şunları söyledi: “Belediyemize ve muhtarlığımıza gelen yazıda, iki yeni santral kurulması talebi yer alıyor. Mevcut 8 santralinin bölge halkına verdiği zararları halkımız çok iyi biliyor. Biz, halkımız ve sivil toplum örgütleriyle birlikte durarak buna engel olduk ve bir kez daha mücadeleye hazırız. Sivil toplum ve çevre örgütleri de bu mücadelenin yanındadır. Ancak başarılı olmak için en çok Acarlar köyü halkına ihtiyacımız var. Çünkü burada bizim çocuklarımız, topraklarımız ve yaşamımız var.”
Sultaniye Muhtarı Selami Üyücü, RES projelerine karşı örgütlü bir şekilde durmanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu projeyi en başından beri istemedik ama örgütlü bir şekilde karşı duramadık. Bu tribünler, rüzgarın yönünü değiştirebilecek büyüklükte. Ayrıca yaban hayatı üzerinde de birçok olumsuz etkisi var. Tribünlerin yer aldığı alanlarda birçok bitki türü vardı, hepsi yok oldu.”
Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat, yapılmak istenen santrallerin yalnızca büyük şirketlere kazanç sağladığını belirterek şunları söyledi: “Bu mücadelenin özünde her zaman köy halkı vardır. RES’lerin ilk kurulduğu yer Çeşme’dir. Şu anda orada zeytin sahipleri, ağaçlarından zeytin alamıyorlar. Bazı ağaçlar verimden düştü, verimli olanlar ise zeytin vermiyor. Enerji sorunu, politik bir meseledir. Enerji, kamusal bir ihtiyaçtır ve devlet tarafından şekillendirilmelidir. Kimse, aklına estiği yerde bir tesis kurma hakkına sahip olmamalıdır.”