Ekonomi, özel eğitimi de vurdu

Efes Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Kurumları Kurucusu Bülent Koç, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin maliyet artışlarından dolayı sıkıntı çektiklerini ifade ederek destek istedi

Haber Giriş Tarihi: 15.05.55607 02:53
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.55607 02:53
ilksesgazetesi.com

Türkiye’de yaklaşık 500 bin engelli bireye eğitim veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, ödenek sıkıntısı yaşıyor. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devletin engelli birey başına verdiği desteğin yeterli olmaması kurumları zorlamakta. Efes Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Kurumları Kurucusu Bülent Koç, konu hakkında yaptığı açıklamada “Bakanlık tarafından sadece eğitim hizmeti bedeli ödenmektedir. Kurumlarımız ekonomik açıdan hızla yükselen maliyet artışları nedeniyle çok zor durumdalar. En büyük fedakârlık kurum çalışanları ve kurum sahiplerinin üzerindedir” ifadelerini kullandı.

FEDAKARLIK KURUM ÇALIŞANLARINDA

Türkiye’de 2005 yılında sosyal güvenlik kapsamında sunulan özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti, 5378 sayılı kanunla hak temelli hale dönüşerek yaygınlaştığını ve o tarihte 60 bin özel gereksinimli bireyin eğitim alabildiğini, günümüzde ise bu sayının 500 bine yaklaştığını ifade eden Koç, “Ayrıca bugüne kadar hizmetlerimizden yararlanan 500 binden fazla çocuğumuz da akranlarına yaklaşmış veya uygun hizmet olmaması nedeniyle kapsam dışına çıktı. Ülkemizde tüm il ve ilçelerde bu hizmeti veren 3 bin 230 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi var. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde 40 bin eğitim personeli (özel eğitimci, okul öncesi öğretmeni, çocuk gelişimci, sınıf öğretmeni, dil konuşma uzmanı, psikolog, PDR, fizyoterapist, sosyal çalışmacı) ile yaklaşık 15 binde yardımcı personel olmak üzere 55 bine yakın personelle, eğitim hizmeti veriyor. 7 bine yakın araçla da özel gereksinimli bireylerin ücretsiz olarak rehabilitasyon merkezine transferi sağlanmakta ve bu transfer hizmeti için ücret alınmamakta. Bakanlık tarafından sadece eğitim hizmeti bedeli ödeniyor. Kurumlarımız ekonomik açıdan hızla yükselen maliyet artışları nedeniyle çok zor durumda. En büyük fedakârlık kurum çalışanları ve kurum sahiplerinin üzerinde. Kurumlarımızda çalışan meslek elemanlarının ücretleri maalesef ve çok üzülerek belirtmeliyiz ki asgari ücret düzeyinde kaldı” dedi.

BEKLENTİMİZ ALTINDA ZAM YAPILDI

Bülent Koç, kurumların en temel giderlerinin personel giderleri olduğunu özel gereksinimli bireylere ücretsiz olarak sunulan transfer hizmetleri ile kırtasiye ve materyal giderlerinin arttığını belirterek “Bu durum da hizmetin niteliğini ve verimliliğini doğrudan olumsuz olarak etkilemekte. Kurumlarımız Sayıştay Başkanlığının denetim sürecinde. Aynı zaman Milli Eğitim Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından her ay sonu kamera sistemlerinden kurumlarımızda eğitim alan bireylerin kuruma giriş ve çıkışları denetleniyor. Denetimler rapor ve tutanak altına alınıyor. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri olarak talebimiz; ‘bir bireysel eğitim seans ücreti için KDV hariç olmak üzere net asgari ücret tutarının yüzde 6 kadar olan tutar ile bir grup eğitim seans ücreti için net asgari ücret tutarının yüzde 4 olan tutar ödenir.’ Hükmünün Özel Barınma Hizmetleri Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 43. Maddesine eklenmesi ve kurumlarımıza yapılacak zamlara yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz. Asgari ücretin 1 Temmuz 2023’den geçerli yüzde 34 arttırılması ile kurumlarımızdaki tüm çalışanlarımızın maaşlarında iyileştirme yapılmış. Kurumlarımızın özellikle ana gideri olan kira ile akaryakıt artışları ve ücretsiz olarak sunduğumuz diğer özel gereksinimli bireyin hizmete transferi için sunduğumuz hizmet maliyeti artırmış. Dikkate alınarak yapılan hizmet ücretleri iyileştirmesi taleplerimizin altında bir oran verilmiş. Beklentimizin altında bir zam yapılmıştır. Özellikle maliyeti yüksek olan kurumlarımızın işletilmesi zora düştü” açıklamasında bulundu.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Eğitimde özelleşme topluma zarar verecek